Fiat 500 – Car of the Year 2008! De parcă ar fi o surpriză…

Ediţia din acest an “Maşina Anului în Europa” a fost una a extremelor: pariul a fost de genul “totul pe emoţie sau nimic”. Adică ori câştigă Fiat 500, ori nu mai contează.

Existau nişte şanse ca Ford Mondeo să iasă pe primul loc, dar, deh, băieţii cu sigla ovoidală au luat premiul anul trecut cu monovolumul sportiv S-Max – după părerea mea, un premiu politic, menit a promova imaginea schimbării Ford.

Fiat 500, însă, o merită. Cu vârf şi îndesat! Titulatura de “Maşina Anului 2008”, fireşte. Nu mi-a plăcut în mod deosebit cum arată, cum este înăuntru… Nu mi se pare o ofertă prea bună prin prisma preţului. Draq, nici măcar nu este aşa de simpatică. Dar, atunci când aud Fiat 500, clopotele bat puternic undeva în aminitirile din creier şi îmi comunică faptul că “fiatcincisute” este un termen foarte important în domeniul auto.

Aşa cum pentru unii “te-de-i” sau “passat, mâncatzash” reprezintă maşina în sine. Ah, să nu uit de “gipanul-din-care-îi-flegmez-pe-toţi-ceilalţi”. Sau de “maşina sport” care costă sute de mii de euro, dar creierul de babuin miliardar al mândrului proprietar nu înţelege ce reprezintă automobilul în sine.
Aşadar, premiul din acest an “Maşina Anului în Europa” a fost decernat pentru awarenessul ridicat al unei denumiri iconice. Oare o ultimă condescendenţă făcută tradiţionalismului în domeniul auto?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *