fă-ţi cruce. cu toptanul

Şi dacă te văd cât mai mulţi, cu atât mai bine. Fii evlavios, fă cruci cât mai mari, cât mai rar, eventual mimează ca rosteşti un doamneajută sau amin sau ceva din repertoriu. După care uită-te împrejur cu privirea aia tâmpă, adică victorioasă, superioară, că tu crezi în Dumnezeu şi eşti mult mai bun decât mine, ăla nesimţit şi nepăsător, căruia nu îi pasă că trece autobuzul pe lângă o bisericuţă şi nu se alătură şi el spiritului de turmă.

Pentru că, oricât aş fi eu de nedus la biserică, atâţia oameni care îşi fac semnul crucii în autobuz asta îmi inspiră: spirit de turmă. Babe care se vaită toată ziua că e pensia mică şi medicamentele scumpe, pseudo-moşi îmbătrâniţi înainte de vreme de la alcool şi ţigări şi muncă brută, tineri prost îmbăcaţi şi cu manele pe celularul mişto, copii care mimează orice. Toţi arborează o mare credinţă în Dumnezeu, în pauzele de discuţii şi înjurături.

Toţi cred mai mult în minuni decât în propriile forţe. Pentru că Becali plăteşte dacă ştii crezul. Pentru că fotbaliştii sărută cruciuliţe când dau gol. Pentru că politicienii se afişează braţ la braţ cu moaştele sfinte. Pentru că toate curvele şi proxeneţii din industria muzicală şi a modelingului merg de ochii lumii la biserică. Pentru că preoţii sunt permanent în viaţa noastră. Pentru că Ştefan cel Mare a fost cel mai mare român care a construit cele mai multe biserici. Pentru că pe vremea comunismului religia era blamată. Pentru că orice este rău va fi iertat de Dumnezeu, şi costă atât de puţin să faci o cruce în faţa unei biserici, care va şterge un păcat uriaş.

Cine este Dumnezeu? O entitate superioară nouă. Poate există, poate nu. Totul ţine de percepţia ideii de Dumnezeu, de legătura între divintate şi regulile primordiale de bun-simţ şi umanitate. Dar e mai simplu să ştii că poate există cineva care îţi va şterge păcatele cu un preţ infim. De aia poţi să păcătuieşti în continuare, că altfel ce rost ar mai avea Dumnezeu şi corul de cruci din autobuz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *