03/11/2015

De ce voi protesta. Din nou.

Au trecut deja 3 ani de la protestele anti-băsescu ținute pe ger. Care mi-au lăsat un gust amar deoarece au fost ”rechiziționate” de politruci și pseudo-manifestanți. Iar noi ăștia, fraierii care am ieșit cu idealismul în gușă și-n căpușă, ne-am trezit la periferie, marginalizați chiar de useliști și antenatreieaici. Trei ani de dezamăgire și renunțare la vise și adaptare la avansul corupției, manelismului și incompetenței.

Până în noaptea de 30 noiembrie 2015.

reset romania - oraan 2

Când groaznicul incident din clubul Colectiv m-a trăznit în moalele capului. Imediat ce a început să realizeze dimensiunea tragediei, subconștientul a demarat procesul de empatizare cu victimele (sincer, ce naiba poate fi mai zguduitor decât să mori în chinuri în iadul flăcărilor și fumului?!), de revoltă la adresa indolenței proprietarilor clubului și a autorităților care se fac responsabile conex, dar și de rușine profundă și chiar de vină pentru că am eșuat să contribui la schimbarea în bine a României cu ocazia protestelor la care am participat atât de sincer cu niște ani înainte.

Conștient, însă, un singur sentiment mă domină zilele astea. Indignarea. O indignare dureroasă, care mă face să plâng. O indignare insuportabilă, care mă face să vreau să răcnesc împotriva răului. O indignare surdă, care-mi amintește că fac parte dintr-o generație de sacrificiu. Însă, atenție, nu e o indignare plină de ură, pentru că energia pe care o alimentează indignarea am ajuns în timp să înțeleg că e bine să fie folosită altfel, nu prin autodistrugerea la care duce ura.

reset romania - oraan 3

De aceea, ies din nou să protestez.

  • ca să-mi exprim indignarea acumulată o viață.
  • ca să încerc, din nou, să schimb lucrurile în bine.
  • ca să forțez plecarea nenorociților neoameni din funcțiile de conducere și control ale sistemului actual.
  • ca să contribui la schimbarea sistemului actual.
  • ca să arăt că se poate combate corupția din suflet, din mentalitate, din buzunare, din creier, din instituții și din societate.
  • ca să-mi spăl rușinea și vina pentru chinurile victimelor din Colectiv.
  • ca să susțin bunul simț, responsabilitatea și umanitatea.
  • ca să mă pot privi în oglindă spunând ”Da, poți fi mândru că ești om!”.
  • ca să… multe lucruri pe care le simt, dar pentru care nu am acum cuvinte.

De aceea ies eu să protestez cu mesajul #ResetRomania. Pentru că, acum, simt că trebuie resetat ”computerul”. De la cele trei ”taste” binecunoscute generației mele, dar pe care le-aș traduce așa: conștiință, etică, bun simț.

Dacă ieșiți și alții, sunt curios de ce o faceți. Poate ne întâlnim, împărtășim idei și experiențe, discutăm soluții.

Dacă decideți să nu protestați, tot sunt curios, de ce ați hotărât să rămâneți captivi în inerta atitudine ”n-o să se schimbe nimic”.

Ideea de bază e simplă: eu ies să protestez. Din nou.

reset romania - oraan 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *