femei şi maşini

Am primit recent un banc. Nu bun, nu prost, ci misogin!

Femeia este cel mai fiabil motor [1 cilindru in V]: – se adaptează la orice piston – se lubrifiază singură – o data pe lună îşi schimbă uleiul – un plin îi ajunge 9 luni – funcţionează în orice poziţie – se poate porni cu un singur deget.

Pun pariu că există, drept răspuns, şi un banc “bărbatul este cel mai prost motor”…

Dar, până una-alta, maşinile sunt apanajul bărbaţilor.

Designerii sunt bărbaţi, inginerii şi muncitorii la fel, mecanicii şi vânzătorii tot bărbaţi, piloţii şi patronii de echipe idem. Automobilismul este, prin esenţă, un club al bărbaţilor. Orice femeie la volan este privită, din start, cu reticenţă, dacă nu chiar cu ură. Femeile nu se pricep deloc la mecanică şi habar nu au ce înseamnă linia unei maşini – “îmi place pentru că e roşie!” sună atât de stupid… Femeie-pilot? Femeie om-de-afaceri? This is a man’s world – restricted area!

Dar uite că feminismul câştigă teren. Deja există un concept al “maşinii pentru femei”, ori de fiţe, ori cu destinaţie precisă, pentru gospodine cu copii. Cei de la Volvo şi-au permis chiar că lase o echipă de femei să creeze un automobil după cum le-a tăiat capul. Chiar pot recunoaşte că, la facultate, am avut colege (este adevărat, extrem de puţine) care înţelegeau nemaipomenit de bine ce e ăla motor, ce sunt ălea procese, ce şi cum cu materialele şi dinamica automobilelor.

Odată, pe Valea Oltului, o femeie care avea un copil pe locul din spate mi-a dat clasă clar pe curbele alea, în condiţiile în care aveam maşini echivalente ca performanţe şi putere – sunt jenat să recunosc asta, aveam o părere chiar bună despre mine ca şofer. În Indy există o domnişoară care deja are pretenţii de Formula 1 după ce i-a făcut pe toţi misoginii să-şi muşte buzele prin victoriile ei. În Paris-Dakkar există o doamnă la acelaşi nivel cu piloţii monştri sacri pe care îi admiram până acum. Ba chiar am văzut destule motocicliste dezinhibate aici, în România.

Mai are “femeia la volan” conotaţii negative? Nu mă pot abţine: DA! În ciuda faptului că s-a demonstrat că femeile sunt mai atente la volan, au o mai mare responsabilitate şi un mai bun control, rămân în turma celor care le arată cu degetul. Or fi de vină destulele exemple negative pe care le-am văzut. O fi de vină misoginismul înnăscut din noi, masculii. O fi de vină sentimentul de superioritate. O fi de vină teama?

Teama de a recunoaşte că ideile preconcepute ne guvernează. Teama de a recunoaşte că femeile care conduc prost sunt mai puţine decât bărbaţii care conduc foarte prost. Teama de a lăsa controlul în mâna lor :) Ce, ele au curajul să îi lase pe copii pe mâna noastră?

Ladies & ladies, fiţi înţelegătoare, ca şi până acum: suntem nişte copii mari cu jucăriile lor puternice. Chestii freudiene, nu are rost să ne batem capul. Măcar voi fiţi mai deştepte şi încercaţi să ne ignoraţi ieşirile şi batjocura. Poate vom avea toţi de câştigat astfel: noi minte, voi respect.

Până una-alta, să n-o prind pe nevastă-mea (când voi avea aşa ceva) că se atinge de BMW-ul meu! (din nou, când voi avea aşa ceva) :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *