and the best thing la Salonul Auto Paris 2010 este…

Oare ce m-a atras cel mai mult la Salonul Auto Paris 2010? E dificil să găsesc un răspuns, cred că ar mai trebui să mă gândesc.

În primul rând, sarea şi piperul unui salon auto sunt conceptele auto. Visele pe patru roţi, de preferat alea care e clar că nu se vor materializa.

Ei bine, cel mai cel concept cred că a fost Jaguar C-X75, acest tribut adus unui XJ220. Futurist, sofisticat, agresiv, ce mai, a depăşit DeZir-ul celor de la Renault, dar şi Lamborghini Sesto Elemento (care paremi-se că prefigurează destul de fidel noul Gallardo).

În domeniul maşinilor de serie, tough call, sincer. Aş miza, totuşi, pe Peugeot 508, o berlină uimitor de echilibrată, cu un look plăcut şi serios, dar şi un interior spaţios şi ergonomic. Asta faţă de “noul” Passat, care m-a dezamăgit crunt – mai ales prin prisma minciunii gogonate pe care mizează marketingul, că ar fi un model total nou.

Ar mai fi de apreciat Chevrolet Aveo, care mi-a plăcut mult, atât ca design exterior, cât şi în ce priveşte amenajarea interiorului. Va fi o maşină de volum cu vânzări mari, pun pariu. Cum aş putea pune pariu şi în ce priveşte succesul noului Mercedes CLS, care pe mine m-a lăsat rece, faţă de precedenta generaţie.

În domeniul surprizelor mari ale salonului, aş pune Lotus. Care a venit cu o armată de concepte pe care, culmea, nici măcar nu am avut timp să le admir! Sunt curios dacă acest efort mare depus de micul constructor va avea şi efecte serioase.

În domeniul gagicilor… well, nu m-am lăsat sedus de nici o apariţie pe două picioare. Pas.

În rest, sunt oarecum rezervat în a da un verdict clar despre cât de reuşită a fost această ediţie a salonului auto parizian. De ce a lipsit Mazda Shinari Concept? De ce Peugeot nu a adus ineditul EX1 în standul de la salon? De ce Hyundai nu a venit cu noul Accent, că ar fi rupt gura târgului?

Cel puţin lumea auto dă impresia că îşi revine din criză. Şi este bine că se pune accentul mult mai mult pe maşini electrice. Abia aştept să văd cum e Fluence Z.E., de exemplu. Să vedem cât mai îmbătrânesc până atunci.

Au revoir, Paris 2010, nu prea o să îmi fie dor de tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *