15/01/2016

La revedere Nokia Lumia 920, bun venit… Motorola Moto G3

Vine un moment în viața unui om când trebuie să-și schimbe smartphone-ul. Unii o fac des, pentru că e trendy să ai smartphone nou la fiecare câteva luni. Alții o fac rar, pentru că se obișnuiesc prea mult cu smartphone-ul din dotare. Iar cei ca mine, nici fanatici-gadgetomani, dar nici anti-smartphone, ajung să-și schimbe telefonul din necesitate.

Cazul propriu: loialul meu Nokia Lumia 920, achiziționat cu vreo 3 ani în urmă, a sucombat după ce s-a înecat cu… cafea. E chiar hilară situația, câtă vreme eu nu beau cafea. S-a întâmplat, totuși, ca telefonul să stea cam mult într-o băltuță de cafea răsturnată chiar în locașul din mașină unde îl țineam. Rezultatul: telefon inutilizabil. Baterie moartă, difuzoare moarte, ecran mort – din cauză că placa de bază s-a corodat prin punctele esențiale, așa încât o eventuală reparație m-ar fi costat mai mult decât un Lumia 920 second hand.

Trec rapid în revistă punctele forte și cele slabe ale aparatului – asta și pentru a vedea și ce benchmark am avut în decizia de achiziție a noului smartphone.

PRO

  • telefon robust – în momentul lansării, toate review-urile susțineau că e telefon greu și cam masiv, dar mulți lăudau rezistența la șocuri; confirm: Lumia 920 e un tănculeț, l-am scăpat de câteva ori pe jos, pe teren dur, iar carcasa a suferit urme minuscule, în timp ce hardware-ul n-a avut nici pe draq, să zic așa
  • cameră peste așteptări pentru un telefon – nu sunt expert în aparate foto și rămân la părerea că smartphone-urile au încă mari lipsuri în ce privește realizarea de fotografii și filmări competente (nu zic, sunt bune în general pt interacțiunea pe mobil); însă Lumia 920 era cam the best la momentul apariției și a rămas foarte competitiv chiar și acum, când lucrurile au evoluat fascinant în lumea mobilelor
  • sistem de operare decent – sincer, până nu mi-a povestit puțin Dan Scarlat despre windows phone, știam doar de iphone (mă rog, ios) și android; de fapt, habar n-aveam de smartphone-uri…; pentru un începător ca mine, WP8 a fost foarte bun, deoarece mă interesa pragmatismul, nu fițele sau mania aplicațiilor

CONTRA

  • telefon mare – dat fiind că am făcut trecerea de la un Nokia E72, evident că inițial Lumia 920 mi s-a părut uriaș în palmă; dar numai în vreo 20-25% din situații mi s-a părut prea mare ca să-l utilizez doar cu o mână, în rest n-am avut probleme majore; totuși, e cam mare ca să-l ții confortabil în buzunarul de la pantaloni
  • întârziere mare a camerei – inițial, camera se mișca foarte rapid, însă, după primul update, a început să se deschidă mai târzior și să stea mai mult pe gânduri la procesare; ceea ce dăunează rapidității surprinderii unui moment (că doar de aia preferi să faci poze cu smartphone-ul și să nu cari tot timpul după tine un aparat foto de buzunar…)
  • scumpuț – Lumia 920 este (era) un flagship; în momentul lansării, avea prețuri apropiate de ale flagshipurilor iphone și android, iar în RO depășea 2.500 de lei – sincer, o sumă exagerată pentru un telefon, oricât de performant ar fi el; experiența mea personală a presupus achiziția de pe net, de la cineva care aducea telefoane și care mi l-a vândut ”promoțional” cam cu jumătate din suma oficială, cu vreo 2-3 luni înainte ca Lumia 920 să fie comercializat de resellerii de la noi; chiar și așa, tot consider că am dat mulți bani pe el

În mare, pot spune că am fost foarte mulțumit de el, iar ”coffegate-ul” care i-a venit de hac m-a cam întristat. Ba chiar am luat în calcul și posibilitatea de a-l schimba tot cu un Lumia 920 – însă, de nou, e cam peste 800 de lei, iar second hand găsești exemplare în stare bună (cum consider că era și al meu înainte de incident) de pe la 500 de lei în sus.

Așa încât a venit momentul unui nou telefon. Dar care să fie cam tot pe acolo ca și caracteristici și capacități. Și, foarte important, să nu depășească 1.000 de lei (deși, realist, mai mult de 800 de lei nu prea voiam să dau pe un smartphone nou). Știu, cunoscătorii râd de mine: ”cum să găsești la banii ăștia un telefon performant, care costă de 2,5-3 ori mai mult?!”.

Și uite așa am început un research asiduu. Nu vă plictisesc cu detaliile, ideea este că în final am ajuns la următoarea dilemă: Nokia Lumia 830 vs. Sony Xperia M4 Aqua vs. Motorola Moto G3. Prețurile terminalelor noi erau în jur de 1.000 de lei pentru primele două și de la 800 de lei în sus pentru al treilea.

Din păcate, Lumia 830 am înțeles din review-uri că nu mai are robustețea Lumiei 920, deși ca performanțe se învârte oarecum pe acolo (totuși, WP10 ”promite” probleme pentru 1 GB RAM). Xperia M4 Aqua mi se părea atractiv pentru rezistența la apă (nu chiar waterproof, dar, oricum, mai ”submarin” decât Lumia), dar ideea de ”îmbrăcare” în sticlă nu-l făcea atractiv din punct de vedere al rezistenței la șocuri, plus că sistemul de operare ”tunat” de Sony promitea să scârțâie.

Cu Motorola Moto G3, lucrurile păreau mai mult decât rezonabile: construcție solidă, rezistență la apă, cameră de 13 Mp decentă (evident, sub Lumia 920, dar cam pe la nivelul celorlalte două telefoane menționate), android stock (deci riscuri mici de probleme în funcționare), dimensiune corectă, baterie foarte bună (cel puțin din ce am citit prin review-uri și păreri online). Cum ar veni, un pachet chiar bun la banii pe care îi reclamă.

Singura hibă ține de existența a două versiuni: una cu 1 GB RAM și 8 GB memorie de stocare, cealaltă cu 2 GB RAM și 16 GB memorie stocare. În România găsești oficial doar prima versiune, care e de evitat deoarece va face față cu greu androidului 5 și, mai ales, update-ului android 6. A doua variantă o găsești doar pe afară, pe amazon.com de exemplu. Of!

Totuși, grație unui site de anunțuri din România (nu-i fac reclamă, că știe toată lumea despre care vorbesc…), am reușit, în cele din urmă, să găsesc în țară pe cineva care vindea un astfel de aparat. Culmea, și mai ieftin decât mă așteptam, chiar și de la un telefon uzat – oricum, trebuie spus că Motorola Moto G3 a fost disponibil în Europa doar de prin noiembrie 2015, deci e un second hand puțin uzat (ca să folosesc un termen din domeniul mașinilor second hand).

Așa încât am încheiat dealul și acum aștept cu nerăbdare noul meu Motorola Moto G3, versiunea cu 2 GB RAM. Pe cei interesați, îi voi ține la curent cu evoluția relației cu acest smartphone. Deocamdată, mă folosesc de serviciile unui Samsung Xcover 2, luat cu niște ani în urmă pentru soție. Telefon de tipul ”rugged”, dar care mi se pare atât de dinozaur ca funcționare… Totuși, merge ca telefon intermediar, dacă ți se strică smartphone-ul.

P.S.

Pentru că soarta asta are un simț al umorului cam parșiv, Lumia 920 a sucombat chiar în perioada sărbătorilor. Tot atunci, am comis și altă faptă: soției i-a căzut din buzunar telefonul pe jos, la ieșirea din mașină, iar eu am călcat peste el, fără să-mi dau seama. Și am rămas amândoi fără telefoane…

serioux-amber---oraan

Am menționat această întâmplare deoarece, așa cum mie îmi pare rău după Lumia 920, și soției îi pare rău după fostul ei Serioux Amber. Un brand pe care nu îl mai găsiți acum, dar care, în ciuda faptului că era o chinezărie făcută de niște români, a funcționat ireproșabil timp de aproape un an de zile, cât l-a avut soția. Nu știu de ce a dispărut Serioux, dar a fost un smartphone excelent pentru cât a costat (e adevărat, luat cu 50% reducere în primăvara lui 2015…).

Închei printr-un mesaj anti-consumerist: tovarăși, sincer vorbind, sunt în viața asta lucruri mai importante decât un nenorocit de smartphone. Dacă nu te dau banii afară din casă, cred că se găsesc oferte foarte decente pe piață, câtă vreme îți faci temele cât de cât conștiincios. Sincer, dacă nu găseam un anunț de telefon care să-mi convină, aș fi achiziționat un Moto G3 nou, chiar dacă avea doar 1 GB RAM. Puteam trăi liniștit cu această alegere.

Până la urmă, la ce necesități am eu de la un astfel de dispozitiv, e bine să fiu cât mai pragmatic și realist: BMW la bani de Logan nu găsești, decât cu multe baiuri. Deci merg și-un Opel sau Ford second hand (deși, na, un Subaru sau o Toyota sună mai bine…). Oricum, recomand Toyota Prius. Dar despre asta, cu altă ocazie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *