Strada Europa de Est, blocul România

Din decembrie anul trecut m-a pus dracul să mă bag preşedinte de bloc (că toţi se codesc, le trebuie cineva care să le rezolve problemele sau, dimpotrivă, să fie ţap ispăşitor).

Ei, şi mă trezesc în seara asta cu cel mai mare datornic din bloc la uşă – tipul se judecă de ceva vreme cu administratora. Mă ia repede, dar cu un ton mieros, că are o înştiinţare pentru mine, pe care trebuie să o semnez numaidecât. Dar eu vreau sa citesc despre ce este vorba, că doar nu semnez în necunoştinţă de cauză.

Bun, atunci vine el peste un sfert de oră. Păi stai, că văd aici şi o expertiză contabilă de nu ştiu câte pagini, trebuie să o parcurg şi pe asta. Bun, atunci vine peste o jumătate de oră. Nu, îi zic, mai bine urc eu când termin – că, de fapt, taman ieşisem de sub duş.

În înştiinţarea aceea eram pus în temă că el o acuză pe doamna administrator de prejudicii de sute de milioane de lei, din care partea lui de prejudiciu ar fi de vreo 200 RON. În condiţiile în care omul are deja neplătiţi 3.000 RON la întreţinere. În plus, eram pus în temă că mă va târî prin tribunale dacă nu fac tot posibilul să o dăm afară pe doamna administrator şi să recuperăm suma. Iar în încheiere aşteaptă răspuns în termenul legal.

Buuun. Deci eu repejor ar trebui să îmi dau cu subsemnatul că sunt de acord cu cererea unui locatar? Mai ales că termenul legal de răspuns este de 30 de zile, nu de un sfert de oră. Noroc cu vecina, care are rolul de cenzor în comitetul blocului, care a venit cu soluţia: facem un proces verbal prin care declar că mi s-a adus la cunoştinţă o înştiinţare, la care voi răspunde în termen de 30 de zile.

Well. Când omul a văzut că nu sunt genul de sucker, a încercat altă stratagemă: “nu ştiţi în ce v-aţi băgat şi rău aţi făcut”. Cu alte cuvinte, lasă că vezi tu pe draq. De parcă orice preşedinte de bloc trebuie să aibă pregătire juridică şi să ştie legile pe dinafară – de ce mai există consultanţii şi internetul, dom’le? Aşa că acum urmează confruntarea cu versiunea şi documentele doamnei administrator.

După care o să aştept să “mă târască prin tribunale”. Deşi a recunoscut că procesul este între el şi doamna administrator, ceea ce pe mine nu mă afectează. Eu trebuie doar să mă pun în temă cu obligaţiile preşedinţilor de asociaţii de bloc.
Mă rog, nu cer ajutorul şi sfaturile celor care îmi citesc blogul :) Vreau doar să subliniez că România este o ţară meschină. Dacă la nivelul unei asociaţii de bloc amărâte există oameni care sapă în mod conştient bunul simţ, cum să mai avem încredere într-o clică de conducători auto-aleşi şi, mai ales, foşti comunişti şi securişti?

Administratorii blocului cenuşiu România sunt sub orice critică în privinţa gestionării fondurilor locatarilor, iar comitetul asociaţiei este, într-adevăr, mână în mână cu administratorii şi furturile flagrante. Aşa că nu contează că am intrat în Europa. România este un bloc de garsoniere confort III, în care majoritatea locatarilor sunt manelişti şi fani becalieni+seminţe şi cărora li se fâlfâie de viitor.

Dacă acum este bine, ce mai contează că mâine nu vor mai fi bani? Ştim să ne plângem şi să-i acuzăm pe alţii, dar ne codim să punem osul cu adevărat la treabă. Şi atunci, cum să nu îi înţelegi pe administratori, care ajung în aceeaşi postură de “mi se fâlfâie”, dar de data asta de legi şi locatari, care sunt vaci bune de muls în ignoranţa lor. “Avem conducătorii pe care îi merităm” e o sintagmă perfect valabilă pentru România.

Numai că asta nu este o paralelă care să se aplice şi blocului unde stau eu. Pentru că eu nu sunt un nomenclaturist îmbuibat – deşi am fost comandant de detaşament pe vremea pionierilor… Pentru că nu concep să mă cobor la acel nivel josnic al furtului din banii celorlalţi şi fraierirea oamenilor pe faţă. Pentru că mă interesează să trăim cu toţii bine ca să trăiesc şi eu bine.

Sper doar ca toatea acestea să nu sune demagogic şi să îmi demonstrez că nu sunt doar un fraier idealist, care se împotmoleşte în noroiul nesimţirii şi al şmecherilor şi profitorilor. Oricum, dacă ajung în postura de Don Quijote împotriva morilor de vânt, există întotdeauna calea abandonului: demisia. Să-şi ia altul pe cap această funcţie ingrată.

10 Comments

 • Am fost si eu presedinte de bloc cateva luni si pot sa spun ca am avut cam aceleasi necazuri. Un vecin se certa cu un altul pe uscatorul blocului.
  Le-am explicat amndurora ca uscatorul este suprafata comuna si ca atare trebuie folosit de toata lumea. Nu au inteles, in schimb am primit citatii de la Politie ca am fost reclamat ca nu rezolv problema uscatorului in favoarea reclamantului. Mai mult decat atat am primit si amenintari cu tararea prin tribunale.
  Si cum nimic nu e prea mult mai aveam coechipier si un administrator numit din oficiu de catre Primarie, administrator care nu venea decat o ora pe saptamana, strangea banii si dus era, de parca blocul nostru nu avea nicio problema. Comisia de cenzori era doar pe hartie. Nu a facut nicio verificare financiarcontabila administratorului.
  Am ajuns la concluzia ca sunt singur si ca ma lupt cu “morile de vant”.
  Asa ca am decis sa ma retrag.
  Stii ce linistit sunt acum?

 • spre deosebire de tine, aici situatia este alta: administratora are sprijinul majoritatii locatarilor, numai ca pana acum nu a exista un sef de bloc caruia sa ii pese. nu ca, in general, oamenilor le-ar pasa prea mult…

  intentia mea nu este sa mi-i ridic in cap pe unii si pe altii, ci sa demonstrez ca binele poate fi repus in drepturi. sper sa nu ma trezesc cu capul spart :) dar na… daca stam cu teama tot timpul si nu luam taurul de coarne, unde ajungem, pana la urma?

 • Administratorul este omul de baza intr-o Asociatie si daca poti sa faci echipa buna cu el (ea) treburile ar trebui sa mearga struna. Atentie mare la noua lege si la aplicarea ei. Acum amenzile sunt foarte mari pentru neglijenta. Iti urez sa reusesti ccea ce eu nu am avut cu cine. Succes!

 • chiar asta am de gand, sa citesc cu atentie litera legii, ca sa nu ma pomenesc pe urma ca se intoarce impotriva mea.

  oricum, sunt pesimist, dar multam de incurajari. cred ca esti singurul care mi-a spus succes :)

 • Later edit:

  NU FUNCTIONEAZA LINKUL!

  ————————————–

  multam, o sa ma uit

  oricum, raspunsurile respective trebuie corelate cu noile legi…

 • MY GOD!
  cred ca o sa imi ia un weekend intreg sa rasfoiesc paginile astea!

  multam foarte mult. sper sa ii ajute si pe altii – desi opinia generala este ca mai bine fugi de o asemenea responsabilitate

 • Eu am avut ‘tupeul’ , impreuna cu putini administratori, sa infiintez ‘Uniunea Asociatiilor de Proprietari Medgidia’ cu acte in regula in 2007.Deci sunt si mai idealist decit altii…..In speranta ca te intereseaza, te rog sa ma contactezi.

  cu stima ,

  np

 • multumesc, dar, sincer, a inceput sa apuna idealismul in cazul meu.

  ma gandesc foarte serios sa renunt la pozitia asta de presedinte de bloc.

  pe de o parte, chiar nu prea am timp de toate rahatzishurile alea, pentru ca munca de birou imi consuma aproape tot timpul.

  pe de alta parte, nu imi permit sa iau o bata si sa impun legea bunului simt in bloc. trebuie sa ma declar invins de miserupism, nepasare si tampiti.

  multumesc pentru propunere, sper sa “infectezi” mai multi cu idealismul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *