a venit frigul serios. ia să vedem, merită programul de reabilitare termică?

Weekendul ăsta s-a întâmplat să hălăduiesc puţin prin cartier, pe motive artistice. Nu intru în detalii, ci trec direct la o concluzie pe care am tras-o, cel puţin în sectorul 3 al capitalei: programul de reabilitare termică este făcut alandala.

Am simţit pe pielea mea că a venit gerul, nu mai sunt dubii că e iarnă, imediat trebuie să vină şi zăpada. Şi, în timp ce mă gândeam cât am fost de fraier că nu am pus pe mine haine mai groase pe motiv că e soare afară, mă uitam cu amuzament la blocurile “dă cartier”.

Blocuri la care s-au folosit culori tembele şi un hai să-i zicem design de tot rahatul. Nu ştiu cine s-a ocupat de partea estetică, dar, cel puţin în sectorul 3, pare să fie un nea pandele sau o coană miţa, care să aibă şi gura lor ce să mănâncă pe la primărie.

Nu pot spune că arată horror blocurile astea în culori ţipătoare, e un termen care se potriveşte ghetourilor (nu am fost în Ferentari…). Însă e clar că numai a blocuri de oameni normali şi civilizaţi nu arată. Kitsch-ul este ceea ce le defineşte cel mai bine. Pe lângă lucrătura de super-mântuială, că aşa e la români.

Aproape SF în unele cazuri, faptul că reabilitarea asta termică s-a făcut, în foarte multe locuri, pe principiul “care mai doreşte, care mai pofteşte” duce la un aspect bizar. De exemplu, la etajul X dintr-un boc comunist, cenuştiu, vezi o “insulă” de polistiren colorat, care evidenţiază apartamentul respectiv.

Rezultatul vizual este fix ăsta: ăştia-s proşti?! Sau poate că, na, vine crăciunul şi e un umor ieftin de primărie de sector, de genul “dacă nu aveţi brăduţi împopoţonaţi, ia d-aci blocuri garnisite”.

Nasol. Preferam ca gerul să îmi îngheţe creierul şi să nu realizez că măreţul program de reabilitare termică a fost făcut, în gel mai bun caz, cu CURUL. Oare câţi bani s-or fi sifonat pentru ca Bucureştiul să arate ca o paparudă jalnică?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *