noul Fiat compact: merită “Bravo!”?

Fiat a lansat noul Fiat Bravo, concurent în clasa Golfului şi Megane-ului. Big news? Depinde de ce ne oferă.

După Grande Punto, este clar că designul Fiat se vrea mai sofisticat, diferenţa dintre fadul Stilo şi noul Bravo fiind extremă aproape. Dar noul Bravo nu iese clar în evidenţă în peisajul actual. Şi noua siglă… common, cam multe schimbări de siglă în ultimii ani, semn al problemelor interne.

Punem pariu că Bravo derivă din Astra? Nu neapărat din cauza relaţiei de rudenie dintre Grande Punto şi Opel Corsa, ci datorită legăturilor profunde, rupte nu de mult, cu General Motors. Din curtea căruia cu cine seamănă cel mai mult noul Bravo? Cu… Chevrolet Lacetti! Nici măcar dimensiunile nu sunt prea diferite, maşinile având acelaşi ampatament. Totuşi, platforma tehnică sigur este preluată de la Astra, dacă nu cumva o fi vorba chiar de elemente pe care le vom regăsi la următoarea generaţie a compactei Opel.

braooooo.jpg noul Fiat Bravo astra.jpg Opel Astralacetti.jpg Chevrolet Lacetti

Designul să zicem că e agreabil, dar interiorul e un fâs. Ce draq, italienii îşi descoperă latura artistică numai când este vorba de Alfa Romeo? Sau intenţionat acest Bravo e mai neapetisant, pentru ca urmaşa lui 147 să fie cât mai atractiv percepută?bravo-int.jpg
Motoarele sunt puţine. Dieselul e în continuare în centrul atenţiei, iar pentru benzină se dă acum la pachet turbo. Ce, numai Golful să aibă motor de 1,4 cu peste 100 CP? Deci turbo pe benzină ar vrea să însemne sportivitate – numai că 1,4 îţi inspiră dinamism de categoria musculiţă. Eventual raportul consum/performanţe va fi avantajat.

Şi, în cele din urmă, de ce nu s-a păstrat perechea de denumiri Bravo/Brava? Ar fi fost mai cool, plus că gama care a precedat Stilo a fost clar mai de succes.

Sorry, dar Fiat nu ne convinge că este capabil să termine cu criza. Grande Punto este un pilon relativ de susţinere, Panda e o prăjină, iar noul Sedici profită de pe urma modei SUV, fără a fi reuşit cu adevărat. Croma este doar un exerciţiu trecător, un pariu foarte riscant cu o originalitate sub semnul întrebării. Bravo ar trebui să fie băiatul cu asul din mânecă. Dar eu unul nu văd decât maxim o pereche de juveţi. Turbo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *