carnagiul de la Bratislava – rasism justificat, cumva?

Ştiţi despre ce vorbesc: cel mai grav atac armat de la slovaci din ’90 încoace. Ultimele informaţii vorbesc despre masacrarea a 6 membri ai aceleiaşi familii. De rromi. Hopa!

În condiţiile în care francezii s-au săturat să se ascundă după deget şi au pus pe tapet problema rromilor, iscând un adevărat val de controverse pe teme rasiale în Europa.

Revenind la Bratislava, am o întrebare: aţi fost vreodată în situaţia în care aţi fi vrut să aveţi un kalashnikov la îndemână şă îi radeţi pe manelişti? Eu am avut câteva “dorinţe” de genul ăsta, pe la 3-4 dimineaţa, când vecina manelistă se pişa efectiv în capul tuturor celorlalţi, punând la maximum manelele cretinoide.

În acele condiţii, dacă şi eu aş fi avut o armă lângă mine, aş fi ascultat de impulsul buimac, de trezit brutal din somn a nu ştiu câta oară şi m-aş fi dus degrabă să le vărs sângele cu bucurie. Nu mi-e jenă să recunosc: marea lor de manelişti!

În cazul din Bratislava, vorbim de o exagerare. Dar cauzele carnagiului cât de condamnabile sunt? Până la urmă, rromii (de fapt, ţiganii, să nu ne ascundem după deget, deşi sigur se vor găsi iubitorii de aparenţe care să mă facă rasist) se ştie că sunt, de multe ori, implicaţi în diverse afaceri necurate şi dau dovadă de multă nesimţire şi tupeu.

Câţi dintre cei care mă citiţi acum nu v-aţi simţit cel puţin o dată în viaţă lezaţi moral sau chiar atacaţi verbal, dacă nu chiar fizic, de ţigani? Câţi dintre noi chiar avem curajul să îi punem la punct atunci când sunt nesimţiţi, ce să mai spun de cazurile când chiar devin ameninţători?

Sincer, am impresia că s-a făcut cam mult tam tam cu discriminarea rromilor, încât acum am început eu să mă simt discriminat, ca om simplu, nu neapărat ca român în propria ţară.

De fapt, am oareşce experienţă cu discriminarea pe pielea mea, încă de când eram mic – “ochelaristule” a fost principalul apelativ care, până pe la douăzeci şi ceva de ani, m-a afectat, mai mult sau mai puţin.

Alţii au avut probleme cu “sărăntocule”, “handicapatule”, “grasule”, etc. Apelative izvorâte din răutatea omului, din sentimentul animalic de superioritate sau din invidie. Apelative care produc sentimente care merg până la ură din partea celui care le primeşte.

Dar uite diferenţa: eu, ca ochelarist, de exemplu, nu am afectat niciodată bunul simţ al celor care nu mi-au făcut nimic. Cum este şi cazul altor discriminaţi. Excepţie făcând cine? Ţiganii, pardon, rromii, bineînţeles. Pentru care tupeul şi nesimţirea au devenit un sport intrat în gene.

Nu mă refer la toţi. Dar majoritatea lor covârşitoare se simt bine făcându-le rău celorlalţi. Deci nu sunt de blamat?

Să fim serioşi: majoritatea noastră, a oamenilor normali, avem reţineri când vine vorba de ţigani, deoarece sunt mulţi infractori şi, mai ales, cerşetori ţigani. Dar am cunoscut personal şi persoane foarte faine, da, ţigani, care nu voiau să mă omoare sau să mă fure.

Prin urmare, ce-ar fi să nu ne mai ascundem după aparenţe? Pentru că, altfel, exact la cazul din Bratislava se va ajunge dacă mai continuăm mult să negăm adevăratele probleme cu ţiganii. Şi cred că prima dintre ele ar fi să se recunoască deschis faptul că sunt ţigani, nu rromi.

Până la urmă, ţigan nu este neapărat echivalent cu nenorocit şi alte apelative negative. Decât dacă eşti încuiat şi răutăcios. Ţigan este la fel ca român sau argentinian. Dar, vai, pentru asta ne-ar cam trebui educaţie, nu mass-media care pune gaz peste foc, nu?

Ca să închei peroraţia: nu doar ţiganii sunt manelişti, ci şi mulţi români. Eu unul nu pun egalitate între ţigani şi manelişti. Eventual îi arăt cu degetul pe ţigani că de la ei a pornit… dar la fel de vinovaţi sunt şi cei care îmbrăţişează manelismul.

Cât despre Bratislava, hai să nu băgăm rasismul chiar aşa de uşor în ecuaţie. Aşa se ascund foarte uşor nişte motive mult mai importante, care ţin pur şi simplu de natura umană. Ne place să tragem concluzii în pripă, dar, până la urmă, tot analiza ceva mai amănunţită scoate adevărul la iveală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *