20/10/2015

Cum se fac oare calculele pentru soluțiile eco achiziționate de primării?

Iaca mini-eoliana Liam F1. Nu, n-are legătură nici cu Liam Neeson, care-i căsăpește pe toți în trilogia ”Taken” de-ți vine să-l angajezi să ne scape de politicienii și afaceriștii corupți de la noi. Și n-are legătură nici cu Formula 1, la care nu m-am mai uitat de ani de zile și nici nu m-oi uita de acum încolo.

Liam F1 are legătură cu inteligența, aplicarea inedită a unor principii ale lui Arhimede (un nene care a trăit acum niște mii de ani prin Grecia, nimic interesant, doar un geniu al antichității…) și cu energia eoliană. ”Normal, e o morișcă pentru copii!” veți spune. Ntz, e o morișcă pentru oameni mari, care produce energie gratis. Mă rog, nu chiar gratis, pentru că prețul de pornire al dispozitivului e de vreo 4.000 de euro. Dar măcar curentul produs este nepoluant, pentru că e pe bază de vânt.

liam f1 mini eoliana archimede - ecoprofit 1

Ok, 4.000 de euro pentru o mini-eoliană care se spune că poate produce anual 1.500 kWh, în medie. Nu știu ce tipuri de abonamente plătesc primăriile pe la furnizori, așa că mă iau după tarifele oficiale valabile în 2015.

Ca să simplific lucrurile, iau cazul optimist pentru consum – adică prețul cel mai mic pe kWh din tabel: 0,1438 lei/kWh (valabil pentru contoare cu preplată, tarif CP2 în zona de noapte, pentru medie tensiune). Nu iau în considerare prețul pe abonament și alte cele. Făcând un calcul rapid, înseamnă că, anual, o mini-eoliană de asta ar produce energie electrică în valoare de vreo 215,7 lei. Adică nici măcar 50 de euro. Deci ar fi nevoie de vreo 80 de ani pentru amortizarea investiției. Dacă iau un preț mai mare pe kWh (0,9770 lei/kWh, tarif CS de tip social, tranșa peste 3 KWh/zi), ajung la 1.465,5 lei – deci amortizarea se produce în vreo 12 ani.

Deci nu merită. Că, vorba aia, mai trebuie pus și un comision, și banii de proiect de fezabilitate, și costurile cu mâna de lucru, și șpaga… ăăăă, stai, că șpăgi nu se dau prin primării, toată lumea e curată, primarul din Șelimbăr a agonisit cinstit terenurile alea de 120 de meleoane de euroi… Deci mergeți mai departe, nu e nimic de văzut aici.

Cu excepția faptului că aceste calcule super-simpliste făcute de mine nu se aplică și în realitate. Habar nu am cum se desfășoară propunerile și achizițiile publice, dar, dacă e cineva prin primărie care face niște calcule așa cum le-am făcut eu mai sus, vă rog, expulzați-l din zona administrației publice.

Vorbind serios, există vreun program concret ținând de utilizarea soluțiilor alternative nepoluante pentru diverse aplicații necesare comunităților? Au cei din primării specialiști care să analizeze diversele soluții apărute pe piață și capabili să facă proiecte de fezabilitate și de impact? Sunt interesate autoritățile să pună accentul pe scăderea poluării?

Multe întrebări la care aș vrea să am răspuns. După care ne ocupăm și de comisioane și șpăgi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *