china in your eyes… omfg!

Nici nu m-am luat bine de VW, care se adaptează spiritului kitschnezesc (vezi aici), că am dat peste câteva informaţii despre salonul auto de la Peking. În paranteză fie spus, netul nu abundă în informaţii despre acest eveniment, doar nemţii fiind pare-mi-se cei mai interesaţi de acest subiect.

bleah2.jpg
bleah1.jpg

Salon de la care iaca nişte chestii galbene, pe patru roţi, demne de nişte desene animate manga pe asfalt. Chestii galbene pentru gălbejiţi – ce xenofob sună… Mai multe imagini aici şi aici.

Prima este o altă interpretare pe baza unui Hyundai Coupe. O interpretare care aduce cu “tuningul” mioritic ad-hoc pe dacii rasuflate. Sau poate că nu mai ştiu eu care sunt limitele decenţei în designul auto, caz în care ar trebui să-mi trag un glonţ în cap cât mai repede. Prin comparaţie, a doua maşină pare ceva mai ok, dacă nu ar avea M3 în titulatură: bă, chinezilor, vă luaţi de BMW? Înseamnă că vă luaţi de mine, de aia mă iau şi io de voi!

Nu ştiu dacă este cazul de scenarită a la X-Files, dar chinezii sunt foarte ambiţioşi. Pentru că toată lumea vede piaţa auto chineză ca explozivă, deci degrabă vărsătoare de profituri, ne vedem puşi în faţa eternei întrebări: ce vor clienţii? Păi, din ce am tot văzut până acum, se pare că clienţii vrea pocitanii kitsch de bazar care este, mâncatzash! Adică domnii chinezi vor să devină o mare forţă în domeniul auto prin plagiate şi jigniri ale simţului estetic? Asta o fi filozofia orezului şi kung-fu-ului?

Hai să admitem că, până la urmă, designul nu e doar o chestiune de gusturi, ci şi de cultură geopolitică – poate chiar are sens sintagma “fiecare cu cultura lui”. Însă tehnologia se supune unor standarde, din ce în ce mai severe. Este foarte simplu să spui că nu te interesează tehnologiile costisitoare moderne, când poţi utiliza soluţiile existente deja de atâta vreme. Numai că, domnu’ chinez, nu mai eşti doar la tine în ogradă. Poluarea este un fenomen global, degeaba te aperi că tu polezi doar la tine în ţară, atmosfera este şi a mea şi a celui de pe partea cealaltă a globului. Pe urmă ai planuri mari, o să vrei să îţi vinzi maşinile peste tot – numai că noi şi restul lumii avem nişte standarde de calitate şi siguranţă pe care matale nu le respecţi, pentru a ţine costurile şi, implicit, preţurile cât mai mici. Ce, vrei să ne prosteşti pe faţă cu sicriele tale pe patru roţi?

Ce-i, chinezule, te deranjează tonul meu, care nu are legătură cu obiectivitatea jurnalistică? Foarte bine, nici nu vreau să aduc argumente beton şi justificări pentru ceea ce debitez. Mi-a fost de ajuns să văd cu “ochile mele” câteva exemplare la SIAB, toamna trecută, ca să realizez că industria auto chineză poate fi periculoasă. Adică este! A, nu te acuz doar pe tine, domnule cu ochii oblici, ci şi pe afaceriştii de seamă ai scenei mondiale, despre care am mai vorbit.

Până una-alta, să lăsăm aprecierile în seama clienţilor adevăraţi, fani ai chinezăriilor din Europa (“complexul” comercial cu tarabe din Bucureşti), ai telenovelelor, vacanţei mari şi ştirilor de la ora 5. Punem pariu că ăştia e clientul adevărat?

4 Comments

 • Ca să nu fiu acuzat chiar 100%, trebuie să recunosc: am mâncat foarte bine la un restaurant chinezesc din Cluj, îmi plac bucatele asiaticilor. Şi asta pentru că în domeniul culinar chiar au tradiţie – ceea ce chiar nu se poate spune despre domeniul auto.

 • “Adică domnii chinezi vor să devină o mare forţă în domeniul auto prin plagiate şi jigniri ale simţului estetic? Asta o fi filozofia orezului şi kung-fu-ului?” se spunea in articol.
  Vreu sa raspund da, asta e gandirea chineza, din proprie experienta (am lucrat cu chinezi).
  Si apropos, kung fu e arta martiala derivata din kalari paiatu, prima forma de arte martiale, a luat nastere prin India, zona de sud.
  Si legat de masinile din poze: Ce-i fain si la Dumnezo ii place.

 • in mod serios, nu imi permit sa fac misto de lucruri serioase, ca si artele martiale, pentru asta ii respect pe asiatici.

  dar, daca nu ma pricep la kung fu, nu inseamna ca nu ma pricep la masini. De aceea tonul meu este atat de incisiv. Nu ar fi trebuit sa ma iau numai de chinezi, dar, deocamdata, ei se vad cel mai bine.

  Sorry, dar am impresia ca lui Dumnezeu nu-i plac maşinile chinezeşti :) mai degrabă lui Buddha! :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *