6 Comments

 • Nu stiu daca inteleg exact sensul acestor propozitii profunde. Nu stiu nici care e intelegerea ta cu privire la dumnezeu, diavol, adevar si la ce inseamna sa “crezi”.

  S-ar putea ca fiecare paragraf sa contina cate 2 propozitii care se contrazic 😉

 • dumnezeul si diavolul din biblie nu exista.

  exista doar cuplul de forte opuse bine vs rau (desi e foarte subiectiv ce e bine si ce e rau in univers…)

  in schimb, daca ne referim strict la societatea in care traim, exista valori cum ar fi adevarul si bunul-simt. chestii bune

  insa exista si anti-valorile, chestiile “diavolesti”, lucruri si instrumente de a induce in eroare, de a pacali, de a fura, de a insela. opusul lucrurilor bune.

  prin urmare, daca e sa am vreo religie, ar fi aceea a bunului simt si a coeziunii intre oameni.

  insa noi ne complacem intr-o asa zisa societate de consum. unde conteaza egoismul – sa faci bani cat mai multi. fara a te interesa ca asta e in detrimentul celorlalti.

  bani multi faci prin vanzari multe. vanzarile ti le asiguri prin publicitate si, mai ales, pervertirea mintilor celor care cumpara – adica instrumentele de marketing.

  in concluzie, nu cred ca vorbim de propozitii care se contrazic. analizeaza putin mai bine metaforele :)

 • “dumnezeul si diavolul din biblie nu exista.”

  Cum poti fi asa sigur?

  “exista doar cuplul de forte opuse bine vs rau (desi e foarte subiectiv ce e bine si ce e rau in univers…)”

  Iti place mai mult denumirea “cuplu de forte”? :)

  “in schimb, daca ne referim strict la societatea in care traim, exista valori cum ar fi adevarul si bunul-simt. chestii bune”

  Pai daca totul e asa subiectiv si relativ… De ce “a induce in eroare, de a pacali, de a fura, de a insela” e “rau”? Poate e bine. Sau poate nu e nici rau, nici bine.

  “prin urmare, daca e sa am vreo religie, ar fi aceea a bunului simt si a coeziunii intre oameni.”

  Aparent suna bine, de-ar fi asa simplu… Daca luam la bani mai marunti afirmatia asta, fara un reper, bunul simt e ceva subiectiv, coeziunea dintre oameni la fel.

  Ai o ecuatia numai cu necunoscute. Nerezolvabila.

  Pana la urma problema existentiala a binelui si raului – ce sunt si de ce exista – ramane in suspans :) Cu asta se ocupa religia.

 • nu. religia se ocupa cu manipularea oamenilor

  “crede si nu cerceta”

  religia se ocupa cu “traducerea” in anumite interese a unor lucruri din bibile.

  care biblie, din nou, ai tu garantia ca e, intr-adevar, alfa si omega pentru omenire?

  eu cred ca, pana la urma, ne vom trezi si vom realiza ca principiul de dumnezeu este altceva decat ce ne baga pe gat biserica.

  fiecare cu parerea lui, intr-adevar.

  dar, daca tii asa de mult la religie si biserica, incearca macar sa analizezi aceste lucruri din perspectiva experientei tale de viata, nu doar din perspectiva a ceea ce ai fost programat de mic sa gandesti :)

 • Eu n-am niciun motiv sa te manipulez, sa stii :)

  Cand vorbim la general (“religia”, “biserica”), cred ca gresim din start, sunt fel si fel de religii, fel si fel de biserici, unele diametral opuse altora in ce priveste principiile. Fiecare vorbeste despre ce intelege el si despre experienta lui cu “biserica” si “religia”, deci probabil ca vorbim despre notiuni diferite.

  Eu te intrebam care e reperul tau, poate ai unul superior, de care eu nu am aflat.

  “Crede si nu cerceta” nu e in Biblie.

  De ce ti se pare ca “tin asa de mult la religie si biserica”? De ce ti se pare ca nu analizez aceste lucruri din perspectiva experientei mele de viata? De unde stii cum si daca am fost programat de mic sa gandesc? Esti sigur ca tu nu ai fost /esti programat (de mic sau de mare)?

  Prea multe intrebari, nu? :)

  E usor sa arunci cu afirmatii. Mai greu e sa le explici si sa sapi pana la fundamentul lor. Nu intotdeauna razvratirea fata de niste valori traditionale inseamna “gandire libera, obiectiva”. Nu intotdeauna ce e nou e bun si ce e vechi e rau. Nici invers. D-aia trebuie toate bine cantarite si vazut ce si cum. Si de ce.

  O zi buna sa ai.

 • right, toate lucrurile trebuie cantarite foarte bine.

  poate ai dreptate cu “programarea” de care vorbeam. eu am pretentia ca iq-ul meu ridicat m-a facut sa intelleg ca biserica si religia oficiala sunt eronate si sevesc interesele unor manipulatori ai maselor.

  totusi, bunul simt si logica imi spun ca in universul asta mare exista lucruri pe care nu le pot explica si cu siguranta superioare noua.

  razvratirea asta… e cu dus si intors. nu sunt deloc de principiul ca lucrurile noi ar fi neaparat bune. dar nici a persista in traditii vechi si eronate nu e o solutie.

  in fine… cred ca e un subiect care merita o dezbatere de zile sau saptamani intregi :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *