puneţi mâna pe mouse, nu pe carioca

very cool!

dacă, doar 4 fun, calculatorul te lasă să faci aşa ceva, vă daţi seama proiectarea computerizată adevărată cât de complexă este. Sau poate nu vă daţi seama :) Eu am o vagă idee, deoarece am mai tatonat terenul cu unele programe de proiectare asistată pe calculator.

Ştiţi cam cât este o licenţă de autocad? Nişte sute de euro. Ei, închipuiţi-vă că, la ora actuală, marii constructori utilizează softuri special concepute pentru ei, a căror licenţă valorează de la câteva milioane de euro în sus… Practic, poţi proiecta virtual orice: de la componente auto până la procesul de fabricaţie, logistică, vânzare. Ca un fel de “Age of Empires” real life!

În curând, proiectarea asistată pe calculator se va regăsi într-un procent deloc neglijabil în preţul final al unei maşini. Practic, pentru cel mai ieftin Logan, care costă 6.000 euro, sunt sigur că cel puţin 300 euro se datorează proiectării computerizate.

Suntem aproape în 2007. În 2010 cred că nu va mai fi o utopie realizarea la comandă a unui automobil prin internet! Real time se va putea personaliza maşina până în cele mai mici detalii. Dar va mai trece o vreme, cel puţin 10 ani, până când tehnologia construcţiilor de maşini va fi la fel de maleabilă ca tehnologia IT. Pentru că, oricât am visa, vorbim de o industrie care se bazează, în primul rând, pe factorul bani. Iar banii mulţi vin din producţia de serie, nu personalizată.

Însă este clar că IT-ul şi-a întins tentaculele peste tot. Să vedem urmările.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *