ordine şi disciplină, păi ce mama dracului…

Din serialul “Oraan-şef-de-bloc-ce-fraier-e-nu-avea-altă-treabă”, în seara asta am fost buldog cu nişte tineri (hmm… “tineri”… de parcă io aş avea 50 de ani…).

Ideea este că două fete cucuiete (chiriaşe în bloc) şi prietenii lor stăteau la intrarea în bloc şi ronţăiau de mama focului seminţe, iar pe jos un covoraş de toată frumuseţea de coji. Asta după ce am mai remarcat de vreo 4 sau 5 ori, în drumul spre casă, şi alte dovezi de aclaşi gen ale miserupismului românilor în ce priveşte curăţenia spaţiului public (io aş interzice seminţiada, dar sigur ar găsi românaşii alte modalităţi pentru ca să facă mizerie, numai de-ai dracului ce sunt).

Aşa că i-am luat la trei păzeşte şi, pe un ton autoritar şi folosindu-mă de calitatea de şef de bloc, i-am cam forţat să facă imediat curat (a mers ameninţarea că le fac referat, chem poliţia şi le dă amendă). Normal că oamenii au fost ofuscaţi şi au început să mă înfrunte – clişeul “şi alţii fac, dar numai noi suntem de vină”.

Până la urmă spiritele s-au calmat, au înţeles explicaţiile ţinând de bun-simţ şi (sper) nimeni nu mai poartă ranchiună nimănui în urma acestui episod.

Însă îi înţeleg – se simt nedreptăţiţi să fie ei prinşi, iar alţii să scape. Asta este viaţa, la fel stau lucrurile şi cu controlorii în autobuz sau pe tren: pe unii îi prind, alţii scapă. Important este să nu ne minţim pe noi înşine şi să înţelegem că un minim bun simţ tot trebuie să avem. Chiar dacă am fost mai dur, până la urmă am avut dreptate.

Din păcate, mi-am dat seama că sunt încă extrem de multe de făcut. Mai ales în ce priveşte oamenii, care trebuie făcuţi să conştientizeze ce e rău şi ce e bine. Iar a face covor de coji de seminţe în faţa scării este rău, fără discuţie. Nu am pretenţia să fie bec lună, dar măcar să nu contribuim şi mai mult la mizerie.

Mai rămâne să rezolv cu scandalagii, cu restanţierii, cu reparaţiile, cu… pisici, ce mi-a trebuit să fiu şef de bloc? Rog jmecherii şi nepăsătorii să râdă de mine. Mai cu avânt, băieţi, că aşa poate mi se mai ridică moralul şi, numai ca să vă fac în ciudă tuturor detractorilor, o să rezolv toate :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *