07/12/2015

COP21 Paris 2015: ”The Dark Side” a summit-ului despre schimbările climatice

Pe Ecoprofit.ro încerc să țin pulsul celui mai important summit de până acum pe tema schimbărilor climatice: COP21 Paris 2015. Unde prima impresie este că națiunile de pe acest glob chiar vor să facă niște lucruri pentru a diminua măcar efectele poluării, dacă nu chiar a stopa poluarea. Dar, pe lângă impresiile și declarațiile oficiale, mai sunt și evenimentele mușamalizate.

Da, mușamalizate. Cum este și eliminarea unor ”elemente disturbatoare” de către poliția franceză. Că, vorba aia, atentatul terorist de la Paris a picat taman bine înaintea COP21, așa încât acum, la adăpostul legii și ordinii speciale, autoritățile pot scoate din peisaj orice ”elemente disturbatoare”, care ar putea afecta sobrietatea negocierilor de la Paris.

Iată, deci, un video pe care nu l-ați văzut la știri zilele astea. Pentru că nu e important, ci… disturbator:

Buuuun. Acum, că am văzut că lupta anti-terorism are mari succese împotriva eco-activiștilor, hai să vedem, totuși, cam care este ”the dark side” a summit-ului de la Paris.

 

Unu la mână

Cu natura nu negociezi. Simplu. Negociem între noi niște chestii, de principiu, la COP21 Paris 2015. Dar, între timp, poluăm. Și poluarea asta afectează, într-o măsură mai mică sau mai mare (eu înclin să cred în a doua variantă) și modul de reacție al ecosistemului de pe planetă.

Că, pe scurt, poluarea prin arderea combustibililor fosili înseamnă că, în vreo 200-250 de ani, am băgat în circuitul ecosistemului niște trilioane de tone de gaze cu efect de seră care au stat sub pământ sute de milioane de ani, iar prin defrișarea a peste o treime din pădurile planetei în ultimii 300-400 de ani punem și mai mult bețe-n roate ecosistemului să recicleze CO2-ul și celelalte gaze nocive.

cop21-paris-2015-politia-corporatii---oraan-1

Mda, faptul că am reușit să contribuim din plin la depășirea concentrației de CO2 (și alte gaze cu efect de seră) din atmosferă n-are legătură cu încălzirea globală. Vai, dar cum putem crede așa ceva? Nicidecum, poluarea nu cauzează încălzirea globală, hai să ardem în continuare cărbuni, petrol și gaze naturale…

 

Și uite așa ajungem la încălzirea globală. Care nu poate fi dresată, oricât de mari și de inteligenți ne credem noi – vorba aia, singurele ființe inteligente din universul ăsta aproape infinit. Dar aici deja o dăm în manipularea bisericii și nu e acum momentul pentru așa ceva.

 

Doi la mână

Dacă vrem să scăpăm de poluare, trebuie să oprim poluarea. Adică trebuie să punem punct utilizării cărbunilor, petrolului și gazelor naturale. Da, atât de simplu este! Și să încetăm să mai defrișăm și să ne mai jucăm cu tot felul de chimicale pe care le băgăm în pământ și în apă… Da, atât de simplu este!

Dar, stai puțin. Că umanitatea este dependentă de cărbuni (care sunt de bază pentru a produce energia electrică în termocentrale, ba chiar și apa caldă), de petrol (care e de bază în transporturi, mai ales dieselul, yummy!) și de gaze naturale (care e de bază pentru încălzire și în sectorul industrial).

Iar companiile din acest domeniu (să le zicem Big Oil, așa, generic…) sunt cam la baza eșafodajului pe care îl numim ”societate de consum”. Deci, hopa, ce facem? Distrugem tot sistemul ăsta și creăm unul de la zero nepoluant? În teorie, da, e atât de simplu: în loc de termocentrale, bagi eoliene și ferme solare; în loc de mașini convenționale bagi mașini electrice și pe hidrogen; în loc de gaze bagi panouri solare și concentratoare solare și centrale geotermale și etcetera. Atât de simplu! În teorie.

cop21-paris-2015-politia-corporatii---oraan-2

Cele mai dezvoltate 20 de țări din lume susțin sectorul combustibililor fosili cu aproape o jumătate de miliard de dolari anual. Dar, pe întreg mapamondul, subvențiile, scutirile de taxe și, mai ales, costurile conexe utilizării cărbunilor, petrolului și gazelor naturale ajung la 5.300 de miliarde USD/an. Șocant sau nu?

 

În practică, ne lovim de un ”mic” impediment: sistemul actual asigură subvenții babane pentru Big Oil. Iar societatea de consum este un fel de sclavagism disimulat pe care oamenii îl aprobă tacit, printr-un brainwashing adus la rang de artă de către… oups, că iar intru în domeniul conspiraționist și începe lumea să dea din mână a lehamite.

Oricum, ideea e că la COP21 Paris 2015 se cere ”divest fossil fuel”, ceea ce ar însemna finalul erei Big Oil. Serios?!

Trei la mână

Economia mondială are ca principiu de bază creșterea la infinit. Cu resurse finite. E un principiu debil, dar într-o lume nebună, în care poluarea (deci propria otrăvire și condamnare la extincție) este subvenționată cu generozitate, creșterea economică infinită e, de fapt, normalitate.

La COP21 Paris 2015, nespălații și necivilizații ăia din țările sărace, bananiere, africane ș.a.m.d. au pretenția (”auzi mă la ăștia, pretenția!”) de la țările foarte civilizate să aplice un așa-zis principiu al ”justiției climatice”. Adică ăia care poluează mai dihai să oprească poluarea (”cum, bă, adică să ne oprim din creșterea economică infinită?!”) și să plătească pentru daune (adică vreo 100 de miliarde USD pe an până în 2020 – asta așa, într-o primă fază).

Cum ar veni, amărâții ăia din Ferentari se zburlesc la bogătanii din Primăverii să-mpartă cu ei avuțiile. Marș, mă, că asta e împotriva capitalismului de junglă, în care felinele jmekere domină erbivorele fraiere.

P.S. Un fel de creștere economică așa, oarecum spre infinit, dar mai degrabă finită și bazată pe autosuficiență, e posibilă. Dar numai dacă vorbim de ”economia circulară”, în care se reciclează și există o filosofie a bunului simț care să sprijine reciclatul. Right, deci neinteresant pentru homosapiensul modern.

Patru la mână

Schimbările climatice vor surveni încolo, de pe la jumătatea acestui secol. Hă-hăăă… Mai e până atunci o grămadă de timp.

Ăștia sexuagenari și șepticari, care-s majoritari prin consiliile de adminsitrație ale ditamai corporațiilor, dar și prin senate și parlamente, nu vor mai prinde ei schimbarea la față a planetei. Li se rupe, vor fi oale și ulcele, contează doar miliardele și trilioanele palpabile pe care le pot face acum.

Ăștia de ne zice așa, generația Y, de ne-am născut prin ’70-’80, suntem împărțiți în mai multe categorii: de la prădători financiari și vânători de oportunități degrabă vărsătoare de bani (pe scurt: antreprenori) până la idealiști fraieri și tocilari cercetători. Avem noi, așa, o idee cumva despre poluare și efectele ei. Dar nu e așa palpabilă ca smartphone-ul ultimul răcnet sau mașina de enșpe sute de cai putere ori viloiul cu piscină de neam prost sau ”hai, pisi, să te zbor pân’ la Roma pentru cafeluța de dimi, iar apoi la Paris pentru cină”.

Iar tineretul care vine din spate încheie alfabetul: generația Z e, în general, tâmpă, datorită sistemului de învățământ care promovează mediocritatea și a show-bizului care promovează non-valorile și a societății de consum dement care promovează un stil de viață alternativ (adică paralel cu orice înseamnă stil sănătos). Hă, fraierii, dacă e, să rezolve ei schimbările alea climatice, vor fi problema lor, ce mai contează contribuția noastră. Lasă, că și nouă ne-a fost greu: cu telefoanele alea cu fise, cu autobuz și tramvai, cu stat în chirie…

Adică, pe scurt, la COP21 Paris 2015 ni se cere să ne schimbăm ACUM pentru ca să-i asigurăm Pământului un viitor ATUNCI. Mda, să ridice mâna cine vrea schimbarea radicală a stilului de viață de acum. Nu, mă, nu pe voi ăștia rupți în fund și muritori de foame vă întreb, ci doar pe cei care au o viață confortabilă.

Cinci la mână

Încă nu v-ați plictisit? Atunci hai, că poate vă enervați măcar, pentru că acum zic de caracterul violent al omului. La cât de artiști suntem și la câtă compasiune putem arăta și la cât de multe lucruri faine am demonstrat că putem face – ei bine, la toate astea există și o contramăsură: violența ieșită din comun a rasei umane.

Războaie, războaie, războaie. Dacă te uiți în istoria umanității, asta ne definește în mod constant. Unii spun că e o consecință logică a spiritului competitiv. Alții că e o trăsătură care asigură evoluția celui mai puternic. Mai sunt și ăia care justifică războaiele ca o metodă de a ține sub control înmulțirea populației. Tot felul de tâmpenii, care încearcă să explice pe înțelesul oricui de ce ne războim ca niște klingonieni.

cop21-paris-2015-politia-corporatii---oraan-3

Ia uite la ei, liderii lumii, cum pozează toți în mari prieteni, uniți pentru un scop comun…

 

Și vine COP21 Paris 2015, care ar trebui să facă toate națiunile lumii să-și dea mâna pentru binele comun?! Da’ unde naiba s-a mai auzit în istoria planetei ăsteia de ”bine comun”?! De o prietenie deșănțată între toți oamenii, indiferent de rasă, religie și sex? De un scop comun, de o horă mondială, de pace-pace-ntre-dobitoace? Chiar vrem să schimbăm 2000 de ani de istorie sângeroasă acum, când economia mondială crește ca fătfrumos?

DECI?

Pentru că nu există alb sau negru, nici eu nu mă pot declara un pesimist convins sau un optimist incurabil în privința COP21 Paris 2015.

Da, tentația de a considera acest summit un fiasco este extrem de mare, dacă e să analizez prin prisma defectelor umanității. Dar, pe de altă parte, instinctul de conservare cred (și sper) că e bine dezvoltat și în cazul profitorilor și jmekerilor.

Ok, e clar că nu vom reuși să limităm încălzirea temperaturii medii la numai 2 grade Celsius (față de începutul Revoluției Industriale, de acum vreo 150-200 de ani). Dar poate că nu vom ajunge chiar la un scenariu apocaliptic și băieții deștepți din lumea financiară și industrială vor schimba combustibilii fosili pe energii regenerabile – evident, când vor considera că au monopolul și hățurile noii direcții eco.

Să nu ne amăgim: binele cu sila nu se poate. Țările foarte dezvoltate nu vor renunța în ruptul capului la confortul pe care-l au și nu are cine să le preseze să facă alegerea corectă. Iar țările în curs de dezvoltare vor și ele să ajungă la masa bogaților, indiferent cât de mult trebuie să polueze ”in the process”. Iar ăia săraci și vulnerabili… well, cui naiba să-i mai pese de ei? Victime colaterale în războiul pentru o viață mai bună.

Deci… da. Indiferent că vine extincția sau ne mobilizăm să facem față schimbărilor climatice, societatea actuală se va schimba. Radical. Nu chiar după COP21 Paris 2015, dar 2015 cred că va rămâne o bornă importantă în istoria umanității.

P.S:

Fie vorba între noi, joaca asta de acum de-a terorismul nu e decât o joacă, prin care se dorește obținerea unui control mai strâns de către autorități. Mă rog, sună a conspirație, dar lucrurile prea sunt cusute cu ață albă ca să crezi orbește în ceea ce declară oficialitățile.

Atenție, însă: schimbările climatice violente chiar vor duce la apariția unui soi de terorism de care corporațiile și guvernele ar trebui să se teamă rău de tot. Mă refer la eco-terorism, care va fi ringul pentru people vs. corporatocracy. Primele semne cred că le vedem chiar la COP21 Paris 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *