11/11/2016

Trump. Începutul schimbării? Sau al sfârșitului?

Cam cum vede presa din Anglia brexitului-lu’-pește victoria lui Trump în SUA: de ce, cum, ce va fi. Impresii la cald.

trump-oraan-101

Perfect de acord: miliardar care a trecut prin niște falimente, mincinos, misogin, fără experiență politică – ajuns acum cea mai puternică persoană de pe planetă. Nu e film D-category, nu e scenariu de roman prost, nu e comedie tembelă. E pur și simplu o realitate la care cei mai mulți oameni normali nu se așteptau. Pentru că, oricât de deștepți credem că suntem, tot proști rămânem în fața naturii noastre instinctuale.

 

trump-oraan-102

Cel mai mult l-a ajutat pe Trump electoratul format din bărbați albi care nu au terminat colegiul… Cum ar veni, arienii needucați sunt cei mai mari fani ai unui personaj precum Trump. Ăsta este rezultatul scăderii drastice a nivelului educației și îngreunării accesului la educație. Oare va învăța restul lumii lecția asta?

 

trump-oraan-103

Că tot reducem totul la cifre și grafice.

În primul rând, tinerii (dintre care cei mai mulți pentru prima oară votanți) au votat masiv anti-Trump – pentru că nu cred că aveau neapărat mare încredere într-o bunicuță cu un trecut deloc perfect. În schimb, mulți dintre cei mai apropiați de vârsta pensionării, alături de pensionari, au cam aplecat urechea la discursul demagogic al lui Trump. Nasol: tanti Hillary înseamnă că nu a avut un mesaj suficient de serios pentru cei trecuți de 50 de ani.

În privința rasei, era normal ca afroamericanii să voteze cu candidata sprijinită de primul președinte de culoare al SUA. E oarecum ciudat că albii au votat în număr așa de mare ca niște arieni, dar cel mai probabil o bună parte dintre votanții caucazieni nu au fost la vot (ca la noi…). Hispanicii și asiaticii evident că au votat anti-Trump, adică anti-discursul virulent la adresa celorlalte etnii.

Ia uite și religioșii cum au votat: cei mai mulți pupători de moaște americani au mers pe mâna lui Trump. Mi se pare strigător la cer (sic) așa ceva pentru o națiune atât de avansată tehnologic precum SUA. Rațiunea a fost umilită big time de credință la aceste alegeri, culmea dacă ne gândim la comportamentul neortodox al lui Trump. Deci restul lumii atenție: masele care cred în ăl de sus sunt adevărata forță. Logica și bunul simț, ascundeți-vă, că poate vă paște arderea pe rug…

 

trump-oraan-104

„Obamacare”, programul prin care administrația Obama vrea să acorde accesul la servicii medicale pentru cât mai mulți săraci, este în pericol de a fi desființat încă din primele zile de activitate ale lui Trump. Sunt semnale clare că acest lucru va fi facilitat de un congres dominat de republicani, deci inechitatea socială se va adânci în următorii ani în țara tuturor posibilităților.

 

trump-oraan-105

Deci e clar că inechitatea socială se va adânci, da? Din moment ce Trump (om de afaceri fără scrupule) e pregătit să le dea peste bot celor care militau pentru „tax the rich”. Ce mi se pare culmea e că mulți dintre votanții lui Trump stau prost cu banii, dar acceptă ca bogații să devină și mai bogați. Cum vine asta?!

 

trump-oraan-106

Ei bine, iaca și răspunsul: mulți dintre cei care l-au votat pe Trump s-au simțit foarte dezamăgiți de politicile de până acum ale celorlalte administrații. În special de administrația Obama, care a fost la conducerea Americii în ultimii 8 ani și care a prins chiar de la început marea criză economică.

Deci Trump nu a avut de făcut mare lucru decât să-i zgândăre puțin pe „cei lăsați pe dinafară” („the left behind”), care au votat fără să clipească anti-Hillary. E o palmă pe care capitalismul de junglă o merită cu prisosință. În goana după profituri, mediul de business s-a micționat pe oameni. Iar acum oamenii au răspuns mânați de ură.

 

trump-oraan-107

Cum ar veni, ar fi bine ca marile puteri capitaliste ale lumii, în special cele din Europa, să ia aminte la votul surprinzător din SUA. Ceea ce dă șanse mari revenirii ideologiei socialiste pe masa politicienilor, în disperarea de a stopa extremismul iscat de capitalismul ăsta de junglă, care adâncește inegalitățile.

 

trump-oraan-108

Când nu mai vezi nicio alternativă rațională, lași logica baltă și mizezi pe „ori la bal, ori la spital”. Oricât de „good boy” părea Hillary în acest meci, până la urmă reprezenta o clasă politică prea elitistă și cu nasul pe sus. Ceea ce cred că e valabil în prea multe părți ale lumii deja. Deci…

 

trump-oraan-109

… spuneți bun venit unei noi ordini mondiale, care e foarte probabil să bulverseze „the new world order” inaugurată în anii ’60 de Reagan. Nu e schimbarea pe care o așteptam de la secolul XXI și cel mai probabil nu va fi o schimbare pozitivă. Dar e o schimbare și va forța niște reacții din partea oamenilor de pretutindeni.

 

trump-oraan-110

Pentru mulți poate părea o lamentare minoră. Dar, sincer, pericolul ca Trump să fie „primul președinte american anti-știință” mi se pare monstruos. Nu neapărat pentru că mișcările religioase vor lua avânt, ci mai mult pentru că avansul tehnologic e în pericol să fie frânat.

Fără cunoaștere, suntem orbi, iar biserica nu este absolut deloc o lumină, ci o lanternă căreia îi convine să fie cât mai întuneric pentru a arăta o singură direcție. În mod interesant, dezvoltarea exponențială a tehnologiei și oamenii din ce în ce mai inteligenți (în ciuda numărului mare de oameni cu IQ redus) ar putea împiedica intrarea omenirii într-o nouă eră neagră, a inchiziției și fricii de necunoscut. Dar asta cu eforturi mult prea mari, care ar fi putut grăbi evoluția spre o societate mult mai bună.

 

trump-oraan-111

Personal, consider că asta este cea mai nenorocită problemă pe care o reprezintă Trump: victoria climato-scepticilor. Nu știu dacă Trump chiar e un climato-sceptic sau doar pozează în așa ceva, știind care este pericolul poluării – dar nu-i pasă, pentru că oricum va fi oale și ulcele înainte ca omenirea să experimenteze o soartă crudă.

Ar fi teribil ca industria Big Oil să continue în scenariul „business-as-usual”, iar omenirea să rămână dependentă de combustibilii fosili (ba mai mult, să și subvenționeze poluarea – adică să-și taie singură craca de sub picioare). Dacă Trump vrea să joace Monopoly, fără a ține seama de influențele negative foarte reale și palpabile ale poluării, atunci cresc exponențial riscurile să fim sortiți pieirii ca umanitate. Poate că Trump e vaccinul Naturii împotriva virusului numit „omenire”?…

 

trump-oraan-112

Coincidență sau mișcări dintr-un plan bine pus la punct pe plan mondial? Aș zice că e vorba mai degrabă de inerția maselor: atât Brexit-ul, cât și Trump sunt rezultatul dezamăgirii marii majorități a oamenilor în privința politicilor de până acum. Capitalismul și globalismul nu funcționează corect. Oare nu e clar?

 

trump-oraan-113

Apare întrebarea: de ce se bucură Rusia că a ieșit Trump președintele Americii?

Răspunsuri:

  1. din răutate – „să vezi ce probleme o să aibă dușmanul nostru planetar, hahaha!”
  2. din interes – Putin e direct interesat să-i facă pe vestici să ridice embargoul economic aplicat Rusiei, ceea ce va ajuta economia sa, deci îi va crește și popularitatea în rândul populației
  3. din complicitate – Trump e omul lui Putin (personal, consider ipoteza asta o prostie conspiraționistă, dar aș face o greșeală să o ignor – nu credeam că Trump va ieși președinte, dar gândirea mea rațională a rămas perplexă pusă în fața realității)

 

trump-oraan-114

Nimeni nu poate spune cu certitudine, în acest moment, cât de rău sau cât de bine este că Trump a devenit președintele Americii. Normalitatea este pur și simplu bulversată…

 

trump-oraan-115

Probabil cel mai grav este că victoria lui Trump îi scoate din minți pe cei care se consideră lucizi – vezi reacțiile unora (nu chiar așa de mulți, dar destui) dintre susținătorii lui Hillary. Extremismul duce la extremism, nu e de natură să rezolve pașnic lucrurile. Așa cum nici „politically corecteness”-ul nu rezolvă problemele mari ale societății, ci doar adâncește discrepanțele, încet și sigur.

 

trump-oraan-116

Da, există și pericolul ăsta. Și poate asta merităm: decât o lălăială în care ne complacem în a ne minți singuri, mai bine un șut în fund – care e fatal doar dacă suntem pe marginea prăpastiei. Suntem?

 

trump-oraan-117

„Oamenii au nevoie de o anumită doză de suferință pentru a se trezi la realitate”.

„Suferința e o oportunitate pentru a ne dezvolta”.

Sincer, credeți că americanii ar fi fost dispuși să se schimbe fără acest duș rece? Sper doar că am ajuns la un stadiu de civilizație suficient de ridicat încât să nu se lase cu război civil, terorism de gherilă sau alte nonsensuri. Într-adevăr, nu văd acum o soluție la problema Trump, dar asta nu înseamnă că nu există.

Întotdeauna există o soluție. Trebuie doar găsită (cât mai repede, de preferință).

 

trump-oraan-118

Știu, tentația de a-i atribui lui Trump imaginea asta de Hitler este foarte mare. Dar nu face altceva decât să adâncească și mai mult problemele care-au făcut paharul să dea pe-afară. Ăștia pro-Hillary care sar la gâtul lui Trump nu sunt, de fapt, deloc mai buni decât partizanii lui Trump.

Eu unul cred că Trump ne reprezintă pe toți. Nu total, ci în parte (mai mult sau mai puțin, în funcție de concepția de viață a fiecăruia). Așa încât victoria lui Trump cred că e doar încă un mesaj că trebuie să ne schimbăm. Toți oamenii de pe planetă, dar în primul rând cei care s-au detașat prea mult de ceilalți, de mediul înconjurător și de logică.

În tot răul e și un bine. Dacă știm să îl vedem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *