a găsit Boc pe cine să dea vina: pe profesori, normal!

Pun pariu că toţi ăia din guvern şi aparatul legislativ au nişte frustrări când vine vorba de şcoală. Unde or fi fost nişte mediocri, dar au luat note bune pe motive de părinţi bine puşi. Îmi cer scuze celor care n-au fost nişte hahalere la şcoală, dar cum de au ajuns prin guvern?

Atenţie, vorbim de şcoala care se făcea pe vremea comuniştilor sau imediat după revoluţie.

Aşadar, cică meditaţiile particulare sunt estimate la o sumă de 320 de milioane de euro în România. Cu alte cuvinte, hai să-i impozităm pe nenorociţii ăştia de profesori, care câştigă ilicit!

Aş spune că sunt două aspecte ale acestei poveşti.

UNO: şi ai mei au fost profesori şi au dat ore în particular. Însă aveau nişte principii sănătoase, încercau să primească doar copii care chiar voiau să înveţe mai mult, să se perfecţioneze, să fie peste media celor din şcoală.

Îmi amintesc de mama, cât de mândră era când vreo elevă pe care o pregătea în particular o anunţa că a intrat la cine ştie ce facultate grea, în ciuda reticenţelor tuturor.

Bineînţeles, au fost destule cazuri de loaze, pe care părinţii îi aduceau la ore particulare în speranţa că îi vor face mai evoluaţi. Însă aproape în fiecare caz ai mei le aduceau la cunoştinţă că sunt doar nişte loaze puturoase şi jmekere, deci nu avea sens să le ia banii degeaba pentru o cauză pierdută.

Şi aici ajungem la DUE: profesorii care folosesc orele particulare ca o şpagă unanim acceptată. Se ştie principiul: mi-l trimiţi la ore acasă, sau îl las corigent. Mai mult sau mai puţin pe faţă. Ori cazul din direcţia părinţilor: “vi-l dau la ore în particular, dar vreau să aibă note bune, să îl ajute pentru facultă”.

Diferenţa dintre UNO şi DUE? În primul caz, profesorii erau interesaţi ca elevii să îşi deschidă cât mai mult universul cunoaşterii, să devină cât mai buni, să aibă un viitor mai bun pe propriile picioare şi cunoştinţe. Că mai ieşea un ban pe lângă, cu atât mai bine – domnule Boc, staţi liniştit, nu mi-au luat părinţii vilă şi bmw cu banii ăia, mai degrabă s-au dus pe renovări de bun simţ în casă, ne-am pus încălzire centrală, kestii din astea pe care un profesor ar trebui să şi le permită din salariul normal.

În al doilea caz, profesorii sunt interesaţi doar să se adapteze unui mediu în care şpaga a devenit ceva foarte normal. Au şi o justificare: ne lasă guvernul să murim de foame! Interesant este, totuşi, că “muritorii de foame” care apelează la principiul orelor în particular sunt genul ăla de oameni descurcăreţi şi fără scrupule. Restul, ăia de bun simţ, nu au şanse – pentru că pe părinţii care dau banii nu îi interesează principiile sănătoase, îi interesează doar să îşi ajute loazele.

Şi de aici ajungem la lanţul ăla interminabil: mi-am ajutat loaza în şcoală, am plătit profesorii. O ajut în facultă, fac pe draq în 4 să îi iau casă, maşină, să îi plătesc examenele, numai să aibă patalama super. După aia prin cunoştinţe îi fac rost de un job meseriaş, cu atât mai bine dacă e în administraţia publică şi poate ajunge preşedinte, ce pana mea, că doar sunt părintele lui, io l-am făcut, io îl omor, io trebuie să îi dictez viaţa, io vreau ce e mai bun pentru el, etc.

Prin urmare, mister Boc, un procent dintre profesorii care muncesc “la negru” ar renunţa la acest lucru (sau ar face-o poate chiar şi fără bani, doar pe principii sănătoase de educaţie) dacă ar avea un salariu cinstit, raportat la munca lor.

Din păcate, în România asta cocoşată de corupţie şi noile valori care justifică furtul şi nesimţirea, nu văd o soluţie viabilă pentru eradicarea punctului DUE. Dar îmi place că guvernanţii gândesc foarte basic: hai să îi rupem şi pe ăştia! Dă-i draq, şi aşa juma’ din România asta se micţionează pe ei de profesori, că doar majoritatea votanţilor sunt maneliştii ăia care fug de la ore şi ar bate oricând un prof nenorocit, doar de amuzament.

Prin urmare, stimaţi profesori, o meritaţi: cine v-a pus să vă alegeţi meseria asta? Dacă eraţi bişniţari, acum voi aţi fi dat legile astea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *