filme: Children of Men

Din nou o idee pesimistă pentru viitorul omenirii: infertilitatea omoară încet civilizaţia umană. Nu ne interesează cauzele sau mijloacele de salvare (poluarea este unul dintre relele vehiculate), ci povestea metaforică, mesianică de fapt, a unui miracol: o femeie rămâne însărcinată şi trebuie salvată cu orice preţ.

Clive Owen, Julliane Moore (câştigătoare Oscar) sau Michael Cane scot filmul din anonimatul în care s-ar fi pierdut dacă o ideea relativ simplă şi banală ar fi fost sursa pentru un film low budget. Mai mult, pentru cei pasionaţi de regie şi imagine, “Children of Men” înseamnă câteva pasaje puse în scenă magistral de regizorul Alfonso Cuaron. Nu e pentru oricine programarea la secundă a haosului şi acţiunilor nebuneşti.

A, şi dacă există cineva care o recunoaşte pe Oana Pellea, felicitări – dar eu unul cred că, fără acest pont, toţi doar s-ar amuza de apariţia, cum altfel, a unei ţigănci românce, cu un rol deloc neglijabil.

O chestie care m-a uimit – dar cred că deja este deformaţie profesională: în timp ce în unele filme se face tot posibilul ca o marcă auto să fie cât mai prezentă pe ecran (vezi ultimul film cu James Bond), în “Children of Men” se încearcă, pe cât posibil, evitarea acestui lucru. Cele mai multe autoturisme care apar în “roluri” principale sunt Fiat şi Renault, dar sunt “camuflate” (la fel ca prototipurile din pozele cu spy-cars).

Chiar m-a uimit o adevărată ciudăţenie: un Renault Avantime (da, eşecul comercial al prea îndrăzneţilor francezi) cu patru portiere! Ori a fost o maşină special făcută pentru film, ori a fost pur şi simplu momentul de glorie pentru un concept care nu a mai apucat undă verde.

Trecând peste auto, imagine sau actori, filmul te mişcă întrucâtva – nu atât de mult pentru a deveni un hit al societăţii de consum. Fie că aveţi idei preconcepute despre copii, fie că vă daţi în vânt după ei (fără aluzii pedofilie, vă rog!), “Children of Men” merită văzut, fără păreri de rău în privinţa banilor daţi pe biletul de cinema. Însă este un film trist: despre copii – fără ei. Un mesaj care, din păcate, nu va fi o buturugă mică în conştiinţa comună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *