06/05/2015

Concurență acerbă între operatorii de telefonie – ce abonament de telefon merită ales?

După mulți ani de zile în rețeaua Orange, în ultimii ani fiind posesorul unui abonament de grup care m-a dezamăgit constant, din păcate, a venit timpul să iau o decizie – aleg oferta altui operator?

Evident că răspunsul este DA. Pentru că mediul concurențial a dus la apariția unor oferte excelente.

De exemplu, Digimobil vine cu un ”Optim Nelimitat” super-tentant: 10 euro dacă nu ești abonat Digi sau 8 euro dacă te portezi de la alții. Prin comparație, Vodafone are un abonament de 15 euro cu minute nelimitate (dar numai dacă nu vrei telefon), iar Orange are un abonament de 20 de euro în condiții similare. Dezavantajul la Digi ține de așa-numitul ”roaming național” – acolo unde nu au rețea proprie, se folosesc de rețelele competitorilor, ceea ce poate însemna probleme de semnal (cică riscuri mici, totuși) și limitarea internetului la doar 100 mb, față de 5GB din contract, fara posibilitate de 4G, doar 3G (mă rog, experiența de până acum cu 4G a fost, în general, nemulțumitoare față de promisiunile din reclame…).

Nu doar atât: pentru părinți, de exemplu, abonamentul Optim 2 (doar 2 euro pe lună, adică WTF, ieși mai bine chiar și decât cu cartelele de la Orange, Vodafone și Telekom-fostul-cosmote!) este perfect, oferind 200 de minute naționale și internaționale, care devin 400 dacă te portezi. A, și la abonamentul ”Optim Nelimitat” am uitat să menționez: dacă ești abonat la TV și net fix, abonamentul scade de la 10 euro la 5 euro, iar dacă ai mai multe numere (cum e cazul meu), ajungi la 4 euro – pentru care ai convorbiri nelimitate!

Prin urmare, am trimis următorul mail celor de la Orange, iar acum aștept realmente curios răspunsul lor – îl vor lua pe NU în brațe și vor risca să piardă 5 numere dintr-un foc ori vor face o concesie și-mi vor satisface cererea? Menționez că nu sunt dispus la niciun fel de negociere, deoarece prin portare oricum sunt avantajat, iar așa-zisele avantaje ale loialității față de Orange se traduc în puncte Thank You în valoare de mai puțin de 30 de euro după niște ani… Aproape vax, de fapt (deși am realizat cam târziu chestia asta…). Deci, mailul:

Buna seara,

La o analiza mai atenta a ofertelor de pe piata, am realizat ca exista propuneri mai atractive decat abonamentele din oferta Orange, pe care le-am cerut initial.
Sunt dispus, insa, sa raman client Orange daca imi veti configura un abonament de grup similar cu ofertele de la concurenta:
– pt nr. xxx: 4 euro, TVA inclus (nelimitat convorbiri in orice retea nationala, fixa sau mobila; nelimitat convorbiri internationale in principalele retele fixe din UE, SUA, Canada si China si 3000 de minute convorbiri internationale in principalele retele mobile din SUA, Canda, China si UE; nelimitat internet mobil – viteze de pana la 21,6 Mbps pentru traficul pana la 5 GB)
– pt nr. yyy: 4 euro, TVA inclus (nelimitat convorbiri in orice retea nationala, fixa sau mobila; nelimitat convorbiri internationale in principalele retele fixe din UE, SUA, Canada si China si 3000 de minute convorbiri internationale in principalele retele mobile din SUA, Canda, China si UE; nelimitat internet mobil – viteze de pana la 21,6 Mbps pentru traficul pana la 5 GB)
– pt nr. aaa, bbb, ccc (plus eventuale alte numere suplimentare in viitor): 2 euro TVA inclus / numar (nelimitat minute in retea; 400 minute nationale si internationale; nelimitat internet mobil – viteze de pana la 21,6 Mbps pentru traficul pana la 3 GB)
– pret preferential telefoane mobile – oferta valabila pentru 24 de luni aplicata la contract de 12 luni (de exemplu, pentru Samsung Galaxy S5 Mini preț de maximum 700 ron, incluzând punctele Thank You acumulate pana in prezent)
Pret final abonament 12 luni: 14 euro, TVA inclus
In cazul in care Orange considera imposibila realizarea acestei oferte, voi porta cele 5 numere de telefon la operatorii care imi ofera exact pachetele mentionate mai sus.
Asa incat atasat va remit cererea de transfer pe cartele a numerelor din abonament, conform discutiei telefonice.

Well, voi reveni cu un update, in functie de raspunsul lor :)

UPDATE 1:

Surprinzător, răspunsul a venit chiar a doua zi, foarte pertinent și la obiect:

Buna ziua,

Din pacate ofertele, calitatea, serviciile nu pot fi compárate, de aceea nu avem posibilitatea sa va acordam ceea ce ati mentionat in mail.

Cererea este in regula, se poate trimite semnata si stampilata, insa daca va decideti sa portati abonamentul este necesar sa depuneti cererea de portare la operatorul unde se va efectua transferul.

O zi frumoasa!

Deci singurul impediment este faptul ca va trebui sa depun o cerere de portare la ceilalti… Hmmm… Nu cred că e un obstacol insurmontabil, nu-i așa? :)

Well, goodbye orange, rămâi cu alea două caricaturi din reclame. Poate ne vom reîntâlni când vor fi oferte beton. Oricum, la Vodafone și la Digi am găsit abonamente foarte apropiate de cerințele mele (considerate de către unii tembele…).

2 Comments

    • depinde foarte mult care sunt necesitatile. am avut luni cand am depasit cam mult multele minute incluse sau traficul de internet. la fel, am avut luni cand am vorbit mult mai putin si, intr-adevar, o cartela ar fi fost suficienta.
      momentan, concurenta acerba duce la oferte din ce in ce mai bune si pentru abonamente, si pentru cartele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *