dă mai departe, că se poartă. încă

Trimite la cât mai mulţi fraieri ca tine mailul ăsta în care te ameninţ că o să îţi meargă rău dacă nu faci ce ţi-am spus!

Dă mai departe mailul ăsta, fii milostiv şi fraier să crezi că, pentru fiecare mail, Microsoft va da un dolar ca inexistentul little John, care, săracul, are leucemie, să beneficieze de o inexistentă operaţie care îi va salva viaţa atât de virtuală.

Împărtăşeşte-le şi altora chestiile funny, care de abia aşteaptă să se răspândească la toată lumea, că trebuie să treacă pe la cât mai mulţi, să aibă şi gura lor ce să râdă, ce, vrei să fii egoist, să te râzi numai tu?!

Cei care ştiu despre ce vorbesc vor da din mână a lehamite: încă unul care s-a trezit şi realizează ce de fraieri sunt pe lumea asta şi cum îi ajută pe spameri. Cei care nu ştiu despre ce vorbesc vor pufni: ia uite-l şi pe ăsta, numai scenarii bolnave de X-files are în cap.

Şi, în tot acest timp, oldies se feresc de mailurile “dă mai departe”, iar newbies au impresia că it’s ok să dai mai departe, urmând să devină oldies după ce mai învaţă câteva noţiuni elementare despre internet şi după ce şi-i ridică în cap pe prietenii ale căror adrese de mail le aruncă, involuntar, direct în gura lupilor.
Pentru că, nu-i aşa, istoria se repetă. Cu toţii am fost rebeli, nu i-am ascultat pe “ăi bătrâni”, că ştiam noi ce e mai bine, sfătuitorii erau deja history, nişte depăşiţi, ce mai… Iar acum, ne vedem în situaţia de a-i boscorodi pe neştiutori, culmea, cam aşa cum ne boscorodeau pe noi bunicii şi părinţii. Cine ce ştie despre ce?

Adevărul este că încă nu mi-a demonstrat nimeni negru pe alb că mailurile de genul “dă mai departe” ar fi rău intenţionate. Au fost doar argumente care au înclinat balanţa spre ideea de unealtă a spamerilor, însă nici o demonstraţie reală, concretă. Chiar de s-ar găsi cineva să îmi demonstreze aşa ceva, ar interveni problema veridicităţii: cum verifici că e corectă demonstraţia? Are respectiva persoană autoritatea de a-ţi spune ţie ce e rău şi ce e bine? Ok, verificăm – dar sursa care te ajută în verificare, este sau nu de încredere, te poţi baza pe ea?

Şi aşa, din informaţie în dezinformare şi întrebări şi verificări, ajungi să nici nu mai ştii ce e real şi ce nu. Pe internet – în viaţa reală, încă nu s-a ajuns chiar în halul ăsta, deşi sunt destule semne de întrebare, numai bune pentru încă două-trei sezoane de X-files. Ca orice sistem, internetul are dezavantajele lui, cu care trebuie să trăim şi pe care unii le exploatează în folosul lor. Între timp, învăţăm şi evoluăm, având speranţe efemere că putem găsi antidot pentru probleme de genul ăsta. Dar uităm exact esenţialul: zilnic apar noi şi noi internauţi, care nu au habar de experienţa celorlalţi şi care nu pot acumula într-un timp scurt atât de multă informaţie. Practic, spamerii vor avea mereu materie primă datorită newbies. Deci, la ce bun să ne mai stresăm pentru combaterea fenomenului?
P.S.

Încă un post anti-internet! Culmea, când eu, de fapt, vreau să îmi pun internet acolo unde locuiesc în chirie, tocmai pentru a fi mai informat şi a putea avea acces cât mai facil la blog. Norocul meu sunt providerii din zonă, care încă nu au ajuns la un acord cu adminstraţia blocului. Până una-alta, tot de la birou o să am acces la blog…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *