filme: “Agora” – despre ştiinţă şi creştinism

Agora este un film bun. Un film european, regizat şi scris de Alejandro Amenabar, un film artistic, deşi are în rol principal o vedetă de la Hollywood, Rachel Weisz.

Un film foarte controversat, din moment ce ne arată o perspectivă neplăcută pentru creştini despre religia care domină planeta. De fapt, aş spune că o parte din film este o acuzaţie fără perdea la adresa modalităţii dure în care creştinismul a fost instituit, manipulând fără remuşcări oamenii.

Normal, ar fi o eroare să iei drept adevăr istoric ce se întâmplă în film, dar rămâne adevărat mesajul: orice religie intră în contradicţie cu ştiinţa. Cunoaşterea devine, practic, un duşman pentru religie, aşa încât cei care caută tot timpul răspunsuri şi îşi pun întrebări, fără a accepta “calea domnului” sau lozinca aia cretină “crede şi nu cerceta”, devin, la rândul lor, duşmani de moarte. În acest caz, ai bisericii şi scripturilor.

P.S.

Începând din 2000 încoace, au început să apară din ce în ce mai multe care pun la îndoială biblia şi religia oficială creştină. Parcă e un fel de strategie, care pregăteşte oamenii pentru… demolarea mitului cu Iisus?

Oricum ar fi, conform teoriei conspiraţiei, care spune că religia este doar un instrument pentru manipularea maselor (ceea ce este adevărat, indiferent că vine papa să mă convingă de contrariu), dacă biserica lui Iisus cade, va fi înlocuită cu altceva, controlat tot de aceia care sunt şi acum în spatele bisericii.

Aşa că noi tot pioni rămânem. Dar măcar să vedem filme ceva mai bune decât majoritatea bullshit-urilor americane. Iar Agora e un film cel puţin interesant, chiar trecând peste atacul la adresa creştinismului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *