18/11/2015

Avem un guvern Cioloș nou-nouț. Dar sistemul, sistemul se schimbă și el?

Gata, domnu’ Cioloș, acum, că ai depus jurământul împreună cu echipa de tehnocrați, dați-i bătaie. La muncă!

Să crească salariul mediu la 1.000 de iepuroi și pensiile măcar la 500. Să răsară mii de kilometri de autostrăzi mândre și cornute. Și să dispară milioanele de gropi din drumurile patriei. Să fie inundate piețele numai de produse românești bio și să râdă ochii măcelarilor când se uită la cărnurile neaoșe fără E-uri. Să duduie investițiile, construcțiile, IMM-urile, joburile. Să tremure corupția, șomajul, mafioții.

Să fie bine (neee, să nu confundăm cu ”să trăiți bine”). Ca să nu fie rău. Hai, domnu’ Cioloș, că mai ai până sâmbătă să faci toate astea. Și după aia duminică te poți odihni. Cum adică, nu poți să faci toate astea în mai puțin de o săptămână?

Păi vrei să dezamăgești o Românie care crede, ca fraiera, că, odată schimbat magicianul ochelarist (și echipa lui de saltimbanci pe bani publici și europeni) cu un agricultor de la Zalău (și echipa lui de ”demnitari de carieră” și ”corporatiști cu experiență managerială”) trebuie să așteptăm mult și bine pentru laptele și mierea la care visăm de-atâta amar de ani?

Bun, gata cu poantele. Hai să recunoaștem că suntem proști avem așteptări nerealiste. Mă rog, nu toți. Doar cine crede că se pot șterge cu buretele în câteva zile 26 de ani de guvernare preponderent neo-comunistă.

C’mon, coane Dragnea, nu te ofusca, mareea roșie a pesedeului e clar pentru toată lumea că s-a bazat pe manipularea asistaților social, a maneliștilor, a inculților, a ălora fără principii, a amărâților și dezinformaților, a netrebnicilor și jmekerilor, a baronilor și jecmănitorilor. În ziua de azi, să fii pesedist sau să susții acest partid dinozaur a devenit echivalent cu ”bă, ești mai rău decât comuniștii sau hitleriștii!”.

Problema mare, majoră, uriașă este că grupurile mafioto-politice pesediste, pedeliste, peneliste și de diverse alte specii politice au lăsat în urmă un sistem monstruos. Administrația centrală și locală, ministerele și instituțiile guvernamentale, toate astea colcăie de trepăduși și nenorociți puși pe pile și pe interese. Sunt atât de multe termite în sistemul care controlează România încât chiar ar trebui să ne mirăm că nu s-a prăbușit până acum eșafodajul.

Chiar crede cu adevărat cineva că noua guvernare tehnocrată va putea curăța sistemul de acești paraziți? Cum naiba să faci asta? Nu știu, ceva audituri interne, pe fiecare căprărie a fiecărui minister? O avalanșă de polițai și procurori care să ia la puricat fiecare angajat din sectorul de stat? Concedierea masivă a tuturor și înlocuirea lor cu unii mai mult sau mai puțin tehnocrați?

Pe mine mă depășește această ecuație imensă. Dar mi-e clar că acest nou guvern nu va schimba România. Cel puțin nu până la finalul acestui an. Și nici până la finalul anului următor. Și, dacă e să rămână același guvern și după prăpăditele alea de alegeri de la anul, nici în următorii 4-5 ani. Schimbarea e un proces de durată, mai ales când trebuie să repari stricăciunile și găurile făcute timp de un sfert de secol.

Un sfert de secol, vă dați seama? Un sfert de secol în care am acceptat tacit extinderea corupției, promovarea non-valorilor, distrugerea sistematică a economiei, încălcarea demnității și a drepturilor, tăierea crăcii de sub picioarele a niște generații de oameni idealiști și capabili. Și sperăm că #colectiv și Cioloș ne vor scoate rapid din mocirlă și ne vor curăța de toate păcatele de până acum?

Nu, dragi români, stimați concetățeni, băi oameni buni. Dacă vreți să ajungem ca-n vest, ne așteaptă biciul. Amenzi usturătoare dacă arunci mizeria pe jos și nu la gunoi. Pedepese de să te doară dacă depășești pe linie continuă sau ești prins băut la volan. Închisoare grea și confiscarea întregii averi dacă ai devalizat milioane sau ai deturnat niște fonduri. Condamnarea la moarte mă mai gândesc dacă-și are rostul…

Măsuri punitive drastice pentru dresarea conștiinței și mentalității, care prea s-au obișnuit cu ”merge și-așa” și ”dacă ăia de sus fură, de ce să nu fur și eu”. Din păcate, de un astfel de extremism avem nevoie ca să ne revenim cât mai repede și să n-o lălăim cu ”deșteaptă-te române”. Extremismul legii bunului simț, nu politici ale extremiștilor demagogi.

Mno, poate nu e cea mai bună idee, dar eu alta nu am. Schimbarea trebuie forțată, că, de la sine, am văzut că se petrece doar schimbare din rău în mai rău. De la iliescu s-a ajuns la băsescu, de la pesedeu s-a ajuns la pedeleu, de la ”sunt mândru că sunt român” s-a ajuns la ”de ce naibii m-am născut în România”. Etc.

Deci, domnu’ Cioloș, așa, ca de la ardelean la ardelean: șăzi matale și cujetă cum îi mai bine să fie făcute lucrurile, d-apoi și fă-le să meargă. Că vine iarna și n-am chef să ies pe ger să m-apuc să scandez ”guvern de tehnocrați / mai bine ne lăsați” sau ”cio-loș și ai lui / să vă du-ceți dra-cu-lui”.

Și poate ar merge și o campanie mai inteligentă, așa, dedicată tuturor românilor (mai ales ălora de-s fani pesedeu & co): dacă nu ne schimbăm noi, degeaba am schimbat guvernul.

P.S.

Psst, domnu’ Cioloș, vezi că am avansat o idee de campanie care să foloseasca în mod constructiv drama #colectiv. Am zis-o într-un post anterior. Poate-poate ajută la curățarea celor din sistem. Ce zici? Hai, back to work și spor la treabă. Hai, că poate de data asta poate-i cu noroc. doamnajută Conștiința colectivă să ne-ajute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *