09/10/2015

”N-avem cum să renunțăm la cărbuni, petrol și gaze naturale” – atitudine GREȘITĂ!

Nu sunt puțini cei din cercul meu de cunoștințe care afirmă ceea ce am spus în titlu. De obicei, e argumentul lor suprem în discuțiile în care încerc să lămuresc de ce energiile regenerabile reprezintă viitorul, de ce e așa de periculoasă poluarea produsă prin arderea cărbunilor, de ce e un fel de conspirație mondială a Big Oil izvorâtă pur și simplu din lăcomia umană.

Nu se poate, cărbunii și gazele sunt necesare. La fel și petrolul”. De ce? Ei bine, când eu le cer să-și argumenteze afirmațiile, încep problemele, bâlbâielile, ”ă”-urile și ”hmm”-urile, scărpinatul după cap sau ”hai să schimbăm subiectul, că m-ai plictisit cu poluarea ta!”.

Într-un fel, e normal, ne stă în fire, ca ființe umane, să evităm subiectele sensibile, care ar necesita să ne asumăm responsabilitatea. E mai bine ca responsabilitatea să fie a altuia, ca să dăm pe el vina în timp ce conștiința noastră curată stă cu o bere-n mână și se uită la un film prost. De aia și votăm: să nu ne simțim noi cu musca pe căciulă, dar să ne revărsăm necazul pe un țap ispășitor, dacă se pune problema.

Ce te faci, însă, cu poluarea?

Ia o hârtie și dă-i foc. Va scoate fum. Taie niște lemne și fă un foc pentru grătar. Din nou fumălău. Bagă niște cărbuni în sobă și aprinde-i. Va ieși funingine neagră, înecăcioasă. În ultimă instanță, închide-te în garaj, dă drumul la motorul mașinii și spune-mi peste cât timp mă vei saluta din lumea cealaltă.

Indiferent că vorbim de cărbuni, gaze naturale sau petrol, arderea lor produce poluare. Adică un amestec de gaze care afectează viața biologică, mai devreme sau mai târziu. Acum vreo 2000 de ani încă nu se știa că Pământul e rotund. Acum vreo 200 de ani încă nu se știa că, prin arderea combustibililor fosili, se produce poluare. Acum vreo 50 de ani nu se știa că fumatul duce la apariția cancerului. Acum 10 ani lumea nu credea că energiile regenerabile pot evolua așa galopant.

Azi, însă, știm mai multe ca acum 2000 de ani, 200 de ani, 50 de ani sau 10 ani. Însă continuăm să nu acceptăm. Fie din prostie, fie din dezinteres, fie din răutate, fie din anumite interese. Trebuie să recunosc: uneori mă iau toți dracii și îmi vine să-mi iau câmpii când realizez cât de ignoranți pot fi oamenii din jurul meu când vine vorba despre poluare.

Nu te kaci unde mănânci, deoarece te consideri o ființă evoluată, nu un porc.

Și atunci, de ce ți se pare normal să obții curentul prin arderea cărbunilor în loc să-l obții din eoliene? De ce ți se pare normal să arzi benzină și motorină în motorul mașinii în loc să folosești o mașină electrică? De ce ți se pare normal să gătești și să te încălzești arzând gaze naturale în loc să folosești energia solară?

Pentru că energiile astea regenerabile pe care le ridici în slăvi sunt așa de scumpe, iar eu nu am bani!” Adică IE mai ieftini cărbunii. Și petrolul. Și gazele. Că așa te-ai obișnuit să crezi, că așa s-a încetățenit ideea, că așa se spune la televizor. Și pentru că, oricum, ești prea mic să schimbi tu lucrurile. Așa că-ți vezi mai departe de lupta patetică de a face rost de bani pentru ziua de mâine, ascunzi în recycle bin-un creierului orice tresărire de revoltare a conștiinței și speri că lucrurile se vor rezolva. Sau le va rezolva cineva, președintele sau dumnezeul bisericii.

Hai, că doar n-om muri dintr-atât, prea exagerezi cu poluarea asta. Nici măcar nu există dovezi că poluarea produsă de om provoacă schimbările climatice. Soarele este de vină pentru efectul de seră!” Gata, mi-ai închis gura cu adevărul absolut al atotcunoscătorului care nici măcar nu verifică informația care i se servește de către mass-media, ci o înghite pe nemestecate. Pe principiul că ideea acceptată de majoritate capătă valoarea de adevăr. Chiar dacă e minciună.

Mă rog, nu e vina ta că, în loc să se facă ore de educație ecologică în școli, se fac presiuni pentru ore de religie. Că în loc să fii informat printr-o strategie competentă a ministerului mediu ești căpușat la factură de băieții deștepți din energie, care mai și reușesc să te facă să crezi că, vezi doamne, regenerabilele-s de vină și nenorocitele alea de certificate verzi. Nu e vina ta că n-ai timp să te preocupe situația defrișărilor câtă vreme trebuie să prestezi la un serviciu nenorocit pentru un salariu nenorocit ca să-ți plătești ratele nenorocite.

Ba pe draq: E VINA TA!

Prietene, ești nebun, ce vină am io?!” Hai, că nu mai ești copil. Te las să te autoanalizezi. Și bagă în ecuație deșeurile, infestarea apei, folosirea intensivă a fertilizatorilor în agricultură, subvenționarea nesimțită a combustibililor fosili, complexul militar-industrial și interesele de a face războaie, pirații financiari și bancherii bandiți… Suficient?

Stai liniștit, nu vreau să te transform într-un fanatic al conspirațiilor. Sau într-un ecoterorist. Ori într-un activist împătimit. Vreau doar să-ți scoți capul din kur nisip și să realizezi că nu vezi pădurea din cauza copacilor. Adică imaginea de ansamblu: ești părtaș la poluare și la apropierea umanității de punctul terminus. Și nu te va rezolva nici dumniezău, nici ăia pe care i-ai votat la primărie/parlament/președinție, nici Greenpeace, nici extratereștrii.

Începe prin a realiza că ai o atitudine greșită. Repetă după mine: ”DA, putem renunța la petrol, cărbuni și gaze naturale, fără eforturi așa mari, fără sacrificii imense și într-un timp foarte scurt”. Inspiră adânc tot aerul ăla poluat care te înconjoară și zi-o din nou. Și din nou. Și iar, până când va apărea luminția de la capătul cerebelului ”băi, chiar am viitor!”.

Ai făcut primul pas spre o lume mai bună. Bravo!

 

P.S. dacă tot ai ajuns până aici, uite cum am devenit eu ecoprofit.or . Hai, că poate facem împreună grupul ecoprofitorilor care beau apă rece (nepoluată) cu lămâie (verde)… :-)

 

Imaginea din deschidere: Simon Kneebone

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *