SUV-uri second hand: Duster 4×4, benzină sau diesel, ori Toyota RAV4?

Userul ”Costin” vine cu întrebare inspirată dintr-un post anterior:

[…] un Duster 4×4 1.6 benzină sau 1.5 diesel mâna a 2-a, sau o Toyota RAV4 tot mâna a-2-a, cum ți s-ar părea ?

În lipsa unor date mai complete, răspunsul meu este tot rapid:

Duster-ul e perceput ca un SUV low-cost, mai ales că folosește o parte din platforma tehnică a Logan-ului. Din punct de vedere al fiabilității, motorul pe benzină prezintă mult mai puține riscuri, deși e clar mai gurmand decât dieselul – totuși, sistemul common-rail și injectoarele dCi-ului de 1,5 litri pot pune probleme mari dacă s-a folosit motorină proastă sau nu s-a făcut mentenanța corespunzătoare.

Toyota RAV4 are mai multe generații, deci prețul depinde mult de vechimea mașinii. Generația a treia se poate găsi la prețuri comparabile cu Duster, dar vine cu un motor diesel mai mare, care poate presupune costuri mai mari. Principial, Duster-ul e mașină ”mai de tăvăleală”, în timp ce RAV4 se pretează mai mult pe asfalt, nu pe coclauri. Drept pentru care și nivelul de confort din RAV4 e mult mai bun.

Practic, alegerea cred că e dictată în primul rând de cum va fi utilizată mașina: pentru aventuri aproape la fel de mult ca pentru utilizarea zilnică, ori preponderent pentru mers în vacanțe și utilizare familială.

VREI ȘI TU MAȘINĂ? CLICK AICI PENTRU O PĂRERE

2 Comments

  • Ca utilizare, mai frecvent cu familia în oraș, dar și ceva ieșiri, cam o dată pe lună pe drumuri de țară.
    Pentru RAV4, eu luam în considerare varianta pe benzină, dat fiind utilizarea.
    Dar, dacă are un consum astronomic, cu tot confortul, nu mai pare o variantă interesantă.

    • Consumul unui RAV4 pe benzina nu stiu daca ar fi astronomic sau nu, cert este ca va fi mai mare decat al unui RAV4 diesel. Dar, atentie, in functie de stilul de condus si de utilizare, diferenta poate fi mica sau mai putin mica. Plus ca un motor pe benzina e mult mai fiabil decat unul diesel complex, care mai are si costuri de intretinere mai mari decat un benzinar. Plus ca nu stim cum vor fi afectate taxele pt diesel din cauza scandalului Dieselgate…
      Practic, trebuie luat contactul cu ambele modele pentru ca sa va faceti o idee cat mai concreta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *