BMW M550d xDrive, X5 și X6 M50d. Războiul superputerii diesel continuă. Fără discernământ

Cel mai puternic autoturism la ora actuală care are motorizare diesel este Audi Q7 V12 TDI. Vă imaginați un diesel V12 de 500 CP pe un ditamai SUV-ul? Sincer, la ce bun? Doar pentru grandomanie, clar, cu un preț de pornire de 139.000 euro.

Dar uite că, în domeniul premium, există un dicton superficial: ”noblesse oblige”. Unde o fi chestia nobilă în a motoriza un mastodont cu un propulsor diesel grotesc cu o putere demnă de supercar? Tichie de mărgăritar.

Ei bine, nu se putea ca BMW să lipsească din clubul ăsta, așa că, evident, departamentul M iese acum la rampă cu ceea ce se zvonea că va fi ”M5-ul diesel”. Adică deja cunoscutul motor diesel de 3,0 litri și cu 6 cilindri în linie ajunge la o putere de 381 CP și un cuplu maxim de, wow, 740 Nm.

Asta înseamnă un raport de 127 CP/litru pentru un motor diesel. Fără cuvinte.

Modelele care vor beneficia de acest motor sunt BMW M550d xDrive, sedan și Touring, alături de X5 și X6 M50d. Bun, fanii Audi vor pufni că V12 TDI are 500 CP, cu 120 CP mai mult decât X5 M50d. Se poate, însă bavarezul are un demaraj mai bun cu 0,1 secunde până la 100 km/h decât mastodontul din Ingolstadt. Deci?

Războiul epatării diesel probabil va continua. Deși mai degrabă ar trebui să se concentreze pe promovarea propulsiei eco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *