26/02/2016

Handicapați, handicapați și handicapați

Zilele trecute am văzut și eu pe facebook o inițiativă foarte faină: un anume Mircea Bravo i-a cam făcut de râs pe șoferii din Cluj care parcau într-un loc pentru persoanele cu dizabilități. Evident, unii s-au arătat ofuscați, alții au făcut haz de necaz – mno, la montaj au fost arătate fazele din care înveți ceva de genul ”nu fă ca ăștia”.

Un demers în sine de aplaudat, din categoria ”panoul rușinii”.

Și totuși, uite cum o chestie bună se transformă într-o dispută grotescă.

M-aș fi mirat până peste poate să nu apară și o persoană miserupistă (în cazul ăsta o femeie cu copil), că doar n-o fi Clujul cel mai nepătat oraș din România. Ei bine, a fost și o astfel de tanti, al cărei comportament sfidător îl dezaprobăm cam toți cei care am urmărit imaginile de mai sus.

Însă aici deja intrăm într-o zonă gri spre nașpa a libertății de a da peste nas. Și mă refer la publicația ziardecluj.ro, care o dă într-un can-can de joasă speță cu articolul lor fără nicio legătură cu deontologia jurnalistică – no bine, n-o să fac pe idealistul, evident că deontologia a rămas doar în manuale, în realitate o mare parte a jurnalismului românesc e la nivel de circ de doi bani, ăștia suntem.

Bun, deci semnatarul liviu alexa (intenționat nu i-am scris numele cu majuscule) s-a gândit că e ok să facă un oprobiu public așa, ca la piață, punând, atenție, o poză de familie cu tanti-personajul-negativ-din-video-ul-lui-mircea-bravo. Adică mama cu soțul și cu copilul – peste ochii căruia s-a tras o dungă neagră, cică să-i păstreze identitatea ascunsă.

Nu doar atât. În titlu ni se spune că tanti e avocată și, din nou atenție, e nevastă de boss, și nu orice boss, boss de la orange. Deci din titlu și poza de deschidere se fac niște legături cretine: dacă ești boss la orange și dacă nevastă-ta e avocată, gata, mă, ești din ăla care merită flegmat pentru că ai parcat pe locul unui handicapat (care nu era ”locul unui handicapat”, ci era loc de parcare pentru persoane cu dizabilități, da?).

E suficient să citiți primele comentarii, ca să vedeți ce degrabă crucificatori sunt românii ațâțați de acest nici-nu-l-pot-numi-articol. Ba un ”om de bine” se și grăbește să-i pună numărul de telefon femeii pe site, după ce tot poporul a aflat cum o cheamă și cine e soțul ei.

Nu e puțin cam mult, tovarășe liviu alexa? La copilul oamenilor ăstora te-ai gândit, ce poate să pățească din punct de vedere psihologic la grădiniță/școală? Modul ăsta de adresare ți se pare normal cu niște oameni pe care nu-i cunoști absolut deloc și dintr-o poziție care nu e nicidecum sinonimă cu a judecătorului? Mai ales că nu vorbim de un afront personal adus ție, ci de un exercițiu civic, pe care restul lumii are dreptul (și obligația) să-l judece, în timp ce matale ar trebui să fii, dacă nu imparțial, măcar neinflamatoriu.

Pasul următor ar fi ca mizeria asta de nici-nu-l-pot-numi-articol să fie ras rapid de pe site-ul ziardecluj. Nu că tanti nu ar merita oprobiul public. Dar nu în stilul ăsta abject, care nu-i face pe liviu alexa și pe comentatorii plini de flegme mai presus ca moralitate. Ok, tanti e un exemplu negativ, dar și genul ăsta de ”știre” e un exemplu monstruos de negativ.

A, și de parcă nu erau lucrurile suficient de nașpa, tovarășii comentatori s-au apucat să despice firul în paișpe pe tema noțiunii de handicapat. Pentru că niște dobitoci fără creier i-au indus termenului ”handicapat” o notă peiorativă (cum se întâplă, de altfel, și cu ”țăran” sau ”țigan”), problema se problematizează (sic!) și mai mult… degeaba. O grămadă de comentarii total aiurea și divagând grav de la subiect și de la logică.

Bottom line: stimați tovarăși și preteni, știți vorba aia din filmul care se difuzează tot timpul de paști: ”cine e fără de păcate să dea primul cu piatra”. Omul ăsta, Johny Bravo, pardon, Mircea Bravo, a avut o idee drăguță, mesajul video-ului e foarte clar, oamenii sunt în stare să judece și singuri. Nu mai e nevoie de o petardă de articol în care să răstignești în piața publică o întreagă familie, fără să te gândești la consecințe, băi, liviu alexa. Consecințe atât pentru familie, cât și pentru spiritul deontologic.

P.S.

… ceea ce mă face să-mi dau seama că și eu trebuie să fiu mai atent când am tendința de a face pe cineva ”bou” sau ”vacă” pentru că a parcat pe locurile pentru persoanele cu handicap. E doar chestie de nesimțire și miserupism, care pot fi educate prin amenzi și trageri de mânecă, dar făcute cu bun simț. S-a-nțeles, nenea sau tanti cu X3-ul surprins în parcarea din Kaufland Basarab joi seara? (că am verificat dacă e vreun însemn în parbriz care să arate că ai dreptul să parchezi acolo mașina)

parcare-handicapati-persoane-dizabilitati---oraan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *