Filme: “Zeitgeist – the movie”

Teoria conspiraţiei – what a wonderful subject.

Sunt nervos: îmi vine să dau vina pe conspiraţie pentru că astăzi am pierdut ceva vreme cu acest subiect şi, când dau să public postul, na, că nu mai este net! Şi toate vorbele mele au dispărut în neant… But I’m back. Sau I is back – “I” de la internet, adică.

De ce îmi bat capul cu acest subiect, “Zeitgeist”, care nu este nou. Pentru că în ultimele zile am primit din mai multe surse acest link, despre care am scris deja câteva idei. Well, chiar dacă am bătut destul de mult câmpii, întotdeauna mai este ceva de adăugat.

Sunt un fan al teoriei conspiraţiilor, însă nu un fanatic. Îmi place ideea de dreptate şi adevăr şi îi blamez pe şmecherii care încearcă să conducă viaţa celorlalţi prin diverse tertipuri. În ceea ce priveşte “Zeitgeist”, cât de veridic o fi acest documentar, recunosc, destul de bine realizat?

Nu neg, ideile expuse au fundament, sunt de acord cu ele, sunt adevărate în cea mai mare parte, chiar dacă nu sunt uşor de demonstrat “beyond reasonable doubt”. Dar am o obiecţie. Să spunem că sunt acel guvern din umbră, care controlează lumea. Asta înseamnă că eu, guvernul din umbră, controlez cam tot ce este legat de corporaţii. Iar internetul, fie vorba între noi, este cea mai bună platformă pentru a controla lumea – deci eu, guvernul din umbră, controlez şi internetul.

Păi atunci, cum de îmi permit să las pe cel mai important domeniu, google, acest film care mă demască? Însamnă că sunt idiot? Greu de crezut, mai ales că există nenumărate modalităţi prin care aş putea cenzura acest video, prin tot felul de firewalluri, viruşi, etc… Dar uite că mie nu îmi pasă şi sute de milioane de oameni pot viziona nestingheriţi “Zeitgeist”. Unde este veriga lipsă a logicii?

Păi nu lipseşte nici o verigă, pentru că… “Zeitgeist” face parte din acest joc al conspiraţiilor. Filmul relevă nişte adevăruri, distruge nişte mituri, bagă groaza în oameni, te face să îţi pui întrebări cutremurătoare, îţi arată că eşti minţiti în faţă, furat cu neruşinare, batjocorit şi omorât fără discernământ. În afara părţii astrologice, care distruge eşafodajul bisericesc, restul lucrurilor chiar nu erau noi, le-am mai aflat de prin alte filme şi cărţi. Dar există un raţionament pentru care “Zeitgeist” este lăsat să circule, ca un manifest.

Ce zici, domnule american obişnuit, vrei să afli adevărul despre cel mai important eveniment al Americii? Aşa zisul “atac terorist” asupra World Trade Center? Normal. Distrugerea unui simbol naţional, moartea a peste 3000 de americani, groaza şi teroarea pe care a inoculat-o în sufletele oamenilor – motive suficiente. Of course. Uite, nu binladen şi alcaida şi arăboii au făcut-o, ci chiar guvernul american. Îi demascăm? Sigur, marea lor de şnapani, păi cum adică? Outrageous! La zid cu ei, jos administraţia Bush, jos cu marii corporatişti şi miliardari, cu armata şi bugetul lor pe care îl folosesc în scopuri neruşinate. Huoooo!

Super! Acum şi reversul medaliei: eşafodajul fals al economiei americane se va prăbuşi, controlul asupra petrolului şi al altor resurse va dispărea, vei deveni şomer, poate mai rău decât atât, îţi vei pierde confortul, maşina, casa. Familia ta va suferi. Tu vei suferi. The great nation va falimenta total. Poftim? Zici că e o problemă? Of course că e o problemă foarte mare pentru tine, dar măcar ai aflat adevărul. A, adevărul doare? It hurts a lot? Mai mult decât moartea a 3.000 de oameni în acel atentat – ce naiba, în mai puţin de o săptămână mor 3.000 de americani în jafuri, violuri, accidente în toată America. Turnurile alea gemene pot fi reconstruite – “podul de piatră s-a dărâmat, vom face altul…”.

Hmm… mi se pare mie sau te răzgândeşti? Spui că ai prea multe de pierdut acum, că ai aflat adevărul şi ai aplicat justiţia. Nu-ţi convine că familia ta o să aibă de suferit. Că nu o să mai ai bani pentru toate obiectele necesare unui trai decent – aşa cum propăvăduieşte societatea de consum. Că nu o să mai coste puţin benzina, mâncarea, hainele. Nu vrei să ajungi la nivelul de trai al ţărilor din lumea a treia, tu, americanul, cetăţean al cele mai măreţe naţiuni din lume. Ce mai contează că alţii suferă, dacă ţie îţi merge bine? Ce mai contează că există un guvern din umbră, care complotează şi conspiră, dacă ţie îţi merge bine?

Dacă stai să te gândeşti mai bine, este chiar bine că sunt oamenii ăia acolo unde sunt. Ceea ce fac ei este în interesul tău până la urmă. Nu poţi face omleta fără a sparge nişte ouă, nu-i aşa? Poftim? Îl vrei înapoi pe Bush? Vrei din nou controlul american asupra petrolului, asupra lumii? Şi cum rămâne cu conspiraţiile? Fuck it, vrei să fii lăsat în pace să trăieşti bine, nu te mai interesează cine te conduce, atâta vreme cât o duci bine.

Nu mai contează că eşti într-o colivie de aur. E bine, e sigur, e comod. “Fericiţi cei săraci cu duhul”. Mai bine nu ştiai nimic de la început. De ce încearcă unii să demonstreze veridicitatea conspiraţiilor? Ah, nu, cei care caută adevărul atentează, de fapt, la siguranţa ta! Pe rug cu ei, împuşcaţi-i, tăiaţi-le limba! Daţi-i dracului de fraieri, nu au ce face cu viaţa lor decât să atace modul nostru de viaţă. Lasă, că or să aibă grijă de ei şmecherii ăia pe care îi acuză. Că doar uite ce fac şmecherii, nimeni nu îi poate atinge, pot oricând să mă facă să dispar, să mă omoare! Mai bine cu ei decât împotriva lor.

Efectul “Zeitgeist”, pentru majoritatea oamenilor. Deci, dacă acest film are un astfel de efect, de ce l-ar cenzura guvernul din umbră? Dimpotrivă, dă-le apă la moară fraierilor care caută adevărul, lasă-i pe tot felul de piste, pune-i să îşi dedice viaţa descâlcirii iţelor. Între timp, noi, guvernul din umbră, ne distrăm, asistăm amuzaţi la joc şi continuăm urzeala acestui plan, de dominare mondială.

Revenind la internet, o, ce interfaţă grandioasă! Un ocean de informaţie! O mare realizare pentru om. Sigur, dominată în mare parte de porno, tranzacţii online (prin care contul tău este la discreţia… cui?), comunităţi de internauţi (care au impresia că sunt mai apropiaţi astfel, dar sunt cu atât mai dispersaţi şi mai distanţaţi unul de altul), site-uri de prezentări, de ştiri, de entertainment, etc. O lume virtuală de care, fără să ne dăm seama, am devenit dependenţi.

O lume în care manifestul “Zeitgeist” nu are bariere. Şi care nu face altceva decât să sporească frica şi sentimentul de insecuritate al oamenilor. “We have to fear the fear itself” = “Trebuie să ne fie teamă de însăşi frica pe care o simţim” (nu am fost bun la istorie, aşa că nu mai ţin minte ce preşedinte american a spus acest lucru).

Deci sunt împotriva acestui documentar? Nu, chiar sunt de acord cu el. Însă sunt împotriva efectului pe care acesta îl creează prin modalitatea panicardă în care a fost conceput. Ne face, practic, să acceptăm faptele aşa cum sunt şi ne îngenunchează în faţa acestei stări de fapt: că suntem marionete pe o mare scenă. O scenă pe care conspiraţioniştii vor să o domine complet. Oamenii din umbră vor să controleze tot, pe toată lumea, de pe toată planeta, fără excepţie. Un joc pervers: de ce, cine, ce, cum, pentru ce, în ce scop?

“Matrix” aş putea spune că este cel mai bun documentar al tuturor timpurilor – dacă treci de efectele speciale. “Încerci să-i salvezi pe oameni de ei înşişi” (Morpheus către Neo, în timpul trainingului). Chiar aşa, de ce încearcă din răsputeri unii (nu pot uita personajul Mulder, din “X-Files”, un adevărat don Quijote modern) să dea în vileag planurile secrete, conspiraţiile? Pentru cine, pentru oamenii care devin din ce în ce mai bovine? “V for Vendeta” se termină grandios – însă acel sfârşit e greu de crezut că poate fi valabil în realitate.

Cum s-ar putea ajunge acolo? Doar prin constrângere, prin atingerea insuportabilului. Ceea ce, conform “Zeitgeist”, ar putea să se întâmple peste 150 de ani, când am intra în era Vărsătorului (după alte surse, credeam că deja suntem în era Vărsătorului, dar na, asta este, când eşti bombardat cu informaţii din toate părţile şi e greu să discerni care sunt cele reale). Până atunci se pune la cale guvernul mondial. Un imperiu mondial. Care să le confere puterea absolută… cui? Unora. Unor grupuri, dinastii, masoni, iluminaţi, templieri, draq ştie cum le place să se mai denumească.

Iar puterea absolută unde poate duce? La excese, după cum ne învaţă şi istoria. La iluzia controlului absolut. La ideea că eşti dumnezeu. Moment în care aceste planuri şi conspiraţii şi imperiu şi control se vor nărui de la sine – pentru că aşa ne învaţă istoria.

Deci, să concluzionez, că iar m-a luat valul: ce putem face? Ca indivizi, nimic remarcabil. Ori devii un membru respectabil al societăţii – urmezi regulile bisericii, “alfa şi omega tuturor lucrurilor”, îţi întemeiezi o familie, “pilonul societăţii”, intri pe făgaşul vieţii care îţi este dictat: şcoală, carieră, competiţie, casă, maşină, cont, etc… Ori poţi să denigrezi societatea şi să devii un paria, un fraier, un nebun, un delicvent. Două ipostaze care urmează regulile marelui joc.

Sau poate să nu te intereseze nici viaţa cu ochelari de cal, nici revolta împotriva acesteia. Oare lucrul ăsta se numeşte neutralitate? Din punctul de vedere al primilor eşti zănatec. Din punctul de vedere al celorlalţi eşti laş. Din punctul de vedere al celor care ţin hăţurile lumii – probabil eşti insignifiant. Pentru că nu joci după regulile lor: acţiune şi reacţiune. Ci non-acţiune.

Domnule guvern din umbră, am o mică întrebare: ce credeţi că se întâmplă dacă numărul celor ca mine creşte? Aştept răspunsuri, de preferat argumentate şi logice, că doar voi, cei din umbră, sunteţi în stare de multe comploturi şi maşinaţiuni, deci cred că aveţi un IQ destul de dezvoltat ca să puteţi răspunde la această simplă întrebare. It should be fun!

12 Comments

 • Salut.Nu am crezut nimic despre existenta unui complot mondial ,am crezut in sinceritatea politicii externe americane si am idealizat democratia americana cu tot ce inglobeaza ea sistemul politic,social,economic aceasta desi am fost intotdeauna constient de principiul fundamental gresit pe care este bazata democratia.Vorbesc la trecut pt ca odata ce am vazut Fahrenheit9/11 si Sicko am inceput sa am primele semne de intrebare .Totusi inca doua argumente puternice au venit sa-mi intareasca indoielile: recunoasterea si sprijinirea independentei provinciei Kosovo si Zeitegest care parca se sustin unul pe altul.Sunt ateu convins si nu cred absolut deloc in nationalismul de orice fel,eu sunt un individ,un cetatean al lumii care intamplator vorbeste limba romana si a trait intrun mediu cu cetateni ce vorbesc aceeasi limba dar pe mine nu m-a intrebat nimeni daca imi place sau nu,e doar o situare in spatiu cu firestile consecinte,o mai mare expunere fatza de cultura si valorile oamenilor din aceasta zona a lumii pe care iarasi nu trebuie sa le stimez si sa le pretuiesc in mod apriori mai mult decat cultura chineza sa zicem doar pt simplu fapt ca ea a fost mai prezenta in viata mea.Am facut aceasta divagatie pt a intelege ca nu critic independenta kosovo de pe pozitii nationaliste din teama ca lucrurile sa se repete si in harghita/covasna.Ceea ce este striigator la cer ,este ca s-a incalcat un principiu care ar trebui sa guverneze lumea ,el fiind singurul in opinia mea care ar descuraja razboaiele de secesiune si anume ca nimeni nu va recunoaste o modificare de ggranite facuta cu forta ci ca ;umea intreaga va incuraja/obliga guvernele sa acorde drepturi cat mai largite minoritatilor, in virtutea tolerantei .Independenta Kosovo este un precedent care incurajeaza miscarile de secesiune si prin aceasta da de lucru armatei americane cu toate consecintele razboiului explicate f bine in Zeitgeist si F911.as avea multe de spus dar nuprea mai am timp.Oricum,ma bucura sa vad ca mai exista si oameni care nu sunt ametiti si drogati de emisiunile tv mondene/sportive/senzational ieftine care,daca nu sunt facute cu scopul explicit de a indobitoci lumea prin abaterea atentiei de la lucrurile ce le afecteaza in mod real viata ,cel putzin asta este efectu iar guvernele incurajeaza imbecilizarea asta in masa caci TARA TE VREA PROST

 • deja am remarcat cativa colegi de serviciu care se agita pe tema precedentului kosovo, care ar putea fi aplicat in cazul harghita covasna. asta desi se stie ca udmr-ul este doar un caine care latra – o autonomie totala a celor doua judete iese din discutie clar.

  stii care e problema cu oamenii care nu sunt ametiti si drogati de mondenitati? nu se implica, deoarece au fost cuprinsi de lehamite si, probabil, se tem sa nu-si piarda rolul in societate.

  din cauza celor pasivi (si eu sunt un om care tace in multe privinte, deci ma judec si pe mine), prolifereaza smecherii demagogi, oportunistii, profitorii. uite cat de penibili sunt politicienii nostri: revine bombomel nastase in centrul atentiei.

  halal romania

 • apropo de cei care nu au in cap decat fotbal sau “nestiri”….lucrez pe un santier si am produs stupoare in randul colegilor cand la pauza de masa am scos ziarul ‘Romania Libera” si am inceput sa citesc…”cum? citesti RL ?!?!?…dar e asa mare si are politica…e ziar comunist…..” cu alte cuvinte nu are poze atat de multe si colorate ca ziarul “Libertatea”…

 • :)

  pe colegii tai i-au facut sa gandeasca asa tocmai fostii comunisti, acum neo-comunisti…

  manipularea maselor are succes atunci cand masele sunt ignorante.

  ba, tu de ce nu esti ignorant? mars inapoi in cutiuta ta! :)))) (am glumit, sper ca nu ai luat-o de buna!)

 • cel mai bun mod de a-i rezolva pe cei care “vorbesc” este sa ii ignori. veche tehnica.
  de aceea nu vei vedea niciodata oameni ca alex jones asasinati. ar atrage atentia maselor.
  e mai simplu sa ii ignori si sa ii catalogezi ca “idioti” pe cei ce propun teorii “conspirative” decat sa ii “elimini” atragand prea multa atentie. de aici si aparenta “libertate” a net-ului si faptul ca odata lansat ceva, e inutil sa incerci sa il opresti.
  si apropo, fa un mic exercitiu.
  timp de 1 sapt acceseaza website-uri si board-uri gen bibliotecapleyades sau beyondtopsecret , scrie pe google keyword-uri gen project blue beam , montauk sau altele, si dupa 1 sapt, verifica traficul inbound al routerului. o sa ai o surpriza “placuta” apropo de “libertatea” net-ului.

 • Felul in care cineva mi-a vorbit despre acest documentar m-a facut curios. Am inceput sa-l urmaresc si… afirmatiile lui sunt foarte… indraznete. Dupa 15 minute l-am oprit si am inceput sa verific informatiile prezentate. MARE, FOARTE MARE mi-a fost dezamagirea!!! Filmul incepe cu cateva acuzatii si critici la adresa religiei pe care nu le discut aici – si eu cred ca religia este o metoda (unealta) a celor bogati pentru manipularea maselor, etc. etc. Apoi se trece la un fel de demonstratie care vrea sa arate crestinismul ca fiind o copie a altor religii. Demersul este interesant, dar total greşit!! Iata mai jos cate ceva din ce am aflat despre Horus, zeul egiptean prezentat la inceputul acestui documentar ca fiind un predecesor al lui Iisus Hristos – o afirmatie cum nu se poate de falsa. Articolele de mai jos le am din surse consacrate cum ar fi Mircea Eliade, Petru Culianu, Enciclopedia Britannica, precum si din alte surse de pe internet (Wikipedia, .edu, etc.), a caror autenticitate poate fi verificata.

  Intai iata ce se spune in Zeitgeist despre Horus:
  Din hierogrifele Egiptului antic ştim multe despre acest mântuitor solar.De exemplu, Horus înseamnă Soare sau lumină şi avea un duşman cunoscut sub numele Set. Şi Set era personificarea întunericului sau al nopţii. Metaforic vorbind, în fiecare dimineaţă (FALS!) Horus învingea în lupta cu Set în timp ce seara (FALS!) Set îl învingea pe Horus şi îl trimitea în lumea subterană (FALS!). E important de ştiut că întunericul împotriva luminii, sau binele împotriva răului, e cea mai omniprezentă dualitate mitologică cunoscută vreodată şi încă poate fi prezentată în multe moduri şi azi. Pe scurt, povestea lui Horus e următoarea :
  Horus a fost născut pe 25 decembrie (FALS!) de virgina Isis Mary (FALS!). Naşterea lui a fost acompaniată de către o stea din Est (FALS!), care a fost urmată de trei regi (FALS!), pentru a-l localiza pe salvatorul nou născut (FALS!). La vârsta de 12 ani era un copil învăţător (FALS!). La 30 de ani a fost botezat (FALS!) de către Anap (personaj inexintent in mitologia egipteana!) şi tot atunci şi-a început preoţia (FALS!). Horus a avut 12 discipoli (FALS!) cu care călătorea, făcând miracole (FALS!), ca însănătoşirea bolnavilor şi mersul pe apă. Horus era cunoscut sub multe nume, cum ar fi : Adevărul (FALS!), Lumina, Fiul Ales al Domnului (FALS!), Păstorul cel Bun (FALS!), Mielul lui D-zeu (FALS!) şi altele. După ce a fost trădat (FALS!) de Typhon (personaj inexintent in mitologia egipteana! poate fi gasit in mitologia greaca!!), Horus a fost crucificat (FALS!), îngropat (FALS!) şi după 3 zile a reînviat (FALS!).

  Voi pune mai jos mai multe articole pe care le puteti verifica personal si veti observa ca nu veti gasi:
  nicaieri despre nasterea lui Horus pe 25 decembrie (cum nici Iisus nu a fost nascut pe 25.XII),
  nimic despre faptul ca pe Isis o chema Maria
  nimic despre o stea la rasarit care a anuntat nasterea lui
  nimic despre trei regi care au urmarit-o pentru a localiza si a se inchina mantuitorului nou nascut
  nimic despre faptul ca la 12 ani era copil invatator
  nimic despre vreun botez, la nici o varsta
  nimic despre vreun personaj Anap care sa fie botezator
  nimic despre o lucrare inceputa la 30 de ani
  nimic despre 12 ucenici cu care calatorea
  nimic despre minuni facute de el (vindecari, mers pe apa)
  nimic despre numirea lui ca Fiul lui Dumnezeu, Unsul, Pastorul cel bun, Mielul lui Dumnezeu
  nimic despre tradarea lui
  nimic despre un personaj Typhon
  nimic despre uciderea lui
  nimic despre crucificare (metoda de executie practicata de romani abia cu aprox. 3000 de ani mai tarziu)
  nimic despre îngroparea lui
  nimic despre invierea lui

  Cum e posibil sa faca azi cineva atat de multe afirmatii false?

  1. extras din “Dictionar al religiilor” – Mircea Eliade, Ioan P. Culianu, Humanitas, Bucuresti 1993:
  – pag.144 – cap.13.1: … in mituri, Horus si Seth isi disputau domnia…
  – pag.144 – cap.13.2: … Osiris, regele cel drept al Pământului este ucis de fratele său Seth. Isis concepe de la Osiris mort un copil şi il naste pe Horus, fiul care il va razbuna pe Osiris…
  – pag.147 – cap.13.4: … in religia populara, Osiris, învingator asupra mortii şi judecător al răposatilor, avea un loc cu totul deosebit. El simboliza renasterea si toti ii cautau sfaturile bune…
  ______________________________________________________

  2. extras din „Istoria ideilor si credintelor religioase – vol.1” de Mircea Eliade,
  editura Univers Enciclopedic Bucureşti, 2000 (ISBN 973-9436-27-7) – pag.72,73

  De la epoca de piatră la Misterele din Eleusis
  29. Osiris, zeul asasinat
  …După toate tradiţiile, el era un Rege legendar, celebru prin vigoarea şi dreptatea cu care guverna Egiptul. Seth, fratele său, îi întinde o cursă şi reuşeşte să-1 asasineze. Soţia lui Osiris, Isis, „marea magiciană”, izbuteşte să se facă fecundată de către Osiris mort. (Pir., 626- 627 ‘, 651-652 etc. După o variantă asupra căreia Plutarh insistă, Seth a sfârtecat cadavrul lui Osiris (cf. Pir., 1867) în 14 bucăţi si le-a împrăştiat. Dar Isis le-a găsit (cu excepţia organului sexual, înghiţit de un peşte) si le-a îngropat acolo unde le-a găsit; ceea ce explică faptul că numeroase sanctuare erau cunoscute ca posedând — un mormânt al lui Osiris. A se vedea A. Brunner, „Zum Raumbegriff der Aegypter”, p. 615) După ce i-a îngropat trupul, Isis se refugiază în Delta; acolo, ascunsă printre hăţişurile de papirus, ea aduce pe lume un fiu, Horus. Ajuns adult, Horus îşi face recunoscute drepturile sale în faţa zeilor Enneadei şi îl atacă pe unchiul său Seth.
  La început, Seth reuşeşte să-i scoată un ochi (Pir. 1463), dar lupta continuă şi în final Horus triumfă. El îşi recuperează ochiul şi îl oferă lui Osiris. (Astfel Osiris îşi recapătă viaţa; Pir., 609 sq. etc.) Zeii îl condamnară pe Seth să-şi poarte propria victimă. (De exemplu, Seth este transformat în barca ce-1 transportă pe Osiris pe Nil.) Dar, ca şi Apophis, Seth nu poate fi definitiv nimicit, căci şi el încarnează o forţă ireductibilă. După victorie, Horus coboară în ţara morţilor şi anunţă ştirea cea bună; recunoscut drept succesor legitim al tatălui său, el este încoronat rege. în acest mod el îl „trezeşte” pe Osiris: conform textelor, „el îi pune sufletul în mişcare”.
  Mai ales acest ultim act al dramei clarifică modalitatea de existenţă proprie lui Osiris. Horus îl găseşte într-o stare de torpoare inconştientă şi reuşeşte să-1 reanime: „Osiris ! Priveşte! Osiris! Ascultă! Ridică-te! înviază!” (Pir., 258 sq.). Osiris nu este niciodată reprezentat mişcându-se; ne e arătat întotdeauna neputincios şi pasiv (De-abia în textele din Dinastiile IX-X el începe să vorbească în numele său însuşi; cf. Rundle Clark, op. cit., p. 110). După încoronarea sa, adică după ce a pus capăt perioadei de criză („haosul”), Horus îl învie: „Osiris! Tu erai plecat, dar ai revenit; dormeai, dar te-ai trezit; ai murit, dar trăieşti din nou” (Pir., 1004 sq.). Totuşi, Osiris este resuscitat ca „persoană spirituală” (= suflet) şi energie vitală. El este cel care va asigura de acum înainte fertilitatea vegetală şi toate forţele de reproducere. El este descris ca fiind Pământul întreg sau e comparat cu Oceanul care înconjură lumea. Către anul ~ 2750, Osiris simbolizează deja izvoarele fecundităţii şi ale creşterii37. Altfel spus, Osiris, Regele asasinat (= faraonul decedat), asigură prosperitatea regatului condus de către fiul său Horus (reprezentat de faraonul nou instalat).
  Se ghicesc, în linii mari, raporturile dintre Ra, Faraon şi cuplul Osiris-Horus. Soarele şi mormintele regilor constituiau cele două izvoare principale de sacralitate. După teologia solară, faraonul era fiul lui Ra; dar deoarece succeda suveranului decedat (= Osiris), Faraonul era de asemenea Horus. O tensiune între aceste două orientări ale spiritului religios egiptean, „solarizarea” şi „osirianizarea”, apare în funcţia regalităţii. Aşa cum am văzut, civilizaţia egipteană este rezultatul unirii Egiptului de Sus şi de Jos într-un singur regat. La început, Ra fusese considerat suveran al Vârstei de Aur, dar după Imperiul de Mijloc (cea 2040-1730), acest rol i-a fost transferat lui Osiris. în ideologia regală, formula osiriană sfârşi prin a se im¬pune, căci filiaţia Osiris-Horus garanta continuitatea dinastiei şi, în plus, ea asigura pros¬peritatea ţarii. Ca sursă a fertilităţii universale, Osiris făcea înfloritoare domnia fiului şi succesorului său.
  ____________________________________________________

  3. Horus

  Conform credintei si traditiilor Egiptului Antic, Horus reprezinta stapanul Cerului, al imensitatii spatiului aerian. Legendele nu cad la un punct de vedere comun in ce priveste originea sau stramosii lui Horus. Unele povesti afirma ca Horus ar fi fiul lui Ra, altele afirma ca el ar fi de fapt fiul legendarului cuplu de zei Isis si Osiris, fiind considerat stramosul faraonior.
  Dupa ce tatal sau este ucis de catre fratele sau Seth, Isis reuseste sa fie fecundata de catre Osiris cel mort si-l aduce pe lume pe Horus. Povestea mortii si invierii lui Osiris este una legendara. Seth, foarte gelos pe fratele sau, Osiris, reuseste sa-l inchida pe Osiris intr-un cufar pe care-l sigileaza si-i da drumul pe apele Nilului si il scufunda. Insa iubitoarea sa sotie, Isis strabate lumea intreaga in cautarea sotului sau si pana la urma il gaseste si reuseste sa-l aduca in Egipt, unde-l ascunde. Seth il va gasi pe Osiris, ii fura cadavrul, il dezmembreaza si ii arunca bucatile in cele patru zari, fiecare parte din corpul sau ajungad in unul dintre cele paispezece orase. Nici de data aceasta Isis nu cedeaza si reuseste sa recupereaze partile trupului sotului sau. Reconstruieste apoi corpul sau, ii oblojeste ranile, il unge cu uleiuri si parfumuri pana ce corpul isi recapata aspectul de fiinta vie. Folosindu-se de magie si ajutata de Thot, Nut, Ra si Anubis, aceasta il aduce chiar la viata si concepe cu el un copil, pe Horus.
  Fiul porneste in cautarea asasinului, reusind sa recupereze puterea ce fusese preluata pe nedrept de catre Seth. Are loc chiar o lupta intre cei doi, in care Horus ii taie organul sexual al lui Seth, insa ramane fara un ochi (Luna), pe care Thot i-l va reda ulterior.
  Pentru a pune capat acestei lupta interminabile intre cei doi, zeii ii aduc in fata lor pe cei doi adversari. In urma judecarii cauzei de catre zei, acestia decid ca Horus sa obtina Delta Nilului, iar Seth sa ramana stapanul Egiptului de Sus. Curand insa, Horus va deveni stapanul incontestabil al intregului Pamant, Seth nemaifiind decat un zeu al barbarilor. Horus reprezinta lumina, iar Seth reprezinta tenebrele. Horus mai este reprezentat ca un soim care poarta pe cap dubla coroana a faraonilor: cea a Egiptului de Sus si cea a Egiptului de Jos.
  Exista si astazi unele scrieri care atesta mareata stapanire a lui Horus asupra Egiptului de Sus si asupra Egiptului de Jos. Unul dintre acestea reprezinta un basorelief a carui existenta se intinde inca din epoca celei de-a XII-a dinastii. Pe acest basorelief sunt incrustate urmatoarele: „Veniti si strigati de bucurie, voi, zei ai tarii! Veniti si va veseliti, oameni si popoare! Veniti cu imnuri de lauda, cu inima ferice! Horus si-a luat tronul in stapanire, el va prelua ceea ce zacea parasit, va aduce bucurie in inimile indurerate, ii va mantui pe toti oamenii. El este regele si viata sa este nesfarsita.”
  Horus are doua chipuri: este deopotriva Haroeris cel Mare si Harpocrat cel Tanar (fiind reprezentat ca un copil care-si suge degetul). Este un zeu cu cap de soim ce domneste asupra vazduhului. Cei doi ochi ai sai sunt Soarele si Luna. Numele sau inseamna „soim”. Zeul vegheaza la aplicarea legilor si este „pastorul popoarelor”.

  http://articole.famouswhy.ro/horus
  ___________________________________________________

  4. Alte detalii sunt pe forumul: http://www.egipt.3xforum.ro/post/23/1/Horus/
  între care nu veţi găsi nimic din aberaţiile spuse în ZeitGeist.
  ___________________________________________________

  5. extras din “Horus,” Microsoft® Encarta® Online Encyclopedia 2008
  http://encarta.msn.com/encyclopedia_761562755/Horus.html

  Horus, in Egyptian mythology, god of the sky and of light and goodness. One of the major Egyptian deities, Horus was the son of Isis, the nature goddess, and Osiris, the god of the underworld. After Osiris was murdered by his evil brother Set, the god of darkness and evil, Horus avenged his father’s death by killing his uncle. Worshiped throughout Egypt, Horus was usually depicted as a falcon or a falcon-headed man. Another representation of him, an infant with a finger held to his lips, was known as Harpocrates by the Greeks and Romans.
  __________________________________________

  6. extras din “Myth and Symbol in Ancient Egypt” by R.T. Rundle Clark, p. 216
  © MCMXCV – MMVI Encyclopedia Mythica™.

  Horus
  by Stephanie Cass

  The name “Horus” is a general catchall for multiple deities, the most famous of whom is Harseisis (Heru-sa-Aset) or Horus-son-of-Isis (sometimes called Horus the Younger) who was conceived after the death of his father, Osiris, and who later avenged him. In all the Horus deities the traits of kingship, sky and solar symbology, and victory reoccur. As the prototype of the earthly king, there were as many Horus gods as there were rulers of Egypt, if not more.

  The oldest of the Horus gods is appropriately named Horus the Elder (Heru-ur), and was especially venerated in pre-Dynastic Upper Egypt along with Hathor. In this very ancient form, Horus is also a creator god, the falcon who flew up at the beginning of time. The pre-Pharaohnic rulers of Upper Egypt were considered “shemsu-Heru” or “followers of Horus”, and the original Horus is himself considered in some myths to be the brother of Seth and Osiris, second-born of the five children of Geb and Nut (Osiris, Horus, Seth, Isis, Nephthys). Horus the Elder’s city was Letopolis, and his eyes were thought to be the sun and moon. When these two heavenly bodies are invisible (as on the night of the new moon) he goes blind and takes the name Mekhenty-er-irty, “He who has no eyes”. When he recovers them, he becomes Khenty-irty, “He who has eyes”. A warrior-god armed with a sword, Horus could be especially dangerous to those around him in his vision-deprived state, and during one battle in particular he managed to not only knock off the heads of his enemies but of the other deities fighting alongside him, thus plunging the world into immediate confusion that was only relieved when his eyes returned.

  Other notable Horus gods are the previously mentioned Harseisis, as well as Horus of Behdet (sometimes called simply Behdety) who was represented as a winged sun disk, Anhur (a form of Horus the Elder and Shu), Horakhety (Ra-Heru-akhety) who was a syncretism of Ra and Horus, and Harpokrates (Heru-pa-khered) or Horus the Child. In the form of Harpokrates, Horus is the danger-beset son of Isis with one finger to his lips, signifying his childish nature (also evident in his princely sidelock and naked status). Harpokrates represented not only the royal heir, but also the newborn sun.

  Horus deities are frequently depicted as hawks or hawk-headed men, though some are represented as fully human. The pharaoh was considered to be the Living Horus, the temporal stand-in for Horus in the earthly domain. As the opponent of Seth (who, though initially an Upper Egyptian deity himself, later came to represent not only Lower Egypt but the desert surrounding Egypt), Horus is alternately a brother vying for the throne and unification of Egypt (Horus the Elder), or a royal heir come to reclaim his inheritance (Horus the Younger).

  Horus can be seen at the top of the serekh of early kings, though in very rare cases his place was usurped by Set (Peribsen, Dynasty 2) or even shared with him (Khasekhemwy, Dynasty 2). Horus is also depicted on the famous Narmer palette along with Bat, an earlier form of Hathor.

  A passage from the Coffin Texts (passage 148) sums up Horus in his own words: “I am Horus, the great Falcon upon the ramparts of the house of him of the hidden name. My flight has reached the horizon. I have passed by the gods of Nut. I have gone further than the gods of old. Even the most ancient bird could not equal my very first flight. I have removed my place beyond the powers of Set, the foe of my father Osiris. No other god could do what I have done. I have brought the ways of eternity to the twilight of the morning. I am unique in my flight. My wrath will be turned against the enemy of my father Osiris and I will put him beneath my feet in my name of ‘Red Cloak’.”

  http://www.pantheon.org/articles/h/horus.html
  ______________________________________________________

  7. extras de pe site-ul windows.ucar.edu (caută la mythology/horus)

  Horus was a fierce and proud Egyptian god. He was the son of Osiris, the god of air and the Earth, and the goddess Isis. Osiris was killed by his brother Seth in order to seize the throne. To assure his power, Seth tried to prevent Osiris from having any offspring. However, Isis managed to hide her pregnancy from Seth and saved her child.
  Horus grew up in secrecy, determined to avenge the death of his father. Thus, when he reached manhood, Horus challenged Seth. The violent fight, where Horus lost one eye, lasted until the assembly of the gods decided to intervene and declare the throne was the rightful inheritance of Horus. They forced Seth to restore Horus’eye. But to honor the memory of Osiris, Horus offered the recovered falcon-eye to his father, and covered his wound with a divine serpent, Uraeus. Ever since, the serpent is considered the emblem of the Egyptian pharaohs.
  At last, Osiris transferred his power to his son Horus, and retired to the world of the blessed to become an underworld deity. Thus, Horus became the new king of Egypt, serving under the sun-god Re.
  ______________________________________________________

  Daca faceti o cautare pe Google veti gasi si alte articole despre Horus. Eu n-am dat peste nici unul in care sa se spuna aberatiile din Zeitgeist.

  Despre Typhon gasiti informatii aici:
  pe site-ul wikipedia caută Typhon
  http://www.pantheon.org/articles/t/typhon.html

  Voi verifica mai departe informatiile din Zeitgeist cand voi relua vizionarea, lucru ce nu va fi prea curand pentru ca nu mi se pare ceva de valoare…

 • WOW!

  iti dai seama ca, daca toti oamenii ar fi la fel ca tine, probabil umanitatea ar fi formata din cateva mii de indivizi doar…

  “crede si nu cerceta” se aplica si in cazul acestor documentare tip manifest. este prea multa informatie pentru ca sa iti dai seama ce este adevarat si ce este fals.

  modalitatea in care a fost prezentata religia in zeitgeist este un punct de vedere artistic, mai degraba. pe mine unul nu m-a influentat cu aproape nimic, in afara faptului ca mi-a intarit increderea ca biblia nu este cartea cartilor, ci o unealta de manipulare – ceea ce credeam de acum 10-15 ani oricum…

  cred ca iti dai seama ca, din punct de vedere al conspiratiilor, un astfel de film nu ar fi ramas online daca i-ar fi afectat cu adevarat pe oamenii din umbra, nu?

  incearca sa il vizionezi mai intai ca film de entertainment. si apoi, daca ai chef, poti sa verifici informatiile

 • Banuiesc ca cei mai mari protestanti al documentarului “Zeitgeist” sunt oameni religiosi.
  In fine, religia va disparea. HAHAHA 😛
  Pace voua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *