31/10/2015

Scapă cine poate

Scapă cine poate de foc și de moarte. La concertul din clubul Colectiv, când lumea a început să realizeze că nu e spectacol pirotehnic, ci incendiu periculos, s-a dezlănțuit panica și orice fărâmă de luciditate și umanitate a fost înecată de instinctele de bază: ”FUGI! SALVEAZĂ-TE! CALCĂ PESTE CADAVRE!”. Oricine ar fi fost acolo ar fi reacționat la fel în fața iadului. Nimeni nu e Superman.

Scapă cine poate de imaginile și șocul din noaptea de halloween 2015. Invazia conștiinței de către facebook a ajuns la un asemenea nivel încât oamenii morți și răniți au ajuns postați pe fb. În ideea că ”am fost acolo, uite ce am văzut” ?! Imagini terifiante care primesc like. Aiuritor.

Scapă cine poate de responsabilitate, de vină, de acuzații. Spectacolul de artificii nu avea autorizație. Hruba denumită club nu avea norme de siguranță puse la punct. Primăria a dat cu niște zile înainte amendă pentru ”lipsă personal calificat”, dar nu au fost observate celelalte carențe importante ținând de siguranță. Spitalele ni se arată nepregătite pentru un număr de ordinul a 200 de victime, deci, așa cum remarcă mulți, în cazul unui incident mai grav sau a unui cutremur, Bucureștiul va fi o scenă a ororilor. Centrul de transfuzie se deschide la 8:00 dimineața, deși toată noaptea voluntarii au fost suficient de mulți. Etc.

Scapă cine poate de vina colectivă din Colectiv. 25 de ani de corupție, care a născut un sistem malefic de ignoranță, incompetență și nepăsare. Toți am contribuit la acest incident tragic, prin mentalitate și inacțiune. Trei zile de doliu național și mulți tineri dispăruți acum nu cred că ne vor schimba inerția în care suntem angrenați. Dar poate că drama asta va fi o picătură care să-i facă pe cei foarte tineri să înțeleagă de ce trebuie să schimbe lucrurile radical.

Scapă cine poate. Poate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *