dacia la geneva 2009 – un concept şi un suv? sau doar Dacia ZEentry Concept…

Atâtea zvonuri şi doar confirmarea oficială că va exista un concept Dacia.

Poate de aceea m-am şi ofuscat puţin şi am scris un editorial anti-secretomania Dacia. Asta se întâmpla acum vreo două săptămâni – dar de atunci se pare că ideile acelui editorial au fost date peste cap.

Dacia Concept la Geneva 2009

În primul rând, vom avea cu siguranţă o Dacia Concept la Geneva 2009, deja existând şi o campanie oficială de teasing. Dacă mă uit puţin la campania asta  (deşi cei de la automarket.ro au interpretat greşit că e dedicată pentru Dacia SUV), prima impresie este că e funny.

Însă a doua impresie îmi spune că e puerilă. Din desenele astea animate rezultă că Dacia Concept va avea un caracter utilitar pronunţat. Iar logica ne spune că liniile sale de design prefigurează stilul următoarei generaţii Dacia Logan şi a altor modele viitoare.  Simplu.

Din păcate, a ţine prea mult pe jar publicul poate avea şi efecte contrare: de exemplu, publicul să se aştepte la ceva senzaţional, iar rezultatul să nu fie pe măsură. Totuşi, Dacia nu e un brand exclusivist, care să îşi permită un asemenea lux. E un brand simplu şi ieftin, deci ar trebui să mizeze în continuare pe cartea pragmatismului, nu a surprizelor.

Adică până acum ar fi trebuit să vedem cel puţin o poză teaser reală cu acest concept Dacia, lansată în mod oficial.

Chiar dacă directorul de comunicare Dacia, Silviu Sepciu, ar fi declarat pentru monitorul de suceava că numele Dacia ZEentry este doar unul generic, eu unul cred că este real – c’mon, e vorba de numele declarat organizatorilor Salonului, nu un zvon de pe un forum oarecare!

Mă întreb, totuşi, dacă acele imagini cu fragmente din conceptul Dacia au fost “scăpate” pe internet intenţionat sau chiar e vorba de o scurgere de informaţii, pe care acum oficialii Renault şi Dacia o investighează serios. Înclin spre a doua variantă – faza cu “scăpatul” intenţionat e, totuşi, cam subtilă pentru stilul “surprize, surprize” cu care suntem bombardaţi.

Dacia SUV la Geneva 2009

Dacia încă mizează pe efectul surprizei – deşi la fel au făcut şi la lansarea modelului Dacia Sandero. Atunci, oficialii Dacia au zâmbit pe sub mustaţă la întrebarea “Corespondentul Dacia al lui Renault Sandero se va numi Dacia Sandero?” şi au declarat sus şi tare că vom avea o surpriză! Iar surpriza, surprizăăăăă…. s-a chemat Dacia Sandero.

Deci dezamăgire. La fel ca standul Dacia la Paris 2008, unde ni s-a cântat aceeaşi partitură a surprizelor, iar rezultatul a fost de-a dreptul dezamăgitor faţă de promisiuni, cu un stand lipsit de noutăţi importante. Aşa încât eu unul am mari rezerve privind declaraţiile şi “surprizele” pregătite de departamentul de comunicare Dacia.

Revenind la directorul de comunicare al Dacia, Silviu Sepciu, acesta ar fi declarat tot pentru monitorul de Suceava că nici vorbă să vedem Dacia SUV la Geneva. Poate că oficialii vor să lase premiera acestui model pentru Frankfurt 2009, să aibă şi acolo o piesă de rezistenţă în standul Dacia?

Mi se pare mult mai indicat salonul de la Geneva 2009 pentru prezentarea acestui nou model, doar este primul mare salon european şi beneficiază de o acoperire mediatică mondială mult mai mare.

Chiar dacă nu am vorbi de modelul de serie, ci de un fel de maşină de preserie, feedbackul presei auto mondiale şi a publicului, în mare parte cunoscător, ar putea fi o mină de aur pentru perfecţionarea ulterioară a maşinii, iar la Frankfurt 2009 am putea vedea chiar Dacia SUV pregătită 100% pentru comercializarea din 2010.

Sau… poate că profesioniştii de la Dacia nu au nevoie de un asemenea feedback, ştiu ei mai bine ce şi cum cu produsul lor? Eu aş miza, mai degrabă, pe ipoteza că nu au finalizat maşina la timp pentru prezentarea la Geneva 2009 – sau, cu alte cuvinte, eternul “merge şi aşa, lasă, gogule, că şi mâine e o zi”. Sunt rău, e adevărat, dar trăiesc şi eu în această Românie ineficientă, unde mai degrabă merge ceva prost decât să meargă bine şi să fie terminat la timp.

Alte noutăţi Dacia la Geneva 2009

Unele surse, totuşi, vorbesc de prezenţa la Geneva 2009 a lui Dacia SUV derivată din Sandero. Cred că este vorba de Dacia Sandero Cross, fratele lui Renault Sandero Stepway. Care, chiar dacă e aceeaşi mărie cu altă pălărie, tot premieră se cheamă, deşi doar europeană.

Mă întreb dacă domnul Silviu Sepciu îşi mai aminteşte afirmaţiile de la Paris 2008, când a susţinut că lansarea în Europa a unui model Dacia Sandero Cross nu este fezabilă economic, deşi eu susţineam că investiţia este minimă, iar avantajul ar ţine de imagine, pentru a deschide drumul viitorului Dacia SUV. Mă rog, planurile se pot schimba în funcţie de mulţi factori.

Dacă la Geneva 2009 va fi prezentat Dacia Sandero Cross, se prea poate ca decizia de a nu aduce Dacia SUV la Geneva 2009 să fie justificată – Dacia ar avea un stand cu prea multe noutăţi!

Dacia Concept, Dacia Sandero Cross, noile motorizări economice, noul motor de 1,2 litri pentru Sandero şi Logan, poate chiar prezentarea în premieră a unei versiuni dotată cu cutie de viteze automată şi climatizare electronică… Pentru cei de la Dacia, orice detaliu poate fi prezentat ca o noutate, deşi în amalgamul de noutăţi şi premiere de la Geneva 2009 ar trece neobservat.

Concluzie – rămânem cu “secretomania salvează românia”

Prin urmare, rămânem cu secretomania celor de la Dacia, chiar şi în ajunul Salonului Auto Geneva 2009, precum  şi cu zvonurile noastre din presă şi din diferite surse online, cum ar fi forumul daciaclub.ro, unde mulţi oameni care lucrează la Dacia oferă informaţii reale, chiar dacă aproape imposibil de verificat din exterior.

De exemplu, recentele schiţe cu Dacia SUV pun pariu că sunt reale şi nicidecum nişte desene oarecare ale unui user.

Oficial, secretomania Dacia faţă de mass media este justificată de protecţia secretului tehnologic şi a avantajelor în faţa concurenţei. Însă, practic, mă îndoiesc de faptul că informaţiile superficiale din presă afectează serios bunul mers al Dacia şi planurile lor de viitor.

Dacă e să vorbim de spionare industrială, noi ăştia din presă suntem mici copii. De fapt, cred că ne situăm mai degrabă la rangul de zigot…

Sper doar să nu ne trezim şi noi, ăştia din presa auto, cu situaţia din Franţa, unde redacţia Auto Plus a fost supusă percheziţiei de către poliţie, din cauză că dădea publicităţii prea multe informaţii despre planurile de viitor ale Renault. Ar fi o “surpriză” cam mare pentru curiozitatea noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *