20/08/2014

Finally, am și eu update-ul WP 8.1 pe al meu Nokia Lumia 920. Ce e bine și ce e rău

Well, de ceva vreme îmi tot verificam funcția de update, dar numai azi am descoperit că pot updata software-ul telefonului meu Nokia Lumia 920. În mod interesant, înainte de a putea accesa WP 8.1, a fost necesar sa fac update pentru WP 8.0.1-și-nu-mai-știu-cât…

Dar uite că, după vreo jumătate de oră de așteptare și temeri privind temperatura foarte ridicată la care a ajuns smartphone-ul, Lumia mea are Windows 8.1, deci e cazul să văd dacă e bine sau nu că are Windows Phone 8.1.

În primul rând, remarc apariția funcției de notificări: adică fereastra din background, care se deschide când dai slide începând cu linia de sus, unde ți se arată nivelul de încărcare. Chestie exact ca la android și la iphone, bag seama. Foarte utilă, trebuie să recunosc, scurtează destul de mult accesul la anumite aplicații uzuale – păcat că nu am posibilitatea de a alege eu care sunt aplicațiile alea (dar poate mai trebuie să sap pentru acest feature?!).

Hai să începem cu setările principale.

La ”Start + Theme” mi se pare inutilă funcția de micșorare a iconițelor, e bună doar pentru ecrane mai mari, pe Lumia 920 face iconițele prea mici. Backgroundul de până acum îmi place prea mult pentru ca să mă tenteze să folosesc funcția ”Choose background” (de fapt, nu știu unde am salvată imaginea de background actuală…).

La ”ringtones + sounds” nu am răbdare să mai stau să selectez sunete. Bag seama că nu prea s-a schimbat nimic.

La ”email + accounts” mi s-a întâmplat o chestie ciudată – Microsoft mi-a cerut accesul la datele de Google, dacă mai vreau să folosesc Gmail. O să fac pe prostul și n-o să mă intereseze că datele mele personale pot fi văzute acum de și mai multă lume.

La ”lock screen” nu-i nicio modificare.

Însă iaca o chestie nouă: ”notifications + actions”. Care va să zică de aici pot schimba cele patru scurtături care îmi apar în fereastra de notificări. Mda, ok, aplicația ”Insider” mi se pare, totuși, mai ok, poate pentru că m-am obișnuit să accesez de acolo principalele aplicații. Rămâne de apreciat accesul foarte rapid la patru aplicații importante prin slide și pagina de notificări. Sunt curios dacă nu o să mă streseze notificările :) Poate va trebui, până la urmă, să pierd timpul cu alegerea unor sunete/melodii personalizate din ”ringtones + sounds”.

”WiFi” aduce în plus funcția ”WiFi” Sense, care cred că e mai utilă prin SUA decât pe la noi, unde majoritatea rețelelor sunt cu parolă. De fapt, stai, că parcă WiFi Sense exista deja… deci nimic nou sub soare.

Însă noutăți la capitolul ”mobile + SIM”, unde s-a cam schimbat total interfața de până acum. Mă rog, meniul cu care eram obișnuit poate fi accesat într-un al doilea pas, totul rămânând logic. Păcat, totuși, că internetul nu poate fi pus on/off decât din acest loc, nu există o iconiță separată pe care să o pun în notifications. E un minus față de Android, de exemplu (eu pornesc netul doar când am nevoie de el pentru a nu mi se consuma bateria prea repede, deci m-ar ajuta un shortcut mai rapid).

Hopa, văd că a apărut ”VPN” – sunt curios dacă o să am nevoie de el, trebuie să mă dumiresc ce și cum.

La ”Battery Saver” acum se poate vedea și ce aplicații consumă bateria, ceea ce e ok pentru o gestionare mai eficientă, dacă vrei să te țină bateria mai mult.

”Data sense” vine cu o chestie pe care încă nu o înțeleg: ”Browser data savings”, trebuie să mă documentez în help, dar presupun că ține de fișierele pe care le downloadează din anumite pagini web. Și care, nu-i așa, sunt degrabă devoratoare de mb de trafic…

”Storage sense” arată într-un mod logic modul în care îți este ocupat spațiul ”pe disc”. Nu e chiar logic din prima că trebuie să apeși pe bara ”phone”, dar nu e nici o chestie pe care să o înțeleagă doar geniile. Ca utilitate, e foarte ok.

”Project my screen” e o chestie care cred că rupe în rândul puștanilor, dar mi se pare utilă și pentru oamenii de afaceri (la prezentări, mai ales). Pentru mine încă nu a venit momentul să mă extaziez, dar cred că e util când vrei să arăți pozele sau video-urile de pe telefon pe un ecran mai mare. Rămâne de văzut cât de anevoios se creează ”dialogul” între softuri și harware-uri…

”Backup” e, în teorie, o funcție foarte utilă. Dar back-up-ul se face pe cloud. Deci e nevoie de conexiune la internet. Și vorba unuia dintr-un film: ”No one understands the CLOUD!!!”. Deci pas.

”Sync my settings” mi-ar folosi dacă aș avea și laptop cu Windows 8, și tabletă W8 sau alte device-uri din sfera windows-opt. Nu am, deci nu mă interesează pentru moment, am pus totul pe OFF.

”Driving Mode” e o chestie foarte nouă și care chiar mă interesează. Dar, vai, e nevoie de un dispozitiv bluetooth, iar eu nu am așa ceva în Jimny… Rămâne să-l testez pe alte mașini, să văd dacă e util. În teorie, nu te deranjează cu notificări în timp ce conduci. Hmm…

La ”Location” apare ceva ”geofence”, sunt curios cum funcționează, în funcție de aplicații – cred că sistemul de navigație va folosi așa ceva, o să văd cum mă ajută.

No, o chestie nouă și foarte ciudată: ”Advertising ID”. Invazia reclamelor, care va să zică. O chestie care nu are rol de ad-blocker, ci ”face mai dificil aplicațiilor să conecteze trecutul tău (de browsing, probabil) cu activitățile viitoare”. Really, chiar am nevoie de așa ceva?

”Region” e o chestie utilă pentru cine călătorește frecvent prin alte țări – dar nu poate fi pusă în ecranul principal, ci e ”îngropată” în lista de aplicații standard. Deci, la ce bun?

”Speech” nu l-am folosit și nici nu cred că o să-l folosesc vreodată. Decât ca să mă amuz :)

”Storage check” era și până acum, însă e ciudat că acum ai și aplicația ”Storage sense”. Mie mi se pare că ambele fac aproape același lucru, deci nu era mai normal să le cumuleze?

Bine că am verificat ”Touch” – pentru că am dezactivat trezirea telefonului la dublu-click pe ecran. E mai safe deschiderea de la butonul lateral!

La ”extras + info” văd că am Lumia Cyan… Mă rog, nu e ca și cum ar avea nu știu ce super-îmbunătățiri.

Trebuie să recunosc, la ”Rate Us” îi dau telefonului nota 8. E bun (având în vedere că e primul meu smartphone), dar nu e așa ”the best” cum a fost lăudat, plus că rămân problematice descărcarea rapidă a bateriei sau încălzirea excesivă în utilizare intensă sau încărcare. La capitolul foto-video, mă deranjează că nu se mai inițiază camera așa de rapid ca înainte, din cauza upgrade-urilor softului. În rest, însă, telefon solid, doar o dată am ajuns în service pe motiv de blocare ecran pe ”only black”…

Wow, la ”network+” aflu că am vorbit peste 700 de ore de când am telefonul ăsta… Ceva de genul o lună întreagă non-stop :) Nu e, totuși, mult, având în vedere că îl am de doi ani deja, nu?

La ”Display” cică pot ajusta culorile ecranului – mi se par prea subtile modificările și mi-e să nu-mi mănânce din memorie, deci din baterie, prea mult.

 

Ok, în continuare o să scriu (și o să updatez) impresii despre aplicațiile din Store.

PLUS – Calendarul

Mi se pare foarte mult îmbunătățit, vederea pe săptămâni fiind, în sfârșit, foarte intuitivă. De acum voi folosi mai des calendarul, clar! Mai trebuie să mă obișnuiesc puțin cu alertele, dar asta ține de mine, nu de aplicație.

MINUS – Adăugare contact nou

Geniile (cu ghilimelele de rigoare) de la microsoft sau nokia, nu știu pe cine să blamez, s-au gândit că, dacă tot trăim în epoca lu’ săușiălmidia, de ce să nu complicăm simpla funcție de a adăuga un contact nou în agendă? Când dai save la număr și completezi numele contactului, trebuie neapărat să alegi și pe ce cont de mail să ți-l pună. În cazul lui Lumia 920, dă cu error și, pentru ca noul contact să îmi apară în listă, a fost nevoie de restartare.

Măcar pot trece la plusuri modul în care se afișează lista de apeluri – acum dai click pe nume și ți-l apelează, înainte trebuia să dai click pe o iconiță mai mică în dreapta, iconiță înlocuită acum de una care îți permite accesul la datele contactului, unde alegi ce vrei să faci (tel, sms, edit, etc).

MINUS – Sincronizare mailuri

Din rațiuni de saving battery (că ăsta e cel mai mare neajuns la Lumina 920), sincronizarea mailurilor nu se face în background, când am internetul deschis (că nu-l țin tot timpul deschis, din cauză de baterie care se consumă rapid, cum ziceam mai devreme). Ei bine, sincronizarea mailurilor durează acum o veșnicie și cred că e, de fapt, un bug (înainte se făcea foarte rapid). Nu știu când trimit mail cât de repede funcționează treaba, dar știu că adăugarea unei poze pe fb durează mai mult acum. Cred că e tot un bug, Lumia 920 s-ar putea să fie depășită de update-ul WP 8.1…

PLUS – navigare pe internet

E mai simplu, clar. În primul rând, ai în bara de jos, în stânga, iconița pentru taburi (adică nu mai intri să pierzi timpul în meniu). După care swipe stânga și dreapta are rol de back și forward – să zicem că uneori nu e chiar ok (că mai ai funcții de swipe prin site-uri), dar e un upgrade în general util. La favourites ajung ceva mai simplu.

Și, cel mai important, se încarcă mai bine paginile decât înainte – mă rog, se poate să fie de la 4G, dar cred că e mai bine optimizat IE 10. Mai sunt scăpări, dar a evoluat spre bine.

 

 

[urmează și alte aplicații]

 

3 Comments

 • parerea mea despre wp nu este foarte buna, cu toate ca aveam asteptari mari de la microsoft
  ios cand s-a lansat a avut un market (WOAW)
  scot cele 2 platforme OS la “puricat” pentru ca sunt foarte apropiate.
  niciuna nu iti da permisiunea de costumizare ,fara jailbroken.
  ambele sunt foarte stabile ,dar toti suntem pusi la curent cu faptul ca ios este cel mai stabil, urmat de wp si android
  dece spun asta ,sa enumar cateva experimente cu fiecare.
  iOS :
  pro market extins, foarte rapid ,stabil, bateria tine la 3g uzaj intens ,gaming grafica buna fara lag, softul usor de reinstalat si nu ramana blocat in boot
  contra cunoscutul crash cand iese din aplicatii, bateria ,lag in aplicatii ,te obliga sa ramai in urma cu softul pentru jailbroken
  Wp :
  pro viteza softului ,
  contra market limitat , bateria are stabilitate bunicica, softul cedeaza intr.un mod ciudat nu ii recumoaste anumite comenzi ,repetate restarturi, si blocari in boot plus dezamagirea din partea Microsoft
  Android :
  pro market extins ,in functie de performantele deviceului asteptarile sunt pe masura , aparentele pot fi usor costumizate cu fel de fel de programele fara vreo modificare a softului oficial
  rapid , ofera foarte multe opprtunitti utilizatorilor sa il dezvolte
  softul pica destul de repede dacanu este ingrijit, si bineinteles cand sunt sanse de blocare in boot are poarta de recovery menu
  plus multe alte optiuni de care nici ios sau wp nu au auzit
  toate astea pentru ca pusti si-au bagat nasu in softurile lu Google si ei au tinut cont de parerile si optimizarile lor. plus binevenitul overclock
  contra instabilitatea softului la aplicatii rulate simultan, erorile de software ce dureaza o perioada pana scot si fixurile.

  Descriere foarte scurta .
  dupa cateva teste am ramas la android , pentru ca imi ofera 70% din ce poate sa faca si desktopul de acasa sau laptopul din geanta.

  parerea mea , nokia va ajunge la android si renunta la windows phone ,este prea tarziu pentru dezvoltare,
  ios-ul inca se tine bine cu deviceurile lor

  si exemplu , am un Xperia Z , si un PS3 e uite ca am si PSP cu ajutorul controlerului de ps3 si cu un emulator mic ruleaza chiar si jocurile backup a lu sony psp nu doar cele pentru android

  daca ios si wp ar putea ajunge la gadgeturi de genu ,ar fi ceva dar nu vor ….

  strict parerea mea, arunca nokia in sertar si pune mana pe un android
  DAR STI CUM E GUSTURILE NU SE DISCUTA :))

  • Interesant acest semi-studiu, dar eu raman la lumia asta, care oricum e mult mai mult decat am eu nevoie, de fapt.
   Ca e android, wp sau ios, sincer, nu imi pasa, nu sunt fan sau impatimit, ma intereseaza un device folositor. Acum, ca m-am obisnuit cu Lumia 920, voi renunta la el doar cand se va strica sau voi avea bani sa dau pe ceva mult mai bun.

   Si nu sunt de acord ca gusturile nu se discuta – asta e scornita de cei care nu suporta sa fie contrati, mai ales cu argumente. Dimpotriva, gusturile se critica si se discuta, dar cu argumente, de preferat de bun simt :) In rest, noi sa fim sanatosi si sa folosim smartphone-urile in interesul nostru, nu in interesul fabricantilor…

 • adevarul este ca fiecare se foloseste de strictul necesar ,insa eu de la fan ios, am ajuns sa fiu fan android, pentru ca lucrez mult cu ,calculatoarele , androidul a ajuns mult mai aproape de un PC decat celelalte platforme. 😀
  spun ca gusturile nu se discuta pentru ca majoritatea cauta intr-un smartphone aspectul si finetea sa la constructie
  dar pentru un maniac in hi-tech performantele sunt prioritare.
  iar alti gasesc intr.un smartphone un telefon un mp3 si o camera foto/video :))
  tot ce pot sa spun este ca un lumia 710 pentru mine nu a fost folositor decat ca telefon,mp3,camera. . .:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *