cărţi: “Bufoniada”, Kurt Vonnegut

Se pare că vorbim despre un scriitor în vogă, ceea ce mă miră foarte tare. Pentru că “Bufoniada” este o nuvelă fantasmagorică foarte light, deşi în câteva rânduri te loveşte cu câte o porţie consistentă de perversiuni ale lumii moderne şi stilului nostru de viaţă decadent, în ciuda progresului care ar trebui să ne caracterizeze.

O lume paralelă, grotescă şi aproape enervant descrisă. Practic, nerăbdarea de a găsi o consistenţă a scrierii m-a făcut să o parcurg până la capăt. Şi, după cum am spus, ideile interesante nu lipsesc, însă ambalajul nu se sinchiseşte de interesul adevărat al cititorului. Nici o emoţie, nici un peisaj al minţii, nici un personaj creativ – tonul pur şi simplu este plictisit (sau poate e de vină traducerea, dar am impresia că nici originalul în engleză nu e prea diferit).

Curiozitatea o să mă facă să mai citesc ceva de acest autor, pentru că vreau să-mi lămuresc o dilemă: oare publicitatea şi marketingul au înlocuit deja literatura? Cel puţin “Codul lui Da Vinci” este un exemplu colosal care a făcut din Brown un brand de nişte milioane de dolari. Asta se doreşte şi de la Vonnegut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *