08/12/2015

Glumă sau invenție genială? Power Paper promite multe

Așadar, niște cercetători suedezi au venit cu o idee trăznet: hârtia-baterie. Sau, mă rog, hârtia-superconductor. Pentru că ”Power Paper” poate stoca energie, deși vorbim de o chestie realizată din celuloză și ceva polimer banal – citiți aici mai multe detalii despre ”Power Paper”.

Faza interesantă este că, deși e un fel de baterie, până la urmă, ”Power Paper” nu are nicio legătură cu bateriile obișnuite. E ca o folie de plastic pe care o poți încărca. Iar asta promite să schimbe radical produsele electrice și electronice – mă rog, când tehnologia ”Power Paper” va fi viabilă tehnologic (acum e doar la stadiul de experiment în laborator).

Mașinile electrice ar fi super-avantajate: gândiți-vă la o caroserie-baterie, idee avansată de Volvo, dacă nu mă înșel, acum vreo câțiva ani. Smartphone-urile și laptopurile vor putea stoca energie pentru mai mult de o zi de utilizare intensivă. Iar mobilierul din casă ar putea deveni o mare baterie – pentru energia obținută din panourile solare, of course.

power-paper-hartie-stocare-energie---ecoprofit-1

Banalitatea asta să fie bateria viitorului? Și nici măcar nu se poluează în procesul de producție?

Și cea mai tare chestie? Păi ia gândiți-vă din ce se face hârtia: din lemn, din scoarță, din plante. Sau chiar din hârtie reciclată. Mno, e adevărat că s-ar putea pune problema la modul ”păi acum defrișăm ca să facem baterii?!”, dar eu cred că se poate rezolva situația. De exemplu, facem pepiniere pt copaci destinați ”Power Paper” în locul pepinierelor pentru brazi de sărbători. Ha?

Mai ales că nu mai e nevoie de litiu sau de alte metale rare, de plastic obținut din petrol sau de săpat prin pământ după tot felul de minereuri care sunt necesare azi la fabricarea bateriilor (săpat care afectează mediul, you know…). Implică atâtea lucruri pozitive ”Power Paper”, încât mă miră că am auzit doar acum de așa ceva!

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *