08/11/2015

Ce-ar fi să protestăm altfel?

Diversioniști, agitatori, manipulare. N-ar trebui să ne mire sau să ne sperie, sunt lucruri conexe oricărui protest care riscă să răstoarne un anumit sistem. Dimpotrivă. Trebuie combătute cu inteligență, nu cu violență sau, mai rău, cu teamă și descurajare. Dar chestiile astea degeaba se explică, trebuie înțelese de fiecare, pe propria piele.

Eu fac parte dintre cei care consideră că protestatarii din stradă (fie că vorbim de Piața Universității sau alte locuri din țară) nu au cum să fie reprezentați de cineva. Nu ai cum să le ceri unor zeci de mii, mii sau sute de persoane să delege câteva persoane pentru… ce? Negocierea schimbării clicii politice? Negocierea eliminării corupției? Negocierea drepturilor fundamentale pe care le avem la o viață cel puțin decentă și cinstită?

Hai să nu cădem în derizoriu și să nu cedăm tentației ”divide”. Că pe urmă alții ”impera”. Hai mai bine să fim perseverenți și, neapărat, mai inteligenți. Da, faptul că sunt oameni diverși în piață și că sunt o grămadă de mesaje este îmbucurător, zic eu. Unitate prin diversitate. Inteligență distribuită. Proprie voință exprimată liber. E dureros să fii adeptul ”unui singur gând, unui singur mesaj, unui singur țel”. Încă nu am ajuns la stadiul să fim telepați…

VOCEA #colectiv

Ok, pe acest fond, am remarcat faptul că ”liderii” pieței sunt cei care dețin megafoane și portavoci. Ei se aud cel mai tare. Ei dau tonul lozincilor și scandărilor. Ei sunt urmați de turmă. Da, cei care cred că ăștia sunt liderii au mentalitate de oi. Poate fără voia lor, poate pur și simplu așa cred ei, poate sunt derutați. Sunt mulți care nu înțeleg că fiecare dintre ei sunt proprii lideri. Fiecare dintre cei din piață este important, indiferent ce vrea, câtă vreme liantul este #colectiv.

vocea colectiv - oraan 1

Așa încât mi-am zis: ”ce-ar fi să aibă oricine dreptul să declame orice și să fie auzit și de alții?”. Ce-ar fi dacă lumea din piață ar avea portavocea ei? Și uite așa am cumpărat o portavoce, pe care am scris ceea ce se vede și am început să mă plimb prin piață explicându-le celorlalți acest demers și ”instigându-i” să se folosească de microfonul atașat pentru a striga ce au pe suflet. De la ”colectiv” la ”româniatrezeștete” sau chiar ”josmasonii” ori ”huoo, fără scenă”, VOCEA #colectiv și-a făcut cât de cât treaba.

E felul meu de a protesta altfel. Prin vocile și mesajele celorlalți.

Fântâna comemorativă

Trei oameni s-au gândit să transforme fântâna de lângă facultatea de geografie într-un fel de altar. Nu vă imaginați cine știe ce acțiune. E vorba de niște foi, pe care au fost scrise mesaje și pe care au fost puse candele. Ca și cele din fața clubului colectiv. De altfel, în aceeași zonă cineva a avut inedita idee de a plasa o sfoară între doi stâlpi, pe care au fost puse la ”uscat” foi cu diverse mesaje ale protestatarilor.

Însă fântâna are ceva aparte. Unul dintre cei trei inițiatori este o doamnă al cărei copil are o prietenă rănită destul de serios în incendiul de la colectiv. Și așa a simțit ea că-și poate exprima sentimentele față de această tragedie. Mi s-a părut oarecum hilar că nu știa care este semnificația măștii din ”V from Vendetta”, pe care am decis să o port pe cap (nu pe față), tocmai datorită simbolisticii sale puternice.

I-am explicat pe scurt scena de la finalul filmului, cu ”invazia” oamenilor simpli deghizați și, după ce a înțeles mesajul, doamna mi-a cerut masca să o pună, tot ca un simbol, în centrul fântânii. Ceea ce a transformat fântâna într-un altar aproape bizar: lumânările și mesajele înconjurând masca… Un mesaj puternic, în opinia mea. Fără marketing, fără PR, fără bugete. Doar din suflet.

vocea colectiv - oraan 2

Am, însă, o mică urmă de dezamăgire. Pentru că vineri am dat o tură prin mulțime, împreună cu altcineva, anunțând prin VOCEA #colectiv că la ”zece jumate se ține un moment de reculegere la fântână, pentru cine vrea”. Au fost extrem de puțini care au vrut să stea la fântână la zece jumate. Când au început să bată și clopotele, iar în piață cineva dicta de la o portavoce ”așezați-vă! moment de reculegere! ridicați-vă! aplaudați! co-lec-tiv!”.

E important să gândești tu pentru tine. Nu să-i lași pe alții să gândească pentru tine.

Seara ”chitarelor”

Mihai Dragomirescu a lansat pe facebook un event original: #ColectivUnplugged. ”Ne adunăm spontan și cântăm în Piața Universității”. Recunosc, sunt reticent că ar putea avea succes în condițiile în care există atât de multe suspiciuni și dezinteres, dar vorbim de o inițiativă cu adevărat lăudabilă. Muzica ne unește, muzica nu urăște. Muzica, până la urmă, reprezintă chiar spiritul fenomenului #colectiv.

vocea colectiv - oraan 3

Îmi amintesc de scena care se monta zilele trecute în piață și unde credeam că va fi un concert ad-hoc. Și unde, spre stupoarea noastră, au început niște agitatori să vorbească prostii la microfon. Până când cineva inspirat le-a tăiat curentul. Scena este strada, iar artiștii suntem noi toți, care am ieșit în stradă. Acum, însă, inițiativa lui Mihai s-ar putea să adauge un ingredient nesperat.

DECI EU CRED CĂ MERITĂ SĂ PROTESTAȚI ALTFEL, DIN SUFLET.

În tăcere. Prin mesaje diverse pe pancarte. Gălăgioși. Cu lumânări. Prin muzică. Oricum, cât mai original. În numele #colectiv.

P.S.

Am scris lucrurile astea cu o durere mare în suflet. Numărul victimelor a ajuns în acest moment la 44. Iar toboșarul ”Goodbye to Gravity”, Bogdan Enache, se pare că ar fi intrat în stop cardiorespirator în avionul care îl transporta în străinătate. În plus, prognozele medicilor privind alte zeci de răniți grav sunt foarte pesimiste.

Viața merge mai departe, dar nu mai poate merge ca până acum. Iar dacă vrem schimbare, trebuie să ne schimbăm în primul rând noi. Nu uitați asta, vă rog, dacă și când ajungeți în stradă.

keep calm and reset

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *