ce anunţă ultimele cutremure?

A fost Haiti. Senzaţional. O ţară de amărâţi, de pe o insulă din Golful Mexic. Lovită de un cutremur de 7 grade richter. Dezolant. Mai ales campania de ajutorare care a urmat, o mare harababură şi care a evidenţiat, încă o dată, că oamenii devin pur şi simplu animale care se zbat degeaba pentru supravieţuire.

Bilanţ îmbucurător pentru amatorii de distrugeri în masă şi genocid: peste 100.000 de morţi şi pagube de vreo 15 miliarde de dolari.

A urmat Chile. O fâşie de pe coasta vestică a Americii de Sud. O ţară să-i spunem nici prea amărâtă, dar nicidecum prea evoluată. De data asta, un cutremur de 8,8 grade richter. Urmat de altele, plus ceva tsunami, acolo, cât să avem o reţetă mai serioasă.

Totuşi, doar vreo 500 de morţi au fost raportaţi. Despre pagube nu ştiu estimări, dar uite o altă chestie interesantă: seismologii spun că puterea acestui cutremur s-ar putea să fi scurtat ziua cu 1,26 milisecunde şi ar fi mutat axa centrală a planetei cu 8 cm. WOW!

Acum un alt cutremur în Japonia, de 6,6 grade richter, după ce la sfârşitul lui februarie a fost unul de 7,3 grade.

Ceea ce, pentru aiguratorii din Bucureşti, este o mană cerească, mai ales pe fondul scandalizării mass-media, care din nou se leagă de subiectul “ne-a luat dracul dacă dă peste noi cutremurul ăla mare!”. În paralel, guvernul mai amână puţin obligativitatea asigurării de casă – spre disperarea băncilor hrăpăreţe, care abia aşteaptă să mai sugă banii de la populaţie.

Şi, cel mai important, ideea de “2012 – sfârşitul lumii” pare din ce în ce mai serioasă.

Însă numai la nivel de entertainment. Pentru că, realist vorbind, suntem pur şi simplu nepăsători şi continuăm să evoluăm în stil heirupist-consumerist, de parcă banii sunt cel mai important lucru, nu viaţa.

Oare s-o fi deschis pe undeva vreo bursă a pariurilor, legată de locaţiile viitoarelor cutremure şi, eventual, bilanţurile lor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *