08/10/2015

Dieselul duce la apariția cancerului… Ba nu, nu are nicio legătură… Hai că e conspirație!

Pentru că subiectul momentului în lumea auto este ”Dieselgate”, ce-ar fi să vorbim de chestii care nu au legătură cu scandalul VW, dar au legătură cu… dieselul. Uite așa am ajuns la o contradicție oarecum interesantă, dar, de fapt, penibilă.

Pe de o parte, avem un studiu relativ nou, al unui departament californian care este însărcinat cu protecția aerului. Da, californienii ăștia sunt suficient de demenți încât să aibă cele mai draconice norme anti-poluare din SUA. Ba poate chiar de pe planetă. Studiul despre care vorbesc arată că riscul de cancer, în special din cauza particulelor fine emise de motoarele diesel, a scăzut considerabil pe măsură ce legislația anti-poluare s-a înăsprit.

cancer diesel emisii particule - ecoprofit 1

Bine, în California cele mai multe vehicule cu motoare diesel sunt tirurile și autobuzele, dar și pick-up-urile nelipsite din peisajul american. Autoturismele diesel sunt mult mai rare decât mașinile hibride sau electrice. Cum ar veni, californienii sunt niște spălați pe creier și nu înțeleg, frate, care sunt marile avantaje ale atotputernicului ”dizăl”, împiedicându-se de tot felul de tertipuri ecologice.

Pe de altă parte, am găsit un studiu care va primi aplauze din tabăra fanilor diesel. Publicat pe site-ul DieselArmy (unde este de-a dreptul lăudat), studiul este realizat de Institutul pentru Efectele asupra Sănătății (HEI). Un ”institut” care miroase de la o poștă a petrol, cărbuni și gaze naturale și care nu pare altceva decât un mediu finanțat de Big Oil pentru a contracara ideile anti-poluare. Adică o chestie despre care am vorbit și în recenta analiză de pe Ecoprofit.ro, legată de războiul dus de Big Oil.

diesel cancer emisii particule fine - oraan 1

Acum, dacă stau și cujăt puțin diferențele dintre cele două studii, aș putea aduce argumente pro și contra în ambele cazuri. Dar, la o privire mai atentă, studiul HEI ne arată efectele noilor tehnologii diesel asupra… șobolanilor de laborator (aici comunicatul de presă HEI). În timp ce studiul ARB face o analiză, pe o perioadă lungă, a corelației dintre concentrațiile diverșilor poluanți și cazurile de cancer (aici comunicatul de presă ARB).

Fiecare este îndreptățit să-și formuleze o opinie (dacă are răbdare să verifice aceste două studii), dar sunt sigur că oamenii obiectivi îmi vor da dreptate: este cel puțin hilar să afirmi că emisiile motoarelor diesel sunt ”inocente” și nu prezintă niciun risc sau, na, riscuri extrem de mici, minuscule, infinitezimale asupra sănătății umane. Pare exact retorica susținătorilor Big Tobacco, care, cu un ton persuasiv, îți evidențiază cât de cool ești dacă fumezi și ce tâmpiți sunt toți oamenii ăia de știință care spun că fumatul poate duce la apariția cancerului. Ce naiba, hai că n-om muri dintr-atât!

În concluzie, atenție mare la ce informații băgați la tărtăcuță. Iar asta are, până la urmă, legătură și cu ”Dieselgate”, deoarece am rămas surprins să constat că tot mai mulți încep să acuze o conspirație a americanilor împotriva motoarelor diesel. Da, într-adevăr, ditamai conspirația, ce să zic…

diesel cancer emisii particule fine - oraan 2

Adică autoritățile americane au impus niște limite drastice pentru emisiile dieselului, că au fost fraieri să creadă niște oameni de știință care aveau date concrete, ce arătau legătura între poluarea dieselului și degradarea sănătății umane. Iar un anumit constructor auto, care voia cu orice preț să ajungă ”cel mai tare din parcare” mizând pe ”clean diesel” (dar fără AdBlue), a fost practic obligat, mă-nțelegeți, obligat să recurgă la un soft de tip ”defeat device”, prin care să mânărească rezultatele măsurătorilor oficiale.

Așa încât cei care afirmă că scandalul VW e rezultatul unei conspirații americane sunt ori, să mă scuzați, proști (sau rău-voitori), ori nu înțeleg despre ce este vorba.

Bottom line e simplu: motoarele cu ardere internă sunt poluante, fără discuție. Iar tehnologia diesel, chiar dacă e superioară ca performanțe și consum benzinarelor, pune probleme mult mai grave din punct de vedere al poluării. Deci orice studiu care susține că ”dizălul e kurat, prietene!” e pur și simplu un mare bullshit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *