ce idee: să faci o nouă localitate în România! Comuna 4×4

Chiar aşa, nu ştiu cum să continuu: “ce idee faină” sau “ce idee tembelă”. Cine are răbdare, poate vedea în topicul de pe club4x4.ro despre ce este vorba:

http://forum.club4x4.ro/viewtopic.php?f=19&t=5688

Rezumând, cineva s-a gândit să găsească soluţii pentru a fenta puţin statul, chiar prin legile în vigoare. Aşa cum remarca altcineva într-un reply, statul îşi va da seama şi va găsi ac de cojocul acestui proiect interesant.

Dar aici ajungem la problema de fond: cât de tâmpită este conducerea României, din moment ce simţim nevoia să găsim căi ocolitoare pentru a ne face un trai mai bun? Aş spune că proiectul Comuna4x4 este doar încă un exemplu pentru ineficienţa apratului administrativ românesc şi lipsa de responsabilitate a celor care ajung în funcţiile de conducere.

Guvernul şi ministerele nu ar trebui să păstorească ţara pentru binele populaţiei? Ba da, însă de nu ştiu câtă vreme asta a ajuns o utopie, iar realitate ne arată o luptă politică îndârjită pentru ciolan, fără menajamente, cu mult tupeu, feroce, care implică mulţi bani şi multe resurse.

Şi care, mai presus de orice, afectează populaţia, devenită mult prea apatică şi temătoare după atâtea decenii de comunism (unora ne place să ne batem joc de faptul că suntem români, dar nu luăm în considerare CE ne-a adus la starea asta deplorabilă).

Oare este Comuna4x4 o idee viabilă? La prima vedere, aşa pare. Dacă mai sapi puţin, dai de multe semne de întrebare legislative şi ţinând de birocraţie. Dar şi de intenţii, unele idealiste, altele mercantile – întotdeauna e binevenit un avocat al diavolului, care stăpâneşte orbirea datorată avântului.

Principial, ar fi un lucru care ar ajuta comunitatea celor pasionaţi de offroad. Majoritatea dintre aceştia sunt oameni cu scaun la cap, nu doar nişte unii care au bani şi vor distracţie deampixul fără să le pese de impactul asupra naturii (deşi, de cele mai multe ori, ăştia sunt luaţi ca reprezentativi de mass media).

Iar oamenii cu scaun la cap nu au de gând să distrugă natura pentru un hobby cretin (cum este, de exemplu, vânătoarea practicată de bogătanii care nu înţeleg nimic din acest hobby, dar rânjesc atunci când provoacă acele carnagii ascunse de ochii lumii). Nu, oamenii cu scaun la cap doresc să îşi desfăşoare acest hobby în comuniune cu natura. Ba chiar să contribuie la păstrarea nealterată a acesteia.

În fine, sunt sceptic. Sunt foarte sceptic în privinţa reuşitei unui asemenea proiect. Dar, recunosc, îmi surâde ideea de a părăsi civilizaţia tumultuoasă din capitală pentru a mă retrage într-un loc liniştit, în mijlocul naturii.

O să mai urmăresc derularea “ostilităţilor” – da, într-adevăr, am devenit genul care stă pe tuşă, pentru că mi-am dat seama că între voinţă şi putirinţă stau multe lucruri independente de dorinţă. Sper, totuşi, să le iasă pasenţele celor implicaţi serios. Nu de alta, dar un astfel de exemplu poate ar putea contribui la scuturarea românului din apatia în care s-a încarcerat.

Iar pasionaţii de offroad şi-ar trăi hobby-ul frumos şi pe viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *