20/03/2015

Eclipsa de soare. Și un TOP 5 cu mașini cu nume ”Eclipse”

Fenomenul astronomic din data de 20 martie se prezintă, în România, ca o eclipsă parțială – asta pentru cei suficient de norocoși să nu fie împiedicați de nori pentru a admira acest spectacol celestial destul de rar.

Și, pentru că, de-a lungul timpului, creatorii de mașini au fost inspirați și de fenomenele din cer, iată în continuare o listă de mașini care poartă în numele lor această denumire enigmatică: ”Eclipse”.

 

1. Peugeot 601 Eclipse (1934)

eclipsa de soare top 5 masini eclipse - peugeot 601 eclipse - oraan

A fost primul automobil decapotabil cu un hartdop acționat electric, soluție care avea să revină în actualitate câteva decade mai târziu. Foarte puține exemplare de acest fel au fost produse, fiind realizate de carosierul Pourtout. Care, însă, a mai aplicat ideea și pe modelele 301, 401 și 402, în aceeași perioadă.

 

2. Lancia Belna Eclipse by Pourtout (1934)

lancia belna eclipse by portout 1934

Mașina ”soră geamănă” a modelului francez Peugeot 601 Eclipse este una dintre cele mai rarisime apariții în istoria auto: doar două astfel de exemplare originale au mai rămas în lume. Cum ar veni, mai rară chiar decât eclipsele de soare…

 

3. Peugeot 402L Eclipse (1937)

eclipsa de soare top 5 masini eclipse - peugeot 402l eclipse - oraan

Continuând ideea acoperișului retractabil de la Peugeot 601 Eclipse, acest 402L Eclipse venea și cu un aspect neconvențional pentru vremurile sale. Dar nu întâmplător: se dorea un răspuns orgolios dat avangardistului Citroen Traction Avant. Pe vremea când Peugeot și Citroen erau rivali.

 

4. Mitsubishi Eclipse (1989)

eclipsa de soare top 5 masini eclipse - mitsubishi eclipse - oraan

Un salt destul de mare în timp până când ajungem la un model la care, cel mai probabil, v-ați gândit cei mai mulți când ați auzit de ”mașini cu nume de eclipsă”. Coupe-ul japonezo-american (deoarece Mitsubishi Eclipse a fost oferit și ca Plymouth Laser și Eagle Talon) a apărut cam tot atunci când românii ieșeau din bezna comunismului. Din păcate, după patru generații, mai mult sau mai puțin de succes, numele Eclipse a apus de tot, în 2011. Dar mai poate fi găsit în anunțurile de mașini second hand…

 

5. Wright Eclipse (2003)

eclipsa de soare top 5 masini eclipse - wright eclipse bus - oraan

Poate vi se pare o glumă, dar numele de eclipsă a fost folosit pentru un autobuz englezesc, bazat pe un model Volvo care, atenție, nu avea succes printre regiile de transport din Marea Britanie. Și mai interesant este că numele ”Eclipse” este legat în mod direct chiar de o eclipsă vizibilă în Anglia în 1999.

 

Mai știți și alte vehicule, cu sau fără roți, al căror nume are legătură cu eclipsele de soare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *