18/11/2015

Benvenuti, Fiat 124! Oare merită mai mult decât Mazda MX-5? Hmm…

Când mă gândesc la noua Mazda MX-5, petrolhead-ul care a mai rămas pe undeva prin mine oftează, pentru că încă nu am avut ocazia să pun mâna pe delicatesa asta. Așa că apariția surorii (adică a fratelui) Fiat 124 evident că mi-a sărit în ochi. Noul Fiat 124, roadsterul italian construit pe aceeași platformă cu MX-5, dar cu design propriu și alte motorizări.

mazda mx-5 fiat 124 - oraan 1

Ok, dacă mă întrebați pe mine, deși apreciez foarte mult designul adoptat de Mazda pentru ultimele sale modele, MX-5 nu mi se pare prea drăguță. În schimb, Fiat 124 chiar îmi place. E, parcă, mai urmaș al precedentei MX-5 decât noua MX-5… Și îmi place aerul ăsta retro italian, dar puțin mai ”îmbufnat”-modern. Ce mai tura-vura, între Fiat 124 și Mazda MX-5 aș alege roadsterul italian, pe motiv că-mi place mai mult cum arată.

mazda mx-5 fiat 124 - oraan 2

Înăuntru nu-s surprize, e copy-paste Mazda MX-5, ceea ce nu-i absolut deloc un lucru rău. Probabil italienii vor veni cu tapițerii mai interesante și mai colorate, că, deh, sunt artiști, nu? Sper că și calitatea va rămâne la nivelul standardului japonez.

mazda mx-5 fiat 124 - oraan 3

Despre cum te simți la volan, nu știu. Despre MX-5 am mai spus, încă nu am avut prilejul să o testez. Iar Fiat 124 de-abia acum a fost prezentat peste ocean, până ajunge în Europa, cred că trec și paștile, nu doar crăciunul. Dar, din punct de vedere tehnic, apare o mare diferență: japoneza are două motoare aspirate, iar italianul are un motor turbo.

Mai exact, MX-5 e oferit fie cu un 1,5 litri de 131 CP, fie cu un 2,0 litri de 160 CP, în timp ce Fiat 124 vine, pentru început, cu un T-Jet de 1,4 litri și 140 CP, din categoria ”downsizing” – pe care eu nu prea o sufăr. Personal, pentru că am văzut ce pot și ce comportament fain au benzinarele aspirate Mazda, aș prefera fără discuție motorul japonezei.

mazda mx-5 fiat 124 - oraan 4

Deci, iaca dilemă: dacă ar fi să aleg una dintre ele, pe care aș alege-o? Fiat 124 arată mai fain, dar motoarele aspirate de pe Mazda MX-5 îmi fac mai mult cu ochiul. Greu de luat o decizie. Dar, dacă aș avea bani, mi-aș lua un Fiat 124 și l-aș converti în roadster electric. Am rezolvat-o!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *