la paradă, drepţi! înainte şi stânga-mprejur! nu zău?!

Vine 1 decembrie – şi nu doar aşa, ci chiar vineri, adică se pune de un weekend prelungit! Ce mai, românii sunt nişte fericiţi! Cu mic, cu mare, la mici şi bere… nu rimează prea bine, dar cam asta e realitatea stridentă.

Pe fondul sărbătorii naţionale (Gogule, pentru ce bem, mă? păi, nu mai ştii, că mergeam la defilare când eram utecişti? de aia bem!), se pune şi de o paradă militară. Dar nu ca în alţi ani, pentru că anul ăsta este primul în care armata nu mai este obligatorie.

Implicaţii? O grămadă!

În primul rând, nu ştiu câtă lume îi va onora cu prezenţa de gură-cască. Poate copiii să vrea să fie mai aproape de mirajul copilăriei, tancurile şi elicopterele. Dar mi-e că generaţia asta, obişnuită cu NFS şi Counter Strike, va cam râde de tehnica militară reală. Iar bunicii şi, în general, melancolicii şi nostalgicii vremurilor cu cravata roşie vor suspina după zâmbetul iliescian. Deci care se bagă la un pariu: vor fi foarte puţini spectatori (mă bazez foarte tare pe weekendul ăsta prelungit, de mici şi bere – români, nu mă dezamăgiţi!).

Pe urmă, să ne gândim puţin la schimbarea majoră: nu mai este obligatorie! Armata, nu prezenţa la defilare. Automat, cei prezenţi, pe viu sau în faţa televizoarelor, vor adopta o atitudine de frondă, un zâmbet şmecher, probabil aparatele specializate şi nasurile fine vor remarca o mare uşurare naţională în aer. Pentru prima dată, oamenii nu vor mai vedea armata şi defilarea acesteia cu teamă, ci i se vor simţi superiori. Parcă îi şi văd pe ofiţerii old-school, care au mai rămas pe poziţii şi prin funcţii, cum vor boscorodi toată această atmosferă în profund dezacord cu principiile meschine de supunere învăţate pe când erau comunişti. Nu că acum nu ar mai fi. Şi parcă îi văd pe soldaţi, mărşăluind cu o mândrie falsă, ascunzându-şi amarul în faţa privirilor batjocoritoare ale celor care au învins cu sloganul “cei care fac armata sunt bărbaţi, cei care nu o fac sunt bărbaţi deştepţi”. Oare câţi adolescenţi vor avea praştia la ei?

Oare vremea cum va fi? Merită să te stresezi pe frig, promoroacă sau ploaie pentru o defilare? Care poate nici măcar nu mai ştii ce comemorează? Să îl vezi pe marinar şi camarila lui cum iar apar în faţa populimii, în timp ce pesederele, vadimi, becalieni sau voiculeşti profită de ocazie să mai facă nişte circ. Iar oamenii le iau exemplul, că doar se poartă. Numai bine, ne aşteaptă materie primă pentru ştirile de la ora cinci sau familia zaharescu-berecleanu. Plus aglomeraţie şi nebunie pe străzile bucureştiului, scandaluri şi beţii pe seară, emisiuni demagogice, etc.

Cum a ajuns 1 decembrie o farsă? Cine vrea să caute vinovaţii, să se uite mai întâi în oglindă.

Eu, unul, îmi voi consuma, din fericire, scârba în afara capitalei. Mă sustrag ca un nesimţit din acest carnaval. Şi trec cu nonşalanţă peste vină. Pentru mine, 1 decembrie rămâne o zi din trecutul pionieresc, atunci când nu ştiu ce mă însufleţea, dar ştiu că trăiam din plin o sărbătoare naţională, alături de ceilalţi. Iar defilarea nu mi se părea un calvar. Culmea, şi nici măcar nu sunt un nostalgic al comunismului!

1 Comment

 • Oups!

  Am realizat după 1 decembrie că amintirile mele legate de defilare se referă, de fapt, la 23 august :))

  Oricum, parada militară, urmărită la tv din curiozitate bolnavă şi critică, nu îmi schimbă impresiile.

  Ba mai mult, mi s-au părut greşeli monumentale următoarele:

  – lui HUMVEE (cunoscut ca Hummer H1 în varianta civilă) i s-a atribuit rolul de vedetă a armatei române – adică un second hand, care şi-a făcut renumele acum 15 ani în Kuwait şi care a fost scos din producţia de serie anul acesta, a devenit vârf de lance în armata noastră; se mai miră cineva că nu vrem să facem armata când suntem americanizaţi şi prostiţi în faţă?

  – printre soldaţi erau destule tipe, iar din dubele SRI-ului salutau EXCLUSIV gagici – armata are un departament de marketing? dacă da, ar fi bine să le spună cineva că sintagma “sexul vinde orice” nu se aplică oriunde şi oricând; mă rog, dacă ne gândim că îi satisfacem pe americani, atunci îmi retrag critica: merităm să fim o armată-prostituată.

  – transimia live de la tvr1 s-a bazat, cum altfel, pe operatori şi regizori de imagine pe care-i doare undeva de calitatea muncii lor; deci cum să fie naţiunea cointeresată, dacă nu i se serveşte cum trebuie pâinea şi circul?

  – 1 decembrie a fost liber pentru mulţi – mai ales pentru cei care, în virtutea inerţiei, s-au înghesuit la paradă, să pozeze tancurile, rechetele şi pe Băsescu; sorry, dar câteva mii de oameni nu înseamnă neapărat interes real pentru ce înseamnă 1 decembrie, ci aduce mai degrabă cu motivaţia lipsei de la muncă (bun, sunt rău, 1 dec a însemnat, de fapt, un weekend prelungit)

  – la Alba Iulia a contat mai mult pâinea şi pastrama servită după… cum să îi zic… showul oficialităţilor, perturbat de prm-işti; conştiinţă naţională? de ce nu aţi pus, mă, “of, viaţa mea” la maximum, eventual în locul imnului naţional

  – PRO TV, ca de obicei, idei bunuţe, dar aplicarea suferă – “imnul” lor, cu “ia-mă aşa”, a fost cel puţin nereuşit şi de prost gust; Antenele şi-au dat cu stângu-n dreptul, ieşind de la guvernare pe fondul weekendului de mici şi bere, pentru o asociere cât mai bună în mintea oamenilor: de ziua naţională a românilor, Voiculescu a fost un adevărat român, strângând de… testicule capra vecinului! Restul televiziunilor nu ştiu, că a contat mai mult aerul curat de la munte :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *