dacă e marţi, e Belgia

Iar dacă e Belgia, e o mică mare farsă geopolitică pusă la cale de mass-media. În ziua în care testam capacităţile noului meu telefon (remarcaţi că deja mă laud mult cu el, nu?!), pe frecvenţa RFI am auzit o ştire incendiară: Belgia se destramă şi, o dată cu ea, întreaga Europă fierbe şi se pregăteşte de război.

Un exerciţiu monstru, la televiziune, în direct, care a avut darul să provoace un val de reacţii, atât din partea oamenlior obişnuiţi, cât mai ales din partea oficialităţilor de tot felul. A fost nevoie chiar de scuzele conducerii televiziunii publice, care a recunoscut că pregătirea acestei farse a durat doi ani. Doi ani! Doi ani pentru ca să testezi reacţia publicului larg într-un context în care informaţia se dovedeşte nu doar foarte valoroasă, ci extraordinar de periculoasă.

Practic, a fost reiterat fenomenul din America anilor ’30, când piesa de teatru radiofonic “Războil Lumilor”, a lui H.G.Wells a creat un val de panică printre ascultători, aceştia crezând că unmanitatea chiar este în pericol. Numai că atunci nu a existat intenţia provocării isteriei de masă. Acum, însă, ni se serveşte pe tavă un test numai bun pentru noua generaţie de uneltitori şi sforari ai jocurilor mondiale.

Vorbeam în alte rânduri de superficialitate, de viteza informaţiei şi de procesarea esenţialului din ea (cică). Lipsa raţiunii şi incapacitatea de a discerne realitatea ne transformă într-o turmă foarte uşor de manipulat. Serialul “X Files” nu a fost doar o născocire a unor minţi bolnave de scenarită, fiind pigmentat cu episoade d-a dreptul terifiante despre controlul şi manipularea maselor.

Mijloacele de informare şi stilul nostru de viaţă este, în acest moment, suficient pentru un exerciţiu de control conjugat. De fapt, nu exerciţiu, ci chiar fenomen cu aplicabilitate imediată Pe plan mondial, jocurile militare ale lui Bush junior sau Europa şantajată de către fosta URSS cu sistarea livrării gazelor sunt două exemple elocvente. Cine are dreptate? Cine este bun şi cine este rău? Cum este mai bine pentru noi?

Cred că Nostradamus este doar o născocire a unor minţi logice, care, aşa cum a făcut Isaac Asimov în ciclul “Fundaţiilor”, pur şi simplu au gândit logic, matematic şi probabilistic evoluţia umanităţii. Care duce, inevitabil, către al treilea război mondial. Deocamdată, acesta este al informaţiei, dar, cunoscându-ne natura umană, şi acesta va degenera mai devreme sau mai târziu, până la repetarea istoriei sângeroase a secolului trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *