Tovarășul Ion taximetristul, exemplu de mitocănie crasă

Parchez mașina, îmi sun consoarta să coboare, până vine intru pe facebook. Cu privirea periferică realizez că în fața Prius-ului parchează un taxi (e galben, n-ai cum să nu-l observi), care dă cu spatele. Și dă, și dă, până simt că mașina în care stau s-a zguduit puțin.

„Ce naiba, ăsta a intrat în mine?!” ridic privirea consternat. Prin luneta Loganului văd că șoferul taxiului nu pare să realizeze ce tocmai a făcut. Ies din mașină și, din nou consternat, realizez că, într-adevăr, fundul Loganului este lipit de botul Priusului.

taxi---oraan-2

Evident, pasul doi e să-l întreb pe tovarășul taximetrist dacă e conștient de ce a făcut.

– Domnule, păi nu vezi că ai dat în spate până în mașina mea?!

– Mută-ți mașina, îmi zice fără să se uite la mine, pe un ton domol, dar amenințător.

Rămân consternat (din nou!), probabil n-am auzit eu bine.

 – Poftim?

– Hai, trage-ți mașina de-aici, continuă el impasibil.

Aici trebuie să mai adaug un element în ecuație. Într-adevăr, locul unde de foarte multe ori îmi parchez mașina și eu, și celelalte zeci de locatari ai blocului, e dotat cu un indicator „Rezervat taxi”. Pe care, din păcate, nimeni nu îl respectă – nici noi, locatarii, dar nici taximetriștii (când nu e nicio altă mașină parcată acolo).

Deci, pentru a avea o imagine concretă, eram într-adevăr parcat pe locul care i se cuvenea unei mașini de taxi. Aici, însă, se rupe firul logicii unor locuitori dintr-o capitală europeană a secolului XXI – cât de greu este să îi atragi atenția cuiva că îți ocupă locul?

 – Domnule, încerc eu să găsesc o strategie, în primul rând nu-mi vorbești la per tu, că n-am fost la școală împreună, iar în al doilea rând cum îți permiți să te bagi așa în mașina altuia?! (mai voiam să adaug „în al treilea rând cum draq ai vrea să-mi scot mașina dacă tu m-ai blocat în halul ăsta?!”, dar nu aveam chef de poante în momentul respectiv)

– Hai, eliberează locul odată, continua el, la fel, impasibil.

taxi---oraan-3

Am realizat că nu are sens să începem cine știe ce ciorovăială, eventual să ne luăm la pumni și picioare. Tipul era clar că are un fix. Am făcut rapid câteva poze cu telefonul, după care am decis să sun la 112. Când a răspuns operatoarea am cerut Poliția Sectorului 1 pentru că am de-a face cu un taximetrist problematic – moment în care tipul a întors el consternat capul către mine „Bă, ăsta chiar a sunat la poliție?!”

De la celălalt capăt mi s-au cerut rapid lămuriri asupra situației, am spus că omul a dat cu spatele și a intrat în mine și are o atitudine antisocială – mi s-a spus să mă prezint la Accidente Ușoare, pentru constatare, iar dacă taximetrisul nu se prezintă, să rețin datele mașinii sale, urmând să primească amendă și să i se ridice permisul pentru părăsirea locului accidentului. (între timp, taximetrisul ieșise să vadă cât de grav a fost „impactul” și mă bombănea că sunt prost că am sunat la poliție în loc să fie plecat, cum mi-a cerut el „frumos”).

I-am răspuns polițistului că nu consider că am daune, ci e de blamat atitudinea taximetristului. Mi s-a răspuns că am altă soluție, să merg la cea mai apropiată secție de poliție și să îi fac o reclamație, se va investiga, tipul va lua amendă contravențională, poate se ajunge și la proces, dacă îl pierde poate primi și închisoare… Eu repetam pe scurt, să audă și personajul, chestie care a avut efect – taximetristul s-a enervat, înjurăturile au început să curgă și a tulit-o rapid de la locul scenei.

taxi---oraan-4

CONCLUZIE

Repet, am rămas consternat că mi s-a întâmplat așa ceva, în buricul târgului, exact lângă Primăria Sectorului 1 (cică cel mai bogat sector și populat de cei mai civilizați bucureșteni). Pentru că ocupam locul rezervat taxiurilor, mi s-ar fi părut cel mai normal ca tovarășul Popescu Ion, de la Taxi Leone, cu nr. înmatriculare B-47-GXS și indicativ 225, să mă fi atenționat că îi ocup locul care îi revine de drept și să mă fi poftit să îl eliberez, fără asemenea strategii de intimidare.

În schimb, tovarășul Ion a preferat să fie nesimțit. Mi-a lovit mașina cu premeditare (e adevărat, e exagerat să spun „lovit”, dar înțelegeți tabloul).

Apoi tovarășul Ion a fost prost: după ce te bagi în mașina celuilalt, cum naiba vrei să mai plece respectivul de acolo?! Chestie de logică, tovarășe Ion.

Nu în ultimul rând, tovarășul Ion e laș: putea, la rândul său, să ceară prezența poliției pentru a mă amenda că i-am ocupat locul la care avea el dreptul.

Da, exact așa cum, dacă parchezi ca boul în poarta cuiva, respectivul are tot dreptul să ceară să-ți fie ridicată mașina pentru că i-ai blocat poarta. Eu unul accept măsurile punitive când greșesc. Dar nu accept comportament de mafiot-intimidator-persiflator, de care a dat dovadă tovarășul Ion.

Ce pot face acum?

Unos: să merg la biroul de accidente ușoare de pe Griviței, să-l reclam și să primească amendă.

Dues: să merg la secția cea mai apropiată de poliție și să-i fac reclamație, poate ajungem la proces.

Trez: să sun la Taxi Leone și să-l reclam șefilor, eventual să ameninț că, dacă tipul nu-și cere scuze, merg la poliție și îi fac de rahat în presă.

Deci?

Nicio variantă de mai sus. Am încheiat subiectul. Nu are absolut niciun sens să îmi pierd timpul și nervii și să escaladez o situație din care ambii am învățat (sper) câte ceva.

Eu unul nu voi mai parca pe locurile respective, care, pe bună dreptate, sunt destinate taximetriștilor. Că ei nu le folosesc și preferă să stea pe trecerea de pietoni și să blocheze vizibilitatea celor care intră în Banu Manta, asta deja e altă poveste și ține atât de cetățeni (care ar trebui să le atragă atenția), cât și de poliția locală (care ar trebui să facă nițică ordine).

Tovarășul Ion sper că s-a prins că modul ăsta anti-civilizație de a intimida pe cineva e contraproductiv, iar acul de cojoc trebuie să fie întotdeauna legea. Poate a doua oară când va fi tentat să-și arate mușchii în felul ăsta manelist va da curs rațiunii și va comunica civilizat. Poate da, poate nu…

Până una-alta, e bine să încercăm să evităm situațiile tensionate. Cred că prevenția e cel mai înțelept lucru. Capisci, tovarășe Ion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *