ce ne doare mai mult: codul rutier sau taxele vamale?

Indubitabil, codul rutier are prioritate: suntem câteva milioane de şoferi care trebuie să îl respectăm, în timp ce de taxele vamale se împiedică doar nişte sute de mii de oameni pe an. De fapt, pe la televiziuni asta este principala temă de discuţie, a codului rutier, cu punctele lui şi amenzile usturătoare.

De ce ne deranjează aşa de tare noul cod rutier?

Pentru că, români fiind (sau poate balcanici), ne-am obişnuit prea mult cu încălcarea legilor: de aia sunt făcute, doar aşa zice folclorul. Şi tot folclorul l-a făcut pe Garcea, duşmanul şoferilor.

Punctele de penalizare sunt un pericol, mai ales pentru cei care şi-au cumpărat, o dată cu maşina, şosea. Pardon, să păstram linia folclorului: “i-a luat ta’su şosea!”. Depăşire pe linie continuă, depăşirea vitezei admise, întoarcere nepermisă, etc etc – chestii minore, ce naiba. Şi brusc te trezeşti că vine nenea Garcea şi-ţi zice “permisul la ghilotină! ne vedem peste şase luni la chestionare!”. Cum naiba să mai treci o dată prin chinurile astea, când ţi-ai mâncat atâţia nervi prima, a doua, a n-şpea oară când ai dat pentru permis?

Se simte, parcă, un iz de prohibiţie în aer, într-atât de înverşunaţi mi s-au părut toţi moderatorii discuţiilor de genul ăsta. De parcă, începând cu 1 decembrie, gata cu libertatea. Mda, gata, nu ne mai putem face de cap pe şosea, că o să ne cam doară. Vitezomani, beţivani, mitocani, aveţi grijă, vi se pregăteşte ceva! La început, doar avertismente, să nu se işte răzmeriţă. Pentru că, oricât de bine fundamentate ar fi legile şi pedepsele, există un prag psihologic, peste care nici un organ nu poate să treacă: dacă sunt prea mulţi pedepsiţi, legile nu sunt bune. Într-o ţară în care tupeul şi futuţigurismul este literă de lege ca să ajungi departe (nu peste hotare, ci în stratosfera cu mulţi bani şi mulţi linguşitori), este normal ca legile să fie contestate, mai ales dacă există pericolul de civilizare sau de impunere a bunului simţ.

Măcar îi avem pe băieţii cu “fiareeee vechi cumpăăăăăr!”, care să ne scape de radarele fixe şi camerele de luat vederi de pe şosele, nu-i aşa? Normal, hoţia care îmi acoperă mie interesele este bună, este mişto, este de lăudat. Probabil la fel ca înţepatul conductelor de benzină sau furatul cablurilor de cupru. Mă întreb, totuşi, care este realitatea? Cât de mulţi sunt şmecherii de pe şosele, care vor face lobby împotriva acestui cod rutier? Sunt pesimist şi sunt familiarizat cu acest cult al “dă-te, bă, că trece eu” – care mi s-a aplicat frecvent (recunosc, când eram mai tânăr şi mai prost, am avut şi eu tentative de astea, dar îmi place să cred că m-am deşteptat). Domnu’ Vochină, nu vreţi o revenire spectaculoasă pe postul naţional în următoarele luni? Serios, ar fi şi păcat să rataţi şansa asta!

Ok, codul rutier ne doare mult. Cum rămâne cu taxele vamale, calculul valorilor în vamă, taxa pe prima înmatriculare, etc. O fi un subiect chiar aşa de infim?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *