16/12/2015

FLOP21 Paris 2015: business as usual, ipocrizie, subminare

Mare, foarte mare dezamăgire COP21 Paris 2015, acest summit istoric pe tema schimbărilor climatice. Pe care îl pot rezuma printr-o celebră zicală românească: țara arde și baba se piaptănă.

Oarecum în traducere: omenirea e amenințată de teribilele efecte ale încălzirii globale, iar politicienii se felicită pentru un tratat fără fond și care, din nou, nu pare să reflecte dorința umanității de a scăpa de poluare și sărăcie și, mai ales, de amenințarea chiar a existenței noastre pe această planetă.

Terorismul are rating mai bun decât schimbările climatice

Serios, ați văzut pe la știri chestii concrete despre astea două săptămâni de COP21? Nici eu, cu excepția unor răzlețe anunțuri insipide despre faptul că liderii lumii iau decizii istorice și că bla-bla. După care accentul era pus, evident, pe lupta împotriva terorismului sau pe criza imigranților ori pe temerile privind economia mondială.

flop21-paris-2015-cop21---oraan-1ISIS, sirienii invadatori, Rusia vs. Turcia, luna cadourilor, reduceri de sărbători, Star Wars, Cioloș, salarii și pensii, ciobani și Rompetrol, etc. Chestii concrete, nu o vagă amenințare a schimbărilor climatice. Vorba aia, nu sunt în stare meteorologii să prognozeze corect vremea de mâine și ne doare pe noi ce se va întâmpla peste vreo 30 de ani, pe la jumătatea secolului?!

Știu că sună a teoria conspirației, dar atacurile de la Paris au intervenit chiar convenabil, încât au băgat în umbră summit-ul COP21. Ba, mai mult, măsurile de securitate din capitala francezilor au dus la interzicerea protestelor activiștilor de mediu. Iar amenințarea ISIS a dus în derizoriu dezbaterile din societatea civilă pe tema schimbărilor climatice.

Aproape nicăieri în țările civilizate mass-media convențională nu a pus accentul pe protestele activiștilor de la COP21, preferând analiza evoluției meteorice a extremei de dreapta din Franța sau a jocurilor marilor puteri care se pregătesc de un nou război, de data asta cu ISIS. În rest, doar comunicate sterpe, comentarii insipide și, în general, o atitudine politically-correct față de negocierile de la Paris, nicidecum critică.

Negocieri de ochii lumii. Adevăratele decizii s-au luat în culise

Cât de stupid sună asta: negocieri pentru a combate cumva schimbările climatice. De parcă poți negocia cu Mama Natură!…

flop21-paris-2015-cop21---oraan-2Încercările națiunilor vulnerabile de a convinge marile puteri să-și asume vina pentru poluarea de până acum au pălit în fața declarațiilor fandosite ale liderilor marilor puteri care anunțau măsuri drastice împotriva ISIS. Nu contează că miliarde (da, miliarde!) de oameni sunt în pericol să moară de foame, din cauza inunndațiilor sau a altor calamități, ISIS e prioritar acum.

Argumentele privind necesitatea de a renunța la combustibilii fosili și de a pune o taxă de carbon usturătoare (cât de elocvent a explicat Elon Musk lucrul ăsta!) s-au topit în fața declarațiilor demagogice privind locurile de muncă pe care le asigură industria cărbunilor, a creșterii economice pe care o aduce petrolul ieftin sau a energiei ieftine pe care o promit gazele naturale.

Și o mare, monumentală omisiune: nu a fost adusă în discuție poluarea produsă de imensul complex economico-militar. Care e a doua cea mai mare sursă de poluare după sectorul energetic. Evident, regula de bază a fost ”jos labele de pe industria militară, că ne trebuie ca să stârpim ISIS”. Deci un summit în care a fost ignorat elefantul din cameră. Călărit fără scrupule de Big Oil.

Tratat istoric. Dacă vom mai avea viitor…

Tratatul de la Paris nu impune categoric renunțarea la poluare. Ci asigură un cadru lejer, prin care ăștia mari și tari pot, dacă ”are chef mușchii lor”, să mai reducă puțin din poluare ori să ajute puțin țările nedezvoltate ori să mai investească puțin în tehnologii alternative. Nimeni nu e obligat să reducă poluarea, nimeni nu e tras la răspundere pentru poluare, nimeni nu își asumă concret nimic.

flop21-paris-2015-cop21---oraan-3În aceste condiții, pe mine nu mă încălzește faptul că istoria îi va judeca pe cei de la COP21 Paris 2015. Istoria i-a judecat și pe Cezar, Hitler, Stalin sau alții. Așa, și ce-am rezolvat cu aceste ”procese”? Deci de ce le-ar păsa de viitor unor politicieni sau corporatiși în general trecuți de 50 sau chiar de 60 de ani, care vor fi oale și ulcele când schimbările climatice vor începe să facă ravagii cu adevărat.

Pentru acești oameni, care se consideră în sfere superioare față de populime, contează sentimentul de control și de putere, contează cârdășia cu grupurile de interese ale marilor corporații, contează poziția și privilegiile de care se bucură acum. Da, ăștia au negociat ÎN NUMELE UMANITĂȚII la COP21 Paris 2015. Tot nu vi se pare în neregulă?

Am fost un fraier. Dar rămân optimist

Am fost fraier să cred că summit-ul COP21 Paris 2015 ar putea însemna o schimbare istorică. Pentru că îmi închipuiam că toți nenorociții ăștia care fac bani cu toptanul din poluare, din războaie, din manipulare și din te miri ce altceva au un minim de logică. Prin care înțeleg că, dacă se continuă în ritmul ăsta, ne tăiem craca de sub picioare. Dar m-am înșelat. O, cât m-am înșelat! Marea mea greșeală este că mi-am închipuit că liderii lumii vor aplica logica pe care o am eu și ceilalți 99% locuitori de pe planetă.

flop21-paris-2015-cop21---oraan-4Dar am omis faptul că ei se cred niște dumnezei intangibili, atotcunoscători și plenipotențiali. Și, probabil fără să-și dea seama, acționează pe principiul ”după noi, potopul”. Probabil e o mentalitate specific umană. Cine știe, poate dacă aș ajunge în sferele puterii absolute, aș înnebuni și eu. Și aș vedea lumea ca un fel de joc de strategie pe calculator. Ori ca un film pe care îl pot regiza cum vreau eu. Și nu mi-ar mai păsa de consecințe, mai ales dacă acestea s-ar materializa după ce aș da ortul popii.

Dar nu contează că summit-ul ăsta m-a dezamăgit. Dimpotrivă. Mi-a demonstrat că instinctele sunt bune. Am ales să cred că Tratatul de la Paris va schimba lumea, în ciuda vocii interioare care zâmbea zeflemitor ”băiete, îți cam place să te minți singur”. Iar acum aleg să trec peste dezamăgire și să sper că nu ne îndreptăm spre dezastru. Nu știu dacă speranța moare ultima, dar, până la urmă, moartea face parte din ciclul vieții. Și, vorba aia dintr-un film care se repetă de fiecare paști: ”iartă-i, doamne, că nu știu ce fac”.

flop21-paris-2015-cop21---oraan-5Bun, nu o să fiu într-atât de samaritean încât să-i iert pe ăștia de la COP21 că ne subminează viitorul. Dar nici nu o să mă transform într-un ecoterorist cu gândul să-i scalpez. Poate vom ajunge într-o epocă ”Mad Max” sau poate vom ajunge să explorăm spațiul, ca în ”Star Trek”. Nu știu ce ne rezervă viitorul, dar instinctul îmi spune că vom depăși momentul COP21. Deci voi continua să țin pulsul lumii prin Ecoprofit.ro, pentru că, totuși, avem atât de mult potențial. Atât distructiv, cât și constructiv.

Om trăi și om vedea, la COP22, ce se mai întâmplă. Ideea de bază este că nu astfel de summit-uri ne vor schimba modul de gândire și de a trăi. Ci doar propria logică și capacitatea de înțelegere a situației reale. Deci ”divest fossil fuels”, ”stop defrișărilor”, reveniți la armonia cu natura și totul va fi bine. Ca să nu fie rău, evident.

 

P.S.

Mi se pare foarte reușită imaginea de ansamblu a celor de la New Internationalist privitor la istoricul summit-urilor COP:

copout-newint

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *