Fără sistem informatic centralizat, plata unei amenzi de rovinietă e un chin

Unde sistem informatic centralizat nu e, bai mare e cu birocrația și meandrele instituțiilor românești. Of-of, măi-măi, iar mi-a distrus statul incompetent român niște neuroni…

Iaca și povestea amenzii de rovinietă care m-a pus în genunchi.

Prin 2015 mi-am vândut Jimny-ul. Cumpărătorul nu era din București și, pe drum spre localitatea lui, ce să vezi, l-a prins o cameră CNADNR (Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România) că n-avea rovinietă. Că eu n-aveam nevoie de rovinietă prin oraș, iar el nu s-a gândit că eu nu am rovinietă.

De-abia peste vreo lună și ceva mi-a venit amenda, pentru că mașina era încă pe numele meu, din moment ce nu avusesem timp în ziua respectivă să rezolv cu toate actele necesare schimbării de proprietar. Asta este, zic oftând la vederea amenzii, mea culpa, o achit și îmi văd de viață.

  • PRIMA PROBLEMĂ: deși s-a tot trâmbițat că e mult mai ușor să vinzi o mașină acum decât înainte, de fapt trebuie înțeles că e ceva mai puțin complicat, deoarece tot trebuie să umbli pe la niște ghișee și să pierzi mult timp ca să finalizezi cu hârțăgoraia. Suntem încă foarte departe de simplitatea din statele civilizate, indiferent de ce zic organele statului.

DE CE? Exact, pentru că ciuciu sistem informatic integrat.

  • A DOUA PROBLEMĂ: și în cazul amenzii de rovinietă ai 48 de ore în care să plătești 50% din amendă. Dar de ce să fii anunțat imediat pe sms sau pe mail că ai amendă când e mult mai faină birocrația de a primi plic printat acasă? Într-un termen muuuuult mai lung decât alea 48 de ore, evident. Puțin medieval, așa…

DE CE? Exact, pentru că n-avem sistem informatic integrat.

Derulăm până în 2017. Adică recent, când mă trezesc iar cu un plic cu un „proces verbal de constatare a contravenției”, din care aflu cu uimire maximă că în decembrie 2016 Jimny-ul iar a fost prins de o cameră CNADNR circulând fără rovinietă.

Să ne-nțelegem: la data aia eu deja aveam mașina scoasă din evidență la aministrația financiară, trecusem prin toate formalitățile cu RAR-ul și poliția, în bazele de date Jimny-ul nu mai este al meu. Și totuși, amenda era pentru mine!

  • A TREIA PROBLEMĂ: de ce naiba CESTRIN, emitentul amenzii, nu știe că Jimny-ul nu mai este al meu? Care CESTRIN, parte a CNADNR, înseamnă Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (de reținut ultimul termen!). Am făcut un contract cu cumpărătorul, ar trebui să fie undeva foarte clar înregistrat că, după data X, mașina nu mai e a lui Oraan. Dar se pare că această informație nu există.

DE CE? Hai că iar v-ați prins, din cauză de lipsă sistem informatic integrat.

Acum intrăm în alte belele. Jimny-ul l-am avut înmatriculat pe firma mea. Iar amenda asta nouă a venit pe firmă, cu mențiunea clară că trebuie achitată în 15 zile. Dacă nu, știți ce se întâmplă? Formidabilul fisc (sau ce draq de organ al statului se mai ocupă de asta) pune poprire pe contul firmei! Simplu ca bună ziua.

Surpriza asta mi s-a mai întâmplat și cu altă ocazie, când m-am pomenit cu niște creanțe, deși eram cu plățile la zi. Totul pentru că o duduie care completează hârțoage nu bifase ce trebuie, iar eu am umblat ca bezmeticul două zile să dezleg nodul gordiano-birocratic.

  • A PATRA PROBLEMĂ: cum naiba nu poate găsi statul o soluție pentru a diferenția reaua-intenție (gen afaceri dubioase sau devalizări de TVA, care merită din plin poprirea) de total diferitul „a greșit că e și el om”, cum e cazul amenzilor de circulație sau de rovinietă? Nu firma a depășit viteza, ci șoferul – deci nu bloca naibii activitatea firmei pentru că factorul uman a făcut o greșeală. E anormal.

DE CE? Pentru că nu există sistemul ăla informatic integrat care să poată face această diferențiere.

  • A CINCEA PROBLEMĂ: tu, statul, prin intermediul CESTRI, te arăți mărinimos și îmi spui că în 48 de ore pot plăti 50% din amenda pentru rovinietă, la fel ca în cazul amenzilor rutiere; dar mă anunți prin intermediul scrisorilor, nu prin SMS sau mail (soluțiile ultra-rapide ale secolului XXI)…

DE CE? Pentru că, wow, ce descoperire, n-ai sistem informatic integrat!

N-am terminat. Am ajuns la momentul în care stau nervos cu procesul verbal în mână. Ce să fac? Îl sun pe cel căruia i-am vândut mașina și cer explicații. Omul se scuză că n-a rezolvat încă cu înmatricularea (motivul principal: birocrația, evident) și se oferă să-mi trimită banii pentru amendă. Că doar suntem civilizați.

Eu am o soluție relativ simplă să scap de amendă: duc niște copii de documente și stau puțin la coadă pe la DRPCIV, iar cei de acolo intră în sistem (a, nu, nu ăla informatic integrat, ce poantă bună!), fac oamenii un „abracadabra” cu mouse-ul și gata, amenda nu mai e pe numele meu. Dar ajunge pe numele cumpărătorului, plus altă amendă că a fost prins circulând cu mașina neînscrisă și cine știe ce alte belele.

Oameni suntem, de ce să-i fac rău omului? Deci cădem la înțelegere că-mi trimite banii, iar eu mă bag pe net să plătesc amenda. Pentru că procesul verbal spune că se poate plăti și „prin mijloace de plată online, în conturile dedicate”. Că doar suntem în epoca internetului și cloudului, amin!

Bonus, în acest caz „contravenientul nu are obligația de a preda o copie de pe extrasul de cont”, față de situația când te duci să plătești la ghișeu, caz în care tebuie să trimiți pe mail la chitanta@cestrin.ro sau prin poștă „copii ale documentelor care atestă plata amenzii contravenționale”.

Ha! Și-am căzut din lac în puț…

amenda-rovinieta-oraan-1Mă bag în ING Home Bank, să fac plata, găsesc în lista de beneficiari „Trezorerie”, completez datele procesului verbal și… stai că cică n-am completat IBAN-ul. No, mă…

Deci acum trebuie să văz care e IBAN-ul lui CESTRIN, emitentul procesului verbal? Parcurg procesul verbal, nicăieri nu zice de acest IBAN, mi se dau doar C.U.I. 16054368 și J40/552/15.01.2004, adresa, telefonul (unde răspunde o roboțică obosită).

Atât. IBAN, nix. Nu-i bai, zic, suntem în epoca internetului, gugălim! Tastez „iban cestrin” și primul rezultat pare promițător: Informații contravenții rovinietă!

Intru în pagină și… oh, the horror… nicăieri niciun fel de IBAN! Așa, de fun, ca să-mi înțelegeți frustrarea, intrați puțin pe pagina aia și ziceți-mi și mie care informații referitoare la contravențiile legate de rovinietă chiar te ajută să plătești nenorocita de amendă! Cine a făcut această pagină s-a gândit la cu totul altceva sau nu s-a gândit la nimic.

  • A ȘASEA PROBLEMĂ: birocrația administrativă se pare că e un cancer ce infectează și mentalitățile și gândirea celor ce fac site-urile oficiale; altfel nu-mi explic de ce aceste site-uri complexe nu sunt aproape deloc user-friendly!

DE CE? Pentru că nu-s specialiști care să se ocupe de himera aia de sistem informatic integrat.

Noroc că sunt eu inteligent, zic, așa că gugălesc altceva: „plata online amenda rovinieta”. Primul rezultat e de pe rador.ro, care, într-un articol din 2015, îmi zice de site-ul amenda-online.ro. Perfect! Intru pe site-ul ăsta și… OMFG! Viruși?!

amenda-rovinieta-oraan-2

Deci am ajuns într-o fundătură. Incredibil: vreau să plătesc amenda online și nu pot! DE CE, BĂ, DE CE?! În acest moment de stupefacție frustrantă mi-a venit ideea să scriu articolul ăsta lung. Că, na, ce altceva pot să fac decât să încerc să fiu un bun samaritean și, pe lângă lamentări, să încerc să-i ajut și pe alții să învețe din greșelile conaționalilor.

Așadar, revin la pagina de google și dau peste shiprian.com și povestea lui despre plata amenzii rovinietei (la Cluj). Aflu că trebuie să intru pe site-ul ANAF ca să caut datele care mă interesează. Dar mai degrabă dau search după „Coduri IBAN bucuresti sector 3 site:anaf.ro”, găsesc un PDF actualizat recent și încep să caut datele pentru CESTRIN.

amenda-rovinieta-oraan-3După ce mă minunez câte impozite sunt de plătit (unde-s alea 101 impozite eliminate de programul lapte și miere?!) și accize și diverse altele, încep să mă întreb dacă voi reuși să găsesc ce mă interesează. Vreodată. În această viață. În cele 44 de pagini ale acestui imens PDF de pe site-ul ANAF!

Le recomand din inimă și cu toată ura tuturor din administrația locală să facă acest exercițiu. Pun pariu că o să le vină să-și taie venele. Chiar, cine se face responsabil de acest PDF? Ar merita cu prisosință bătaia biblică cu pietre în piața centrală…

Noroc cu shiprian, care-mi indică formularea „Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate de catre alte institutii de specialitate”, căreia îi corespunde contul IBAN RO42TREZ7032035010102XXX. Ooooof! Hai înapoi în ING Home Bank, unde trebuie să mă reloghez, că doar a expirat sesiunea până acum. Completez iar toate câmpurile și… VICTORIEEEE!

Am reușit să fac plata, dar nu datorită paginii complet inutile de pe site-ul cestrin.ro, ci grație internautului shiprian.com (sărumâna, boierule!).

  • A ȘAPTEA PROBLEMĂ: încă o dată mi s-a demonstrat că nu te poți baza absolut deloc pe informațiile de pe site-urile instuțiilor românești, hățișul birocratic fiind impresionant – atâta doar că nu pierzi timpul pe la cozi, ci îți omori neuronii în fotoliu…

DE CE? Pentru că administrația asta românească suferă de o incompetență mult mai mare decât poate un om obișnuit să înțeleagă. Și pentru că un sistem informatic integrat (realmente integrat, nu doar de ochii lumii) ar omorî naibii birocrația monstruoasă care ne ține de peste un sfert de secol captivi într-un sistem ușor de controlat de băEții dăștepți care conduc țărișoara asta ignorantă.

CONCLUZIE

Cică deja am scris peste 1.500 de cuvinte! La naiba, încep să mă simt ca un birocrat…

Nu am o concluzie. La fel ca de multe ori până acum, mă simt ușurat și nu mai îmi vine să-mi consum energia pentru a încerca să remediez ceva. Probabil o să dau un mail la CESTRIN pentru a cere o simplificare, ba nu, o clarificare a modului în care se poate plăti amenda cât mai simplu. Dar nu cred că mamutul birocrat se va sinchisi de un țânțar care-i atrage atenția.

E doar o altă experiență de viață într-o Românie a contrastelor.

Csf, ncsf, #rezist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *