Test cu Nokia Lumia 920. Prima parte – de ce l-am luat, cum arată și cum se simte la primul contact

Nu are patru roți și volan, e mai mic decât o machetă de mașină și nu consumă benzină sau motorină. Nu e o mașină, ci un smartphone. Iar ăsta s-ar putea să fie primul review despre Nokia Lumia 920, scris de cineva din România. Deci relax, luați o cafeluță lungă și ascuțiți-vă răbdarea dacă vreți să aflați părerea mea despre Nokia Lumia 920.

Are you ready pentru primul episod? Sigur sunteți gata? (e lung, să știți…) Let’s go.

DE CE NOKIA LUMIA 920

Personal, nu sunt un fan al gadgeturilor, ba chiar mă deranjează evoluția din ce în ce mai rapidă a tehnologiei IT. Acum trei ani am decis să trec la un smartphone cu tastatură qwerty în perioada în care se dezvolta curentul iSheep și Fandroid. Și am ales un Nokia E72, considerat un device business suficient de bun, mai ales că m-a costat puțin, datorită punctelor thank you și a ofertei Orange.

Foarte curând, însă, mi-am dat seama că aparatul e depășit de nevoia din ce în ce mai stringentă de a avea acces la net, iar memoria lui a ajuns să nu permită accesul la diverse aplicații. Deci… uite-mă în anul 2013 având nevoie de un smartphone cu ecran tactil și capacitatea de a se adapta curentului ”apps”.

Așadar, dacă nu v-ați prins încă, sunt un adevărat newbie în ce privește lumea smartphone-urilor cu touchscreen. Prin urmare, am început să întreb în stânga și-n dreapta, pe oamenii care aveau așa ceva sau care se ocupau de acest domeniu, deci îi vedeam specialiști.

Și, după puțin timp, am ajuns la concluzia că mi s-ar potrivi un iPhone 4S. Pentru că era lăudat drept un produs foarte bun calitativ, cu un sistem de operare serios și neproblematic, plus o cameră foto-video excelentă – pentru mine ăsta a devenit un aspect foarte important în ultima vreme.

Mă gândeam că intrarea în domeniul smartphone-urilor de top cu ecran tactil o voi face cu iPhone 4S.

Nu prea înțelegeam eu toată agitația asta și, într-un fel, chiar război între fanii iPhone și cei ai telefoanelor cu Android, dar m-am dumirit rapid că e vorba de un duel ca pe vremuri, între cei care preferau Intel și cei care voiau AMD. Pentru că AMD e mai performant la bani mai puțini, dar Intel e mai stabil și mai fiabil. Așa, ca idee generală.

Prin urmare, nu puțini au fost cei care mi-au indicat Samsung Galaxy 2, ba chiar Galaxy 3. Telefoane cu ecran mai mare, cu posibilități mult mai mari de personalizare și o grămadă de aplicații. Plus mai accesibile ca preț decât ”aifoanele” concurente.

Adică am ajuns într-un punct sensibil: ok, ar trebui să dau o grămadă de bani pe un smartphone foarte performant, dar care nu înțeleg încă dacă m-ar ajuta sau nu cu treburile mele. Nefiind un gadget-boy, mi-e greu să accept că trebuie să plătesc mult pentru ceva ce e mult peste nevoile mele. Dar… trebuie să ne adaptăm odată și-odată, right?

Prin urmare, în toamna lui 2012 am început să tatonez terenul pentru iPhone 4S, pe ideea că la început de 2013 îmi reînnoiesc abonamentul și pot profita de ofertele de sezon. În plus, toată lumea era pusă pe jar de iminenta lansare a lui iPhone 5, deci mă așteptam ca iPhone 4S să devină mult mai convenabil ca preț. Ă… deci pentru mulți e clar acum cât de varză sunt în tomeniu, right? Right.

Și uite-mă, la data la care s-a lansat oficial noul iPhone 5 în SUA, în compania mai multor colegi de breaslă, mulți dintre ei iPhone-iști convinși. Iar reacția generală nu a fost așa de frenetică precum mă așteptam, deoarece specialiștii (și pro, dar mai ales cei contra) erau de părere că cinciul e prea puțin evoluat față de patru-S. În condițiile în care prețul era foarte mare, iar 4S nu părea să devină mult mai ieftin.

Pe lângă care, se trezește musiu Dan Scarlat să-mi facă o prezentare succintă și bine documentată a celor două sisteme de operare, iOs și Android, dar numai pentru ca să mă lovească în moalele capului cu o a treia propunere: Windows Phone. Dane, ce mi-ai făcut, Dane!? :) Mi-ai băgat mortul în casă… mă rog, ideea fixă în creier. You know, Inception gen.

Acum, na, nu știu dacă e vreo chestie de psihologie, că sunt eu împotriva tuturor sau pur și simplu interfața Windows Phone e mai logică pentru mine, însă, când am ajuns acasă, am început să gugălesc despre Windows Phone. Și uite așa am ajuns să dau de Nokia Lumia 920, noul copil minune lansat (mai mult ca prototip) puțin înaintea lui iPhone 5.

Și așa a început obsesia mea pentru Nokia Lumia 920 cu Windows Phone 8. Un telefon care anunța că are cea mai bună cameră foto-video, încărcare wireless, un ecran mai bun decât al telefoanelor iPhone și o rezistență foarte mare. Iar, la aproape trei luni de când am aflat de el, iată-mă unul dintre puținii români la această oră (nu știu dacă suntem vreo sută în toată țara) care a reușit să intre în posesia unui Nokia Lumia 920.

 CUM ARATĂ NOKIA LUMIA 920 PE VIU ȘI CUM SE SIMTE ÎN MÂNĂ

Așadar, am devenit aproape obsedat de Nokia Lumia 920 și aproape în fiecare zi verificam noutățile despre telefon pe internet. La început, lucrurile erau de-a dreptul negativiste: specialiștii aveau o părere bună despre peformanțe în general, dar sistemul de operare încă nu era lansat în varianta finală, telefonul nu se știa la ce prețuri și când va fi lansat pe piață, iar masa lui aproape dublă decât a lui iPhone 5 îi făcea pe mulți să strâmbe din nas.

Într-un final, însă, a fost lansat și Windows Phone 8, și Nokia Lumia 920 în vânzare. Și au început să curgă diversele review-uri, mai mult contra decât pro. Ce m-a ținut, însă, interesat, a fost feedbackul publicului.

Trecând peste acuzațiile că multe comentarii pro-telefon erau ale angajaților Nokia, devenea destul de clar că opinia specialiștilor marilor site-uri de profil era cam prea vehementă în comparație cu așteptările oamenilor obișnuiți de un asemenea device. Punctele negative principale: e foarte greu, iar sistemul de operare nu are grămada de aplicații ale iOs sau, mai ales, Android. În rest, însă, numai de bine.

În paralel, opiniile despre iPhone 5 nu erau nici pe departe entuziaste, iar unele reviewuri cam miroseau de la o poștă a reclamă mascată. Cât despre comparațiile care au urmat, între Nokia Lumia 920, iPhone 5 și Samsung Galaxy 3, singura problemă cu adevărat importantă și comună se referea doar la aplicațiile mult mai puține ale lui Lumia 920.

Ceea ce, pentru un newbie ca mine, e fix vax, deoarece de-abia de acum încolo o să mă intereseze aplicațiile și, probabil, voi da bani pe unele. Cu alte cuvinte, Nokia Lumia 920 avea, în teorie, foarte puține minusuri și extrem de multe plusuri (un raport mult mai bun decât în cazul concurenței).

Evident, în timp, au mai ieșit la iveală unele probleme, referitor la baterie sau la performanțele camerei foto pe timp de zi, ba chiar se punea problema dacă Nokia nu va falimenta în curând… Însă opinia generală a publicului rămânea curios de favorabilă, iar telefonul a devenit de negăsit, lumea din SUA și din vest intrând pe liste lungi de așteptare. Eh, producție prea mică și probleme de logistică, pentru că Nokia a decis să fie circumspectă. Păcat, dar așa e viața, nimeni nu e perfect.

În România, Nokia România mi-a dat cu tifla: ”nu știm când îl aducem, probabil undeva în 2013”. Iar operatorii, în principal Orange, estimau că poate pe final de decembrie sau început de ianuarie sau la finalul primului trimestru… Incertitudine cu lopata, deci m-am orientat către site-urile gen magazine online – dar și acolo doar câțiva aduceau așa ceva, iar când sunam să întreb auzeam doar: ”nu avem deocamdată, sunați peste o săptămână-două”.

Frustrant, zău așa. Atât de frustrant încât eram pregătit să-mi bag picioarele și să dau banii pe un iPhone 4S sau un Samsung Galaxy 3 (care nu-mi place deloc la ce lopată subțirică e…). Dar uite că norocul mi-a surâs și recent am găsit un exemplar nou-nouț, la un preț super-imbatabil, așa încât l-am luat pe loc – doar aveam puși banii deoparte de vreo trei luni… E suficient să spun că am dat pe el mult mai puțin decât îmi cere Orange pe un iPhone 4S sau un Galaxy S3, la liber!

Nokia Lumia 920 m-a convins de la primul contact că e un device competent și bine realizat.

După ce văzusem o tonă de poze și o grămadă de video-uri pe internet, telefonul negru nu m-a surprind la prima vedere. Dar, la primul contact, mi-a venit rapid o întrebare revoltătoare: ”cum naiba să fie ăsta un telefon așa de greu, când îl simt doar o idee mai greu decât E72-ul meu?!”. Serios, în studenție (acum peste 10 ani) am avut un amărât de Ericcson de cinci ori mai gros și de trei ori mai greu!

Apoi m-a izbit ceva, o stupefacție: ”interfața Windows Phone 8 arată foarte simplistă și pare extrem de intuitivă… Cum draq să fie ăsta un telefon scump? Parcă numai grafica supercolorată și cam complexă de pe iPhone și telefoanele Android ar merita bani mulți”. Deh, ăstea sunt capcanele creierului, e ca la mașini: dacă e scumpă, trebuie să aibă butoane multe.

Ceea ce e cât se poate de fals, deoarece te cam costă să realizeze o interfață cât mai simplă și intuitivă. Iar Windows Phone 8, pentru un începător ca mine, care face trecerea de la un Symbian-dinozaur, este… nici nu știu cum să spun altfel decât perfect.

ATENȚIE, nu am nici o intenție să fac reclamă la Nokia sau Windows Phone 8. Dimpotrivă, consider că sunt două companii mamut care merită blamate pentru multe chestii. În cazul lui Nokia Lumia 920 mă interesează strict ce are de oferit aparatul, fără a cădea în patima fanboy. Adică n-oi fi eu cel mai potrivit să facă un review exhaustiv și specialist al telefonului, dar cu siguranță sunt foarte obiectiv.

Buuun… deci Nokia Lumia 920 nu e foarte greu, ci pur și simplu normal, iar dimensiunile sale cumva la limita acceptabilului pentru mine. Adică în general e suficientă o mână pentru a utiliza comenzile de pe ecran. Și la iPhone am văzut că sunt situații în care e nevoie de a doua mână, în timp ce la Galaxy 3 de foarte puține ori poți folosi telefonul doar cu o mână.

Eventual pot spune că mă deranjează partea din spate, cam alunecoasă. Și, cum în general folosesc telefonul cu mâna stângă (nu sunt stângaci, dar m-am obișnuit să ascult cu urechea stângă), la butoanele de jos (Back, Menu și Search) nu ajung așa de comod cu degetul mare. Cu dreapta, însă, chiar nu am probleme, din primele momente m-am acomodat cu ”slide”-ul pe ecran.

În ce privește ”Live Tiles” (adică acele iconițe ”vii” și care pot fi redimensionate, pe ecranul principal), mi se pare foarte bună ideea de a-ți putea personaliza ecranul de întâmpinare exact cu informația de care ai nevoie. Mutarea și dimensionarea tile-urilor e ușoară și chiar fun, iar simbolurile sunt cu adevărat intuitive. Nu voi risca nici o comparație cu iPhone sau Samsung Galaxy, pot spune doar că, trecând de la E72, am rămas foarte plăcut impresionat de Windows Phone 8 – e vorba de prima impresie.

Apoi avem al doilea ecran, în care aplicațiile sunt încolonate pe verticală, în ordine alfabetică. Totul clar, aerisit, concis, eficient. Ah, și să nu uit de claritatea imaginii pe ecran. În primul rând, o chestie logică: ochii sunt mult mai odihniți față de iconițele și textul minuscul de pe Nokia E72. Apoi, contrastul și claritatea sunt excelente pentru mine, ceea ce mă și ajută să găsesc rapid ce mă interesează. Nu în ultimul rând, când accesez o aplicație, timpul de așteptare e mic și grafica de trecere la următorul ecran nu e obositoare.

Trecerea de la Nokia E72 la Nokia Lumia 920 pare ca și cum ai sări peste o prăpastie, dar, de fapt, m-am acomodat foarte repede cu Lumia 920

Mi se pare foarte interesant meniul principal al fiecărei aplicații. În partea de sus ai taburile, care sunt, practic, cuvintele care desemnează fiecare submeniu. Deci un plus pentru intuitiv și aerisire. Browsarea prin meniu se face dând cu degetul pe orizontală, în orice punct, iar jos de tot e o mică bară de comenzi principale. E foarte bine că această simplitate te scapă de ”reziduuri” și te lasă să te concentrezi la ceea ce ai de făcut pe telefon.

Îmi place și fontul ales pentru text, precum și lizibilitatea textului. Din nou, nu știu dacă e mai ok sau nu decât la iOS sau Android, dar, față de Nokia E72, e un mare pas înainte pentru mine. Iar blocarea și deblocarea telefonului sunt dezarmant de ușoare. Stau chiar și mă întreb cât de răutăcioși puteau fi review-erii ăia străini, care spuneau că se poate deschide când e în buzunar deoarece ecranul e prea senzitiv. Da, trebuie ca, din greșeală, ceva să apese pe butonul central lateral, iar apoi din greșeală ceva să se frece de ecran cel puțin pe jumătate din înălțimea lui și apoi din greșeală să se apese nu știu în ce zone… C’mon!

Apropo de statul în buzunar: acum ceva timp am încercat un Nokia Lumia 900 în buzunarul de la blugi. Mi se părea cam măricel, într-adevăr. La fel și cu Lumia 920: e măricel, dar nu mă deranjează. Se simte ceva mai voluminos decât E72, dar aia nu înseamnă că nu mă pot apleca sau nu pot să mă așez. Probabil la un moment dat mi se va toci buzunarul interior, dar rămâne să văd asta în timp :)

Nu vă mai rețin mult în acest prim episod. Am încercat puțin camera foto-video. Fotografierea pe timp de zi e normală, dar mult mai bună decât la E72. În plus, e mult mai ușor și rapid de folosit Nokia Lumia 920 ca aparat foto. Pe timp de noapte, da, bate orice în momentul ăsta. În ce privește video, stabilizarea imaginii e ok, claritatea excelentă, doar variația luminii e cam vizibilă – cred că e chestie de soft. Per ansamblu, ca impresii de nivel zero, camera e bestială, clar.

Pozele cu E72 erau cât de cât ok, în timp ce pozele făcute cu Lumia 920 elimină necesitatea unui aparat foto suplimentar

Cu bateria, e o mică problemă, despre care am citit mult pe site-uri și forumuri. Nu ține așa mult. E adevărat, până în momentul în care scriu aceste rânduri, am ținut telefonul în focuri câteva ore, configurând, testând, bluetooth, wireless, internet, update, telefon, sms… Adică mult mai multe lucruri decât aș face în mod obișnuit într-o zi.

Telefonul l-am luat cam cu 40% bateria. Apoi l-am butonat cred cam vreo trei ore intensiv și s-a închis. L-am pus la încărcat și a stat vreo oră jumate (sorry, nu am stat să calculez ca un profi toate astea…), după care iar l-am luat la puricat serios, iar descărcarea bateriei până pe la 45% s-a petrecut destul de repede pentru așteptările mele, cam în câteva ore.

Înainte să mă culc, bateria îmi arăta 39%. Am lăsat wireless-ul pornit pe timpul nopții, iar a doua zi bateria îmi arăta vreo 35%. Asta așa, pe amintiri, nu calculat riguros. Oricum, e clar că bateria unui smartphone e ca și consumul unei mașini. Dacă mergi cu ea încetuleț, cu grijă, papă puțin. Dacă ”te dai” la ea și accelerezi brusc și agresiv și o ții în ture, evident că o să ai un consum dublu sau chiar triplu.

Ca o concluzie preliminară, nu-mi pare absolut deloc rău că mi-am luat Nokia Lumia 920. Primele impresii mă fac să cred că, în condițiile actuale și la ce oferte sunt pe piață, am făcut o afacere bună (curios, deoarece nu prea le am cu afacerile bune de obicei…). Iar Nokia Lumia 920 îmi îndeplinește așteptările, depășindu-le pe unele, dar și lăsând loc de întrebări în privința câtorva aspecte. Că na, nu sunt atât de ignorant încât să cred că e telefonul perfect.

Voi reveni cu impresii despre Nokia Lumia 920 după ce îl voi utiliza mai mult și ceva mai intens. Trebuie să mă acomodez cu unele lucruri, trebuie să mai sap pentru altele, trebuie să-mi iau inima-n dinți să caut și instalez aplicații, trebuie să mă joc mai mult cu camera… Trebuie să intru-n pâine, ca să zic așa :)

Pentru moment, la cât am dat pe el și la cum s-a comportat în prima zi de utilizare, Nokia Lumia 920 primește din partea începătorului de mine nota 9 din 10. Pentru că zece nici dumnezeu nu dă, cum zicea un prof din facultă…

I’ll be back.

P.S.

Sunt foarte nerăbdător să găsesc și încărcător wireless. Chiar vreau să văd dacă e doar o fiță sau chiar e un lucru foarte util, după cum intuiesc.

Păcat că Nokia are niște incompetenți în conducere și marketing (mă refer la planurile de fabricație și la celebra reclamă măsluită). Iar dacă mă gândesc la figura ai de șef de la Windows… chiar nu am motive să devin fan al telefoanelor Nokia cu Windows Phone 8 :)

CITEȘTE AICI PARTEA A DOUA A TESTULUI CU NOKIA LUMIA 920

8 Comments

 • Salut

  De unde l-ai luat si cat ai dat pe el? te rog sa mi trimiti pe mail (vladloriana@ovi.com)daca doresti raspunsurile deoarece si eu as dori sa-mi achizitionez unul desi sisncer sa ti spun sunt si nu prea incantat de ceea ce vad pe net desprea tinand cont ca nu am avut unul fizic cu care sa socializez cat de cat si , prin faptul ca sunt detinator al unui e7 care busines este super dar ca si in lumea din 2013 este cam depasit la multe alte “gageturi”.
  Multumesc anticipat
  Vlad

 • cauta pe google.com dupa “nokia lumia 920 de vanzare” si gasesti repede magazinul online de unde l-am luat (nu-l spun sa nu fac reclama…).
  cat despre pret, in cazul meu a fost vorba de o oferta foarte norocoasa, care a insemnat cam aceeasi suma ca pentru un iphone4s… deci o afacere f buna
  pacat ca nokia si operatorii de la noi par sa nu stie deloc daca si cand vor aduce oficial telefonul in ro

 • viki, e bun in functie de ce iti doresti de la un telefon :) nimeni nu e telepat sa inteleaga imediat ce nevoi are fiecare.
  daca ai posibilitatea sa il folosesti intr-un showroom, vei vedea din prima daca ti se potriveste sau nu

 • @vlad
  Bine ca ai e-mail @ovi.com, dar cum sa iti iei N7, cand pe piata deja exista S2, imi cam inchipui anumite lucruri de business…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *